Connect with us

Događaji

Predstavljen film Višnje Starešine: ‘Stepinac: Kardinal i njegova savjest’

Objavljeno

on

Foto: Hrvatsko katoličko sveučilište

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u subotu 8. veljače, premijerno je prikazan dokumentarni film “Stepinac: Kardinal i njegova savjest” scenaristice i redateljice Višnje Starešine u produkciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Uz autoricu filma Višnju Starešinu, premijeri dokumentarnog filma “Stepinac: Kardinal i njegova savjest” prisustvovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, sisački biskup mons. Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić te mnogi drugi uglednici iz Katoličke Crkve i javnog života. (Ika)

Dokumentarni film traje gotovo devedeset minuta, a preveden je i na engleski jezik tako da će se moći prikazivati u inozemstvu, a cilj je autora da što više ljudi sazna istinu o kardinalu Stepincu.

“Želja je vratiti kardinala Stepinca ondje gdje je za života bio, a on je za života bio uistinu globalno relevantan od toga da je u svoje doba bio najmlađi biskup na cijelome svijetu do toga da su se njegove propovijedi, antiratne iz pokorene Europe prenosile i dopirale do medija u slobodnom svijetu. Mediji slobodnog svijeta su vrlo intenzivno pratili njegovo suđenje kvalificirajući ga kao montirani proces, a katolici od New Yorka do Chicaga su masovno prosvjedovali za njegovo puštanje iz Lepoglave. Naposljetku, vodeći komentatori nakon njegove smrti su se pitali kako će sada izgledati bitka, otvoreni rat između Katoličke crkve i komunističkih režima.

Mislim da je to mjesto koje on danas zaslužuje i to ne samo da bude globalno prepoznat, a ne tretiran iz nekih naših lokalnih ili regionalnih političkih kaljuža, jer ima mnogo toga iz njegovog nasljeđa za naučiti i u Hrvatskoj i u svijetu”, istaknula je autorica Višnja Starešina za HRT.

Film među ostalim otkriva kako se Stepinac, kao čovjek i zagrebački nadbiskup, nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, govori o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana.

Osim što ističe relevantnost njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu, to je i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

Stepinčev osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je kroz razgovore s povjesničarima – istraživačima, ali i osobna svjedočanstva preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

U projekt se uključilo Hrvatsko katoličko sveučilište, kojega je blaženi kardinal Stepinac zaštitnik i koje se od svoga osnutka bavilo njime putem predavanja, izbornih predmeta, konferencija i znanstveno-stručnih skupova.

Film o Stepincu demontira sve komunističke laži: Prava istina o spašavanju Srba i Židova

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari