Connect with us

Vijesti

Premijer u Glini: Predano raditi na obnovi domova stradalih u potresu

Objavljeno

-

Stanari prvih osam useljenih kontejnera od njih 39 u kontejnerskom naselju “Mali dom” u Glini zahvalili su predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, koji ih je posjetio u ponedjeljak, a on im je obećao da će se na obnovi njihovih domova predano raditi.

Plenković je novinarima rekao da je za stradalnike potresa na Banovini postavljeno više od 1750 kontejnera ili mobilnih kućica samo u aranžmanu države te da ih je mnogo i iz raznih donacija, a 2000 kućica priključeno je na struju.

“Sva ministarstva i sve službe su agilne u pomaganju oko organizacije života te u pripremama za ubrzavanje procesa obnove”, rekao je Plenković i dodao da su stanari u tom naselju zadovoljni u ovim okolnostima, ali se podrazumijeva da su “njihova očekivanja i zadaća svih institucija države da im boravak u ovom privremenom smještaju ne bude predug”.

Zamjenica gradonačelnika Branka Bakšić Mitić zamolila je predsjednika Vlade da pomogne u rješavanju smještaja još 40 obitelji koje su uglavnom na seoskim područjima Gline, a žive u kućama ili uz kuće sa žutim i crvenim naljepnicama bez osnovnih uvjeta.

To su sela Vlahović, Banski Drenovac, Ravno Rašče, Majske Poljane, Brnjeuška, Majski Trtnik, Brezovo Polje, Brestik, Donji Klasnić i Hajtić.

Gradonačelnik Stjepan Kostanjević najavio je da će se na području općine Gline kontejneri najprije spojiti na vodu i odvodnju te da će se uređivati ceste.

Plenković je zahvalio lokalnoj upravi na angažmanu, potpredsjednicima Vlade Tomi Medvedu i Borisu Miloševiću i svima onima koji su nakon potresa pomagali – Civilnoj zaštiti, vojsci, policiji, vatrogascima, HGSS-u, Crvenome križu i Caritasu te inženjerima statičarima koji su “napravili sjajan posao u prošla tri mjeseca”.

Stanarka naselja Zdenka Padjan rekla je predsjedniku Vlade da je vrlo zadovoljna “svojim novim skromnim domom” te mu je toplo zahvalila.

Stradalnica iz Majskih Poljana Sava Rešanović rekla je da se nakon potresa osjeća kao da je ponovno rođena.

O svojoj kući, do temelja uništenoj u potresu u prosincu, Sava Rešanović je rekla: “Kao da me uhvatila, poklopila, zidovi su se razišli i krov pao na mene, ostala sam u cigli i razgrtala ju pomalo sa sebe.”

U pomoć joj je priskočio susjed i izvukao je iz ruševina, a ostala je doslovno bez svega, i bosa. U novom smještaju, dodala je, ima krov, krevet i malu kuhinju.

“Bit će dobro, što drugima, to i meni, pa da dođe vrijeme da mi izgrade moj ćošak u Majskim Poljanama”, rekla je Sava Rešanović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas