Pratite nas

Politika

Premijer Orešković i Vesna Pusić razgovarali o kandidaturi

Objavljeno

na

Premijer Tihomir Orešković i hrvatska kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić sastali su se jutros u Banskim dvorima. Premijera je zanimala, kaže Pusić, procedura oko izbora novog tajnika.

Na pitanje ima li i dalje premijerovu potporu Pusić je kazala ‘Da, na onaj način na koji je rekao’.  Potvrdila je da su razgovarali i o peticiji koju je protiv njezine kandidature potpisao 21 saborski zastupnik, ali nije iznijela detalje razgovora.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor donio Zakon o upravljanju državnom imovinom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugim objektima za turističke usluge.

Zakon, koji je dobio potporu većine zastupnika (83 za), omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi kao što su bivša odmarališta na hrvatskoj obali koja 28 godina propadaju, na način da se daju u dugoročan zakup.

Ministarstvo državne imovine upravljat će nekretninama na kojima su kampovi neovisno gdje se nalaze, do sada su četiri institucije upravljale njima, ministarstva državne imovine i turizma, Hrvatske šume i jedinice lokalne samouprave.

Na te se jedinice prenosi vlasništvo nad nekretninama koje su u naravi do 31. prosinca 2017. bile škole, domovi zdravlja, bolnice, vrtići, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, trgovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen domovi i tržnice.

Ministarstvo državne imovine upravljat će i planinarskim domovima, a novina je da će i trgovi biti vlasništvo gradova i općina.

Zakon o upravljanju državnom imovinom usmjeren je na zaštitu i aktivaciju državne imovine, a njegova primjena utjecat će na rast zaposlenosti i bruto domaćeg proizvoda (BDP), istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić.

Zakon, tumačio je, donosi novi zakonski okvir za aktivaciju zapuštene imovine, on je alat za poticanje gospodarske aktivnosti i za demografski impuls, on će dati krila kapitalu i potaknuti poduzetnički duh i moral i utjecati na rast poduzetničkog optimizma.

Ovo nije zakon kriptiranih namjera, nije stranački zakon, nije zakon interesnih grupacija ni bratstva, ni kartela. Ovo je zakon koji je uvažio duh naroda, koji je imovinu stvarao, poručio je Marić.

Sabor je donio Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, izmijenio Zakon o nacionalnoj infarstrukturi prostornih podataka, prihvatio izvješća o provedbi Plana protuminskog djelovanja u prošloj godini te o prikupljenim popisima arhivskog gradiva.

Dnevni je red dopunio sa 13 novih točaka, među kojima su i godišnji izvještaji o izvršenju Državnog proračuna i o primjeni fiskalnih pravila za 2017. godinu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Hasanbegović: Ljevica ima novog vođu – Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji N1 studio uživo aktualnu političku situaciju komentirao je saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović.

Kako ocjenjujete trenutnu političku situaciju Andreja Plenkovića s obzirom na aferu Hotmail?

Plenković će se od današnjeg dana i formalno naći u poziciji u kojoj je bio od prvog dana kada je došao na vlast. On nije ni političar ni državnik nego administrator. Ova Vlada će od danas i formalno imati status tehničke Vlade, odnosno služit će za održavanje statusa quo. Plenković će egzistirati do trenutka kada različiti interesni lobiji unutar HDZ-a ne odluče suprotno.

Kada govorite o onima u čije ime će administrirati Plenković, možete li reći tko su oni?

Cijela priča o slučaju sunovrata Agrokora, a nakon objave prvotnih mailova, pokazala je temeljnu činjenicu da u Hrvatskoj postoji jaka “duboka država” i slaba službena država koja je instrument te duboke države.

Plenković je dao dobar šlagvort nazivajući skupinu tih financijskih mešetara podizvođačima. Oni nisu podizvođači nego izvođači.

Podizvođač je hrvatska država. Podsjetimo na činjenicu da je mentor ove mešetarske skupine biviši ministar financija s kraja 90-ih godina, a on je i mentor bivše ministrice gospodarstva, a koja je nakon izbora ušla u Vladu ne kao izraz volje birača HDZ-a ili izraz volje te stranke nego kao osobni odabir Plenkovića. Gospođa Dalić je gospodin Plenković, a gospodin Plenković je gospođa Dalić.

Kakvi su danas stavovi birača HDZ-a?

Gdje su birači HDZ-a je pitanje koje ima obilježja kvadrature kruga. Odgovor ćemo dobiti na sljedećim izborima. Imamo vrstu političke shizofrenije.

Plenković je došao na vlast temeljem biračke potpore i onda ju je pogazio i formirao Vladu koja je po vrijednostima nespojiva s vrijednostima tih birača. Nakon usvajanja Istanbulske konvencije, koja će se pokazati kao početna točka sunovrata Plenkovića, imamo paradoks da politička ljevica sada ima novog vođu koji se zove Andrej Plenković.

Postoji li kombinacija i moguće preslagivanje u kojoj bi podržali neku HDZ-ovu Vladu?

Preslagivanja neće biti budući da su ključni jamci Vlade protiv preslagivanja. Milorad Pupovac je protiv preslagivanja. Ova Vlada i Plenković će opstojati sve dok konglomerat različitih interesnih skupina u HDZ-u smatra da je to u njegovom interesu.

Promidžbena strategija Plenkovića ide u smjeru ne promicanja slike Plenkovića kao promicatelja državnih ciljeva, nego isticanja činjenice da za njega nema alternative. Svaka takva politika je osuđena na propast. Ali to se neće dogoditi odmah.

Ulazimo u razdoblje, u političkom smislu, koje možemo nazvati ljetni-zimski san jer će do početka rujna i građani i politička elita biti zaokupljeni drugim stvarima.

No, lex Agrokor je pri kraju…

Lex Agrokor i njegova provedba se ponovno može produžiti na još tri mjeseca kako bi se dobio predah jer akteri koji su uključeni u proces imaju interes da sve prođe u stanovitom redu i da uzmu ono što mogu uzeti. Ovo su samo prijetnje, pucanja iz lažnih puškaka kako bi se u konačnici, pa i metodom ucjene, dobilo i više nego sada dobivaju.

U subotu je izvještajni Sabor HDZ-a, očekujete li da će netko održati govor kao što ga je 2016. godine održao Plenković kada je kritizirao vodstvo stranke?

Vjerojatno će netko od aktera u govoru pokušati ukazati na neke probleme, no to će biti Pitijski govori koji će pozivati na stranačko jedinstvo. To će biti predstava sa zastavama, voditeljima i estradnim zvijezdama. Svi koji očekuju nešto posebno na tom Saboru će ostati razočarani.

Nino Raspudić: Hoće li itko kukuriknuti u Ciboni?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found