Pratite nas

Događaji

Predstavljen film Višnje Starešine: ‘Stepinac: Kardinal i njegova savjest’

Objavljeno

na

Foto: Hrvatsko katoličko sveučilište

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u subotu 8. veljače, premijerno je prikazan dokumentarni film “Stepinac: Kardinal i njegova savjest” scenaristice i redateljice Višnje Starešine u produkciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Uz autoricu filma Višnju Starešinu, premijeri dokumentarnog filma “Stepinac: Kardinal i njegova savjest” prisustvovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, sisački biskup mons. Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić te mnogi drugi uglednici iz Katoličke Crkve i javnog života. (Ika)

Dokumentarni film traje gotovo devedeset minuta, a preveden je i na engleski jezik tako da će se moći prikazivati u inozemstvu, a cilj je autora da što više ljudi sazna istinu o kardinalu Stepincu.

“Želja je vratiti kardinala Stepinca ondje gdje je za života bio, a on je za života bio uistinu globalno relevantan od toga da je u svoje doba bio najmlađi biskup na cijelome svijetu do toga da su se njegove propovijedi, antiratne iz pokorene Europe prenosile i dopirale do medija u slobodnom svijetu. Mediji slobodnog svijeta su vrlo intenzivno pratili njegovo suđenje kvalificirajući ga kao montirani proces, a katolici od New Yorka do Chicaga su masovno prosvjedovali za njegovo puštanje iz Lepoglave. Naposljetku, vodeći komentatori nakon njegove smrti su se pitali kako će sada izgledati bitka, otvoreni rat između Katoličke crkve i komunističkih režima.

Mislim da je to mjesto koje on danas zaslužuje i to ne samo da bude globalno prepoznat, a ne tretiran iz nekih naših lokalnih ili regionalnih političkih kaljuža, jer ima mnogo toga iz njegovog nasljeđa za naučiti i u Hrvatskoj i u svijetu”, istaknula je autorica Višnja Starešina za HRT.

Film među ostalim otkriva kako se Stepinac, kao čovjek i zagrebački nadbiskup, nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, govori o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana.

Osim što ističe relevantnost njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu, to je i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

Stepinčev osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je kroz razgovore s povjesničarima – istraživačima, ali i osobna svjedočanstva preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

U projekt se uključilo Hrvatsko katoličko sveučilište, kojega je blaženi kardinal Stepinac zaštitnik i koje se od svoga osnutka bavilo njime putem predavanja, izbornih predmeta, konferencija i znanstveno-stručnih skupova.

Film o Stepincu demontira sve komunističke laži: Prava istina o spašavanju Srba i Židova

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari