Pratite nas

Komentar

Premijer vs Ministar hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Jutros sam zvao svoju frendicu Zoricu, legendarnu braniteljicu opkoljenog Vukovara, bosanku po rođenju, zagrepčanku po stažu, 100%  hrvaticu i 120% vukovarku, kroz čije vene i danas teče nostalgični vukovarski Dunav, dok mileći pokraj grada heroja, miluje preduboke rane branitelja cijele Hrvatske, koje je „naša Zora“ vidala i zamatala, pod tutnjavom srbo-četničkih granata, jer tamo je hrvatska mladost branila Hrvatsku, a sustigla je i ugradila svoje živote u tu epsku bitku skoro iz svakog kutka Hrvatske.

[ad id=”93788″]

 „Nemoj se tako ni šaliti“ uzvratila je brzo. „Pa zašto, ako je ovaj „kanađanin“ otvorio „javni natječaj“ za ministarsko mjesto. Ti bi bila jedina braniteljica kandidat, ma što to da značilo, s jedne strane, a s druge, tko je to od ovih kandidata „jači“ kandidat od tebe?“. Nisam se šalio, ali sam „našu Zoru“ odlično razumio, jer tako i razmišlja pravi hrvatski branitelj, kad 2016.godine, 25 godina od epske vukovarske bitke, sluša, čita i gleda ova prestrašna događanja, a koja nam je nametnuo nadobudni menadžerski duh našeg premijera.

Koji uopće ne razumije o čemu je ovdje riječ. Mi branitelji trebamo pod hitno svog resornog ministra, osobu u koju imamo povjerenje, onoga koji će nam garantirati da će biti u „našoj službi“ i onda kada vlada ili politika žele rješenja suprotna braniteljskim interesima. Braniti će svoje stavove ovaj kanadski junak po principu, „slučaj ili promašaj Crnoja“ i izmišljati će tzv. racionalne razloge, ali po meni je jedino ovdje sigurno, da je jedino ministarsko mjesto u koje se on na ovakav način upetljao, a nije smio, upravo mjesto ministra hrvatskih branitelja. Ako ćemo politički, u podjeli resora to je mjesto Domoljubne koalicije, sa svim uzusima koje prate izbor ministra.

Zorica Gregurić

Zorica Gregurić

Nisam ja odvjetnik Domoljubne koalicije, nisam član nijedne stranke, ali politički o čemu ovdje premijer Orešković odlučuje i zbog čega otvara natječaj za ministra branitelja, kad nije objavio koje to reference kandidat mora zadovoljiti, ne znamo ni rokove natječaja, a nije jasno izgleda ni njemu tko u konačnici odlučuje o ministru branitelja.

Mada je jedna uveliko natpolovična većina braniteljskih udruga i pojedinaca se izjasnila vrlo ili veoma pozitivno o kandidatu Domoljubne koalicije gospodinu Brkiću, premijer Orešković se pravi „lijevi navoj“ te insistira na nekim samo njemu poznatim razlozima. Gospodine premijeru, mi bojovnici iz 91. znamo svakog od ovih kandidata osobno, daleko, daleko bolje nego što vi poznajete svog savjetnika gospodina Puljiza i mada Vam govorimo Vi i dalje „tjerate keru“ i to sa kim, sa nama braniteljima.

Da ne budem presladunjav sa onim, da mi nismo ginuli, da mi nismo branili, nikada Vi ne bi bili premijer Republike Hrvatske, tu „pjesmicu“ smo olinjali sa Milanovićem i sličnima te sada vjerojatno se Vama i fućka za njom. Kao što je za Milanovića Hrvatska bila „slučajna država“ i gle čuda trećina Hrvatske mu je na tom biseru pljeskala, tako se za Vas može reći da ste vi Hrvatskoj „slučajni premijer“, a za što Vi mislite da će Vama pljeskati neka druga trećina, pa će te od totalnog političkog anonimusa u tri mjeseca postati značajan politički faktor. Vjerovali smo mi branitelji, kao vjerujem i većina hrvatskih državljana, da ćete upravo Vi, kao osoba sklona biznisu, a ne ovoj neobalkanskoj politici, koja je sjašila krajem 2015. g. unijeti novi duh, barem dah, da će se dogoditi značajne promjene, prije svega po materijalni položaj RH i njenih državljana, da ćemo s novim plućima krenuti tamo gdje smo mi mislili da trebamo biti, a tako smo mislili po rovovima 91., pa 92., pa je stigla Maslenica, pa Medački džep, pa Bljesak i konačno Oluja, a danas 10. ožujka 2016.

Mi preživjeli ili barem još uvijek živi, čekamo promjene, na bolje, za bolje, više ne za nas, za našu djecu, opet samo Hrvatsku. Onda čavao u lijes, predsjednik SAB u tv Dnevniku veli i mi smo dobili mogućnost da iznesemo svoj prijedlog kandidata za ministra branitelja, a onda i glogov kolac,, kao ne mislimo još i mi braniteljima stavljati soli na ranu, dečkići iz SAB-a su izuzetno empatični na hrvatske probleme, a posebice tu empatiju imaju za hrvatske branitelje. Vide momčići iz  SAB-a da mi branitelji gubimo dobivene bitke, da će ovaj natječaj konačno razjediniti ovu braniteljsku idealističku dušu. Koja udruga će biti slijedeća, a koju ćete Vi pozvati, da „prišapne“ ime svog kandidata, koje udruge ćete, a po svom nahođenju, Vi zvati u Banske dvore, da „pustite bijeli dim“. Ili da Vam i ja „kandidiram Đuku, Božu, Panđu, Brka, Suču, Yerrija, Mungosa, Osu, Horvata, Medu, Vuka, Padobranca, Luca, Roleta, Kutinu, da nastavim premijeru?, takvih znam na desetine i stotine i svaki ima reference da bude ministar i to daleko bolje, čini mi se, od onih koje Vi tražite. Možda su to shvatili i ovi koji „izgledaju kao najizgledniji kandidati“ pa se šale sa Vama. Ili ne šale. Onda neka pogledaju moje kandidate, pa će malo „ohladiti“. Ne šalim se ni ja onda, ili to gospodin premijer i želi, da se ne šalimo, šaleći se.

Ili premijeru da Vam postavim nekoliko pitanja, kad nam nećete reći, a koje su to po Vama reference za imenovanje ministra branitelja. Mislite li iskreno da ste kompetentni nama pretpostavljati branitelja, branitelju ? Ma odustajem.

„Ma Zorice od jada nemam koga ovo jutro nazvati, a znam da ti uvijek imaš melem za ranjenog borca“. „Evo me baš ulazim u Vukovar“ veli Zora, onda pozdravi „našu Snježu“ i zapalite sviće, znaš već. Kraj razgovora.

Od ove zadnje rečenice postao sam još sjetniji, nego što sam bio prije poziva Zori. Pred očima su mi likovi mojih palih suboraca, pobijenih i masakriranih, zgrčenih i krvavih, u nikakvim, ali hrvatskim odorama, opet ih nosim, opet im sklapam oči, a onda stojim pred kamenim blokom i palim svijeću i palim svijeću. Jutros to rade Zorica i Snježa. Danas je umro Tigar Željko Mihotan, prestao je rikati u snu. Nek mu je vječna hvala i slava i lahka mu hrvatska gruda. Njemu više ne treba ministar branitelja. Nijedan.

Predsjednik Udruge Topnika 1.gnr “TIGROVI”

Zlatko Majić-Slovenac

Zagreb, 11.ožujka 2016.godine

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

JEFTINA DEMAGOGIJA MINISTRICE DIVJAK!

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica Blaženka Divjak, koja je na svoju poziciju došla doslovno s ulice (gdje je zapaženo vodila mitinge i proteste) i koja je svojim ponašanjem bitno doprinijela pokretanju aktualnog štrajka prosvjetara, sad kad su se stvari zakomplicirale elegantno se izvlači iz blata i tvrdi:

“To su igre moći između sindikata i vlade i u tomu neću sudjelovati”.
Demagogija je to kakva se rijetko kad čuje, čak i kod nas u Hrvatskoj.

Gospođu Divjak takvu kakva jeste, ne bi nitko živ postavio za ministricu osim Plenkovića koji se u to vrijeme hvatao za HNS i kadrove koje su oni predlagali kao utopljenik za slamku u težnji održavanja kakve-takve stabilnosti vlade i saborske većine (nakon što je ekspresno izjurio neposlušne i zbunjene MOST-ovce iz ministarskih fotelja).

Tako to kod nas ide.

Umjesto sustavnog rada i korjenitih promjena u smislu što zdravije političke i društvene klime i bolje djelotvornosti sustava, kod nas se još uvijek primjenjuju ad hoc rješenja, od slučaja do slučaja, po sistemu “gasi vatru kad se pojavi i tamo gdje moraš”.

U međuvremenu, najvažnija stvar jeste održati se u stolcu po svaku cijenu, pa što košta neka košta (račune ionako ne podmiruju oni). I u takvoj stihijskoj strategiji u kojoj ima svega osim razuma i logike, naravno, ne rijetko dolazi i do ovakvih apsurda.

Ministrica Divljak se od početka postavila kao opozicija vladi čijim je dijelom (!?), što je samo po sebi apsurd i čega zacijelo nema u uređenim državama i vladama.

Sjećamo se kako je u raspravama oko reforme obrazovanja ne rijetko išla “đonom” čak i na premijera, a da ne spominjemo sve one druge koji su se usudili drugačije promišljati tu reformu. I tu je imala potporu HNS-a, te marginalne skupine koja u stvarnom političkom životu nema nikakvu težinu i ne znači ništa, a na čelu koje je kompromitirani i tragikomični lik zvan Ivan Vrdoljak kojemu se ne može vjerovati ništa – nakon svih onih vrludanja i mijena kroz koje je prolazio zadnjih godina.
Svojski je Divjakuša (kako je od milja neki zovu) podržavala štrajk prosvjetara, sve dok je postojala kakva-takva kompaktnost na relaciji prosvjetari – roditelji. Sad kad je na pomolu rascjep, budući da se sve češće čuju glasovi nezadovoljstva građana koji podsjećaju na štetu koju trpe najprije učenici pa potom i roditelji, ministrica se elegantno izmiče, uz opravdanje koje ne bi prošlo ni kod djece nižih razreda osnovne škole.

Šteta koju Hrvatska trpi zbog štrajka već se mjeri u stotinama milijuna kuna (svaki dan navodno nas košta 32 milijuna) i ako se to nastavi još nekoliko dana, gubici će skoro “pojesti” godišnju sumu novca koji učitelji, nastavnici i profesori traže na ime povećanja koeficijenata.

Dakle, golema financijska šteta i nezadovoljstvo učenika i roditelja sasvim su dovoljni razlozi da se Divjakuša izmakne, a kestenje iz vatre neka vade drugi!
Na kraju, ima i pravo! Što se ne bi igrala mačke i miša kad ima s kime i dopušta joj se!?
Račun će na kraju ionako platiti građani. Ni njezin ni premijerov džep to osjetiti neće.
A djeca i roditelji?

Oni su žrtve Vlade i sindikata! Što ministrica ima s time!?
I tko kaže da je ona uopće bila uz sindikate?
Kad? Gdje?
Nemojte insinuirati!

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pukla ljubav: Škorina ekipa sad mu ruši kampanju?

Objavljeno

na

Objavio

Pala knjiga na dva slova. U ovom kontekstu riječ je o izbornom stožeru Miroslava Škore i njegovom razlazu s dojučerašnjim najboljim prijateljima.

Početkom rujna razišao se s Matom Radeljićem, bivšim savjetnikom Kolinde Grabar-Kitarović, a ovih dana postoje ozbiljne tenzije na relaciji Škoro-Bujanec i pitanje je tko mu ostaje, piše Express.

Kampanju Škori predvode Mate Mijić, donedavni kolumnist Večernjeg lista te Miljenko Ćurić, estradni menadžer poznat po suradnji s Thompsonom i Matom Bulićem. Šef Škorina stožera Mate Mijić radio je kod Ruže Tomašić. Jedan je od rijetkih ljudi oko Škore kojega ne vodi revanšizam, nego konzervativizam.

Škorin program sažeo je u osam riječi: ‘Lupiti šakom po nosu one koji to zaslužuju’. Na pitanje tko su ti, rekao je: ‘Oni koji su izdali svoje birače’.

Ono što u Škorinoj kampanji može biti problematično je što Mijić nema široko političko iskustvo, kao ni PR iskustvo, pa zato i ne čude gafovi iz stožera koji su procurili u javnost.

Naime, iskusan PR-ovac ne bi dozvolio takve greške u koracima i pitanje je ima li Mijić dovoljno sposobnosti bez još sličnih afera izvući kampanju do kraja.

Posebno je zanimljivo primijetiti da je Ćurić naveden na službenim stranicama Miroslava Škore (pjevača, ne kandidata) pod kontakt osoba za upite za nastupe.

A što menadžer koji je spojio Bulića, Thompsona i Škoru na nastupu na Bujančevoj svadbi može donijeti predsjedničkom kandidatu nije baš potpuno jasno. Zna se da je Ćurić bio član one famozne HDZ-ove grupe na WhatsAppu “Uskoci i hajduci” zbog koje je premijer potjerao nekoliko članova stranke.

“Od 2014. godine poslovno surađujem sa Škorom, a Deklaracijom o ljudskim pravima, kao i Ustavom, zajamčena mi je sloboda rada”, kratko je odgovorio Ćurić na pitanje Večernjeg lista kako to da se nije iščlanio iz HDZ-a ako podržava suparničkog kandidata Škoru.

Odavno je bilo očito da Bujanec igra daleko najveću ulogu u Škorinoj predsjedničkoj kampanji iako nema nikakvu formalnu ulogu. Njemu se pripisuju velike zasluge za mandat aktualne predsjednice, a i Škoro je svoju kampanju počeo u emisiji Bujica. Međutim, nakon optužbi za montažu govora, vidjet ćemo kako će nekad bliski prijatelji nastaviti suradnju, piše Express.

Podsjećanja radi, Bujanec je prije nekoliko dana na svom Facebooku objavio snimku Škorina govora u Novom Zagrebu gdje je predsjednički kandidat, između ostaloga, rekao: “Otići ću i u Jasenovac i tražiti međunarodnu komisiju, ako treba prekopat ćemo sve!”

Komentirao je i pozdrav Za dom spremni: “Ne bojim se govoriti o tome, jer znam istinu! To je pozdrav pod kojim se moj vjenčani kum borio za Hrvatsku ’91. godine! To je pozdrav pod kojim je moj bratić poginuo! Neće mi nitko govoriti da je to pozdrav koji nekome smeta, jer je korišten od ’41. do ’45. godine. Koristili su i riječ Hrvatska, himnu ‘Lijepa naša’, plaćali su kunama, javnica Krugovalne postaje Zagreb bila je ‘U boj, uboj’…”

Već idući dan će Škoro reći da su neke stvari u toj snimci montirane.

“Ako poslušate tu vijest koja je izmontirana onda ona glasi da ćemo prekopati sve, a nakon toga definitivno ne ide riječ Jasenovac. Kao znanstvenik uistinu tvrdim da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnima te znanstvenim pristupom doći do istine. Nažalost, naše arhive su uglavnom u Beogradu. Ako se mi ne možemo dogovoriti kako doći do istine onda treba utvrđivanje istine prepustiti međunarodnim komisijama”, pojasnio je Škoro.

Kako je Ivica Relković prije nekoliko dana komentirao za Express, Škoro je imao svoju priliku za političkim uspjehom:

“Škoro je primjer političke taktike koja umjesto da (školski rečeno) brzo usvaja znanje i preskače razrede, vraća se na staro gradivo, višestruko ga utvrđuje i gotovo dragovoljno ponavlja razred. Koliko god se na početku činilo da će upravo on detronizirati Kolindu Grabar-Kitarović, sad je sve izvjesnije da će ona u drugi krug (a moguće i do pobjede) upravo zahvaljujući njegovoj predizbornoj taktici. Sportski rečeno, on je izveo savršen troskok do odraza na trećem koraku. Na prvom koraku (odrazu) imao je 9%, na drugom 13%, a na trećem 18%. I onda, umjesto da (ponijet akumuliranom inercijom koja je prevarila i jednog Stjepana Mesića, jer ga je previše podsjetila na vlastiti troskok iz 2000. godine) leti prema 25 ili 30%, on kao da se u završnom letu nakon trećeg odraza zalijepio za nevidljivi stakleni zid i ostao tako zalijepljen (vjerojatno do kraja kampanje, ako nešto radikalno ne promijeni).”

Bujanec kao glavni i odgovorni za upravljanje hrvatskom ekstremnom desnicom, sada će se možda okrenuti u nekom drugom smjeru. Ali jedno pitanje i dalje čeka odgovor. Ako mu ne odgovara Kolinda, sada ima problema sa Škorom, tko preostaje?, piše Express.

Škoro o ‘prekapanju Jasenovca’ – Tvrdi da je izjava montirana u lažnu vijest usmjerenu protiv njega

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari