Connect with us

Kultura

Premijera dokumentarnog filma ‘Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca’ u Zagrebu

Objavljeno

-

Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca je dokumentarni film koji u prvom redu govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991.godine od srbijanske i JNA agresije.

Film prikazuje položaj i situaciju u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, preko širih konteksta raspada SFRJ, razoružanja hrvatskoga naroda i agresije Srbije, Crne Gore, JNA i pobunjenih Srba te uloge u obrani Vukovara zagrebačkih dragovoljaca.

Vukovar je, zbog svog geostrateškog položaja, bio jedan od prvih ciljeva osvajačkog pohoda Srbije na Republiku Hrvatsku 1991.godine.Film Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca govori o motivima Zagrepčana i Zagrepčanki koji su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar jer su znali da se Zagreb, ali i Hrvatska brane u Vukovaru.

Tko su zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, gdje su bili prije dolaska u Vukovar, zašto i gdje su ratovali i gdje su danas. Film govori o tri mjeseca patnji i stradanja stanovnika, branitelja i samog grada, koji su nevjerojatnim otporom izrazito nadmoćnijem osvajaču, Vukovar učinili svjetskim medijskim fenomenom.

Sve međunarodne organizacije, čije su nadležnosti i ovlasti morale biti stavljene u obranu žrtve, potpuno su zatajile. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Povodom navršavanja 30.obljetnice odlaska zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara gdje se u tim sudbonosnim trenucima branila Hrvatska, pozivamo Vas na premijeru dokumentarnog filma “Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca” koja će se u sklopu Festivala domoljubnog filma “Gordan Lederer” održati u Zagrebu 13.11.2021.godine u Kinu Forum, Jarunska ulica 2, s početkom u 18 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari