Connect with us

Kultura

Premijera filma ‘Otto i Hrvati/Otto und die Kroaten’ u Beču 20. studenoga 2018.

Objavljeno

-

Bečka premijera dokumentarnog filma “Otto i Hrvati/Otto und die Kroaten” scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, održat će se 20. studenoga 2018. u hrvatskom veleposlanstvu u 20.00 sati. Film originalnim sadržajom predstavlja uzbudljiv život Otta von Habsburga od habsburškog kraljevića do vizionara ujedninjene Europe s naglaskom na njegovu privrženost Hrvatima i Hrvatskoj.

Premijera filma bila je u Vukovaru 2013. u prigodi ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju, a prikazan je i u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Banjoj Luci, Varaždinu, i kao prvi hrvatski dokumentarac u Europskom parlamentu u Strasbourgu 2015. godine.

Naš je motto – Hrvat Otto! Ta krilatica ponajbolje opisuje bliski odnos Otta von Habsburga i Hrvata tijekom gotovo stotinu godina njegovog života.

Nasljednik habsburške krune – austrijskog carstva i hrvatskog kraljevstva – čitavo je svoje političko djelovanje usmjerio k ujedinjenju europskih naroda i država, a posebice onih koji su – pod vodstvom njegove obitelji – stoljećima tvorili Habsburšku Monarhiju.

Kroz požrtvovni rad u Paneuropskoj uniji i Europskom parlamentu, ustrajno se zalagao za demokraciju i poštivanje ljudskih, vjerskih i nacionalnih prava, a odlučno je bio protiv svih vrsta totalitarizama i ugnjetavanja. Pri tomu je hrvatski narod imao posebno mjesto u njegovom srcu s obzirom na geopolitičke okolnosti nakon Prvog svjetskog rata, a koje su hrvatsku državu nasilno izmjestile iz srednjoeuropske sredine kojoj je oduvijek pripadala. Stoga je devedesetih godina 20. stoljeća gorljivo i energično branio hrvatsko pravo na samostalnost i državnu neovisnost tijekom obrambenog rata protiv velikosrpske agresije. Bio je najveći hrvatski zagovornik u europskim političkim središtima i uvelike je pridonio članstvu Republike Hrvatske u Europskoj Uniji. Pa, to se od jednog Hrvata – kakvim je sebe smatrao Otto von Habsburg – i očekivalo!

Dokumentarni film „Otto i Hrvati“, producenta, scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, originalnim sadržajem predstavlja uzbudljiv život Otta von Habsburga – od habsburškog kraljevića, do vizionara ujedinjene Europe – s naglaskom na njegovu privrženost Hrvatima i Hrvatskoj.

Dokumentarni film Otto i Hrvati
Scenarist i redatelj: Vanja Vinković
Trajanje: 120 minuta
Dodaci: kratki filmovi, vremenska crta, fotogalerija
Producenti: Pavo Barišić i Vanja Vinković
Produkcija: Hrvatska Paneuropska unija i Sveznadar.com
Nakladnik: Sveznadar.com
Film je sufinanciran sredstvima Zaklade Otto von Habsburg i Europske pučke stranke.

Razgovor s Vanjom Vinkovićem: Crno-crveni plamen riječke baklje totalitarizma

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari