Pratite nas

Komentar

Premijer vs Ministar hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Jutros sam zvao svoju frendicu Zoricu, legendarnu braniteljicu opkoljenog Vukovara, bosanku po rođenju, zagrepčanku po stažu, 100%  hrvaticu i 120% vukovarku, kroz čije vene i danas teče nostalgični vukovarski Dunav, dok mileći pokraj grada heroja, miluje preduboke rane branitelja cijele Hrvatske, koje je „naša Zora“ vidala i zamatala, pod tutnjavom srbo-četničkih granata, jer tamo je hrvatska mladost branila Hrvatsku, a sustigla je i ugradila svoje živote u tu epsku bitku skoro iz svakog kutka Hrvatske.

[ad id=”93788″]

 „Nemoj se tako ni šaliti“ uzvratila je brzo. „Pa zašto, ako je ovaj „kanađanin“ otvorio „javni natječaj“ za ministarsko mjesto. Ti bi bila jedina braniteljica kandidat, ma što to da značilo, s jedne strane, a s druge, tko je to od ovih kandidata „jači“ kandidat od tebe?“. Nisam se šalio, ali sam „našu Zoru“ odlično razumio, jer tako i razmišlja pravi hrvatski branitelj, kad 2016.godine, 25 godina od epske vukovarske bitke, sluša, čita i gleda ova prestrašna događanja, a koja nam je nametnuo nadobudni menadžerski duh našeg premijera.

Koji uopće ne razumije o čemu je ovdje riječ. Mi branitelji trebamo pod hitno svog resornog ministra, osobu u koju imamo povjerenje, onoga koji će nam garantirati da će biti u „našoj službi“ i onda kada vlada ili politika žele rješenja suprotna braniteljskim interesima. Braniti će svoje stavove ovaj kanadski junak po principu, „slučaj ili promašaj Crnoja“ i izmišljati će tzv. racionalne razloge, ali po meni je jedino ovdje sigurno, da je jedino ministarsko mjesto u koje se on na ovakav način upetljao, a nije smio, upravo mjesto ministra hrvatskih branitelja. Ako ćemo politički, u podjeli resora to je mjesto Domoljubne koalicije, sa svim uzusima koje prate izbor ministra.

Zorica Gregurić

Zorica Gregurić

Nisam ja odvjetnik Domoljubne koalicije, nisam član nijedne stranke, ali politički o čemu ovdje premijer Orešković odlučuje i zbog čega otvara natječaj za ministra branitelja, kad nije objavio koje to reference kandidat mora zadovoljiti, ne znamo ni rokove natječaja, a nije jasno izgleda ni njemu tko u konačnici odlučuje o ministru branitelja.

Mada je jedna uveliko natpolovična većina braniteljskih udruga i pojedinaca se izjasnila vrlo ili veoma pozitivno o kandidatu Domoljubne koalicije gospodinu Brkiću, premijer Orešković se pravi „lijevi navoj“ te insistira na nekim samo njemu poznatim razlozima. Gospodine premijeru, mi bojovnici iz 91. znamo svakog od ovih kandidata osobno, daleko, daleko bolje nego što vi poznajete svog savjetnika gospodina Puljiza i mada Vam govorimo Vi i dalje „tjerate keru“ i to sa kim, sa nama braniteljima.

Da ne budem presladunjav sa onim, da mi nismo ginuli, da mi nismo branili, nikada Vi ne bi bili premijer Republike Hrvatske, tu „pjesmicu“ smo olinjali sa Milanovićem i sličnima te sada vjerojatno se Vama i fućka za njom. Kao što je za Milanovića Hrvatska bila „slučajna država“ i gle čuda trećina Hrvatske mu je na tom biseru pljeskala, tako se za Vas može reći da ste vi Hrvatskoj „slučajni premijer“, a za što Vi mislite da će Vama pljeskati neka druga trećina, pa će te od totalnog političkog anonimusa u tri mjeseca postati značajan politički faktor. Vjerovali smo mi branitelji, kao vjerujem i većina hrvatskih državljana, da ćete upravo Vi, kao osoba sklona biznisu, a ne ovoj neobalkanskoj politici, koja je sjašila krajem 2015. g. unijeti novi duh, barem dah, da će se dogoditi značajne promjene, prije svega po materijalni položaj RH i njenih državljana, da ćemo s novim plućima krenuti tamo gdje smo mi mislili da trebamo biti, a tako smo mislili po rovovima 91., pa 92., pa je stigla Maslenica, pa Medački džep, pa Bljesak i konačno Oluja, a danas 10. ožujka 2016.

Mi preživjeli ili barem još uvijek živi, čekamo promjene, na bolje, za bolje, više ne za nas, za našu djecu, opet samo Hrvatsku. Onda čavao u lijes, predsjednik SAB u tv Dnevniku veli i mi smo dobili mogućnost da iznesemo svoj prijedlog kandidata za ministra branitelja, a onda i glogov kolac,, kao ne mislimo još i mi braniteljima stavljati soli na ranu, dečkići iz SAB-a su izuzetno empatični na hrvatske probleme, a posebice tu empatiju imaju za hrvatske branitelje. Vide momčići iz  SAB-a da mi branitelji gubimo dobivene bitke, da će ovaj natječaj konačno razjediniti ovu braniteljsku idealističku dušu. Koja udruga će biti slijedeća, a koju ćete Vi pozvati, da „prišapne“ ime svog kandidata, koje udruge ćete, a po svom nahođenju, Vi zvati u Banske dvore, da „pustite bijeli dim“. Ili da Vam i ja „kandidiram Đuku, Božu, Panđu, Brka, Suču, Yerrija, Mungosa, Osu, Horvata, Medu, Vuka, Padobranca, Luca, Roleta, Kutinu, da nastavim premijeru?, takvih znam na desetine i stotine i svaki ima reference da bude ministar i to daleko bolje, čini mi se, od onih koje Vi tražite. Možda su to shvatili i ovi koji „izgledaju kao najizgledniji kandidati“ pa se šale sa Vama. Ili ne šale. Onda neka pogledaju moje kandidate, pa će malo „ohladiti“. Ne šalim se ni ja onda, ili to gospodin premijer i želi, da se ne šalimo, šaleći se.

Ili premijeru da Vam postavim nekoliko pitanja, kad nam nećete reći, a koje su to po Vama reference za imenovanje ministra branitelja. Mislite li iskreno da ste kompetentni nama pretpostavljati branitelja, branitelju ? Ma odustajem.

„Ma Zorice od jada nemam koga ovo jutro nazvati, a znam da ti uvijek imaš melem za ranjenog borca“. „Evo me baš ulazim u Vukovar“ veli Zora, onda pozdravi „našu Snježu“ i zapalite sviće, znaš već. Kraj razgovora.

Od ove zadnje rečenice postao sam još sjetniji, nego što sam bio prije poziva Zori. Pred očima su mi likovi mojih palih suboraca, pobijenih i masakriranih, zgrčenih i krvavih, u nikakvim, ali hrvatskim odorama, opet ih nosim, opet im sklapam oči, a onda stojim pred kamenim blokom i palim svijeću i palim svijeću. Jutros to rade Zorica i Snježa. Danas je umro Tigar Željko Mihotan, prestao je rikati u snu. Nek mu je vječna hvala i slava i lahka mu hrvatska gruda. Njemu više ne treba ministar branitelja. Nijedan.

Predsjednik Udruge Topnika 1.gnr “TIGROVI”

Zlatko Majić-Slovenac

Zagreb, 11.ožujka 2016.godine

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Ovakav rezultat nas obvezuje

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je u ponedjeljak svima koji su glasali na parlamentarnim izborima i odredili smjer Hrvatske poručivši kako ih takav rezultat obvezuje da nastave odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku.

„Hvala svima koji su jučer glasali i odredili smjer Hrvatske. Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku”, napisao je Plenković na svom twitteru.

HDZ je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima osvojivši 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat. Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja osam mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo sedam mandata. Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Krešo Beljak: Jutro nije pametnije, razočaranje je beskrajno

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a na facebooku je priznao kako je razočaran debaklom Restart koalicije na izborima. Čestitao je Plenkoviću, koaliciji Možemo i Pametno, ali zaključio kako je HSS izgubio povjerenje birača.

Dan nakon noćne more koju je Restart koalicija doživjela na biralištima, oglasio se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

“Obično se kaže da je jutro pametnije od večeri, ali u ovom slučaju to nikako nije. Dojmovi su još uvijek jaki, razočarenje je beskrajno, izborni poraz još jače boli, ali bez obzira na sve – život ipak mora ići dalje”, počeo je duži post.

Zahvalio je svima koji su izašli na izbore, onima koji su ga izabrali kao zastupnika, ali i članovima stranke koji su odradili kampanju.

“Sviđalo se to meni i svima nama ili ne, HDZ je uvjerljivi pobjednik ovih izbora, a Andrej Plenković je ostatku političke scene pokazao ‘kako se to radi’ i na tome mu treba čestitati”, napisao je Beljak.

Čestitao je i strankama okupljenima oko Možemo i Pametno i poželio im sreću u borbi “za drugačiju Hrvatsku”. Naveo je i kako je sreća što je ortodoksna desnica ostala u opoziciji.

Dotakao se i svoje odgovornosti.

“HSS kao stranka je uspio (nekako) preživjeti, a s osvojena dva saborska mandata imamo priliku pokušati ponovno graditi povjerenje birača koje smo očito poprilično izgubili. Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati”, napisao je.

“Zato ću vrlo skoro, već ovaj tjedan, obaviti konzultacije s užim vodstvom stranke te zatim sazvati Predsjedništvo HSS-a, na kojem ćemo razmotriti sve mogućnosti i zajedno odlučiti što i kako ćemo dalje. Glave gore! Još uvijek smo živi, a to je u ovom trenutku svakako najbitnije”, zaključuje Beljak.

Davor Bernardić podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari