Connect with us

Događaji

Premijerno prikazan dokumentarni film Ovčara – neispričana priča

Objavljeno

-

Dokumentarni film “Ovčara neispričana priča” u kojem se četvrt stoljeća nakon tog zločina nad hrvatskim zarobljenicima prvi put dubinski govori što se zaista događalo u ratnom Vukovaru premijerno je prikazan 13. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Nacionalni sindikat policije MUP-a je zbog tih još nekažnjenih zločina podnio i kaznenu prijavu, piše Direktno.hr

Lisinski je bio dupkom pun, na promociju filma došao je ministar branitelja Tomo Medved, ali i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Atmosfera je bila nabijena snažnim emocijama, za vrijeme projekcije, a još više i nakon, kada mnogi nisu mogli suspregnuti suze.

U filmu se potanko opisuju javnosti nepoznati detalji zvjerskih zločina nad ratnim zarobljenicima, civilima, ranjenicima.

Po završetku projekcije, okupljenima se obratio preživjeli Vilim Karlović, koji se u prilično emotivnom nastupu prisjetio kako je ’91. na zagrebačkoj ‘Folki’ ostavio trudnu ženu i bebu kako bi branio domovinu, te da nikada ”ne smijemo prestati tragati za istinom”.

Podsjetimo, Karlović je o mučenju i patnjama na Ovčari napisao i knjigu “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”.

Darijo Žepina je iznio šokantne podatke o nebrizi hrvatskog pravosuđa za slučaj Ovčara.

”DORH je spise predao srbijanskim vlastima da bi Ovčaru preuzeo Specijalni sud u Beogradu. U petak smo poslali upit Petrovu jer smatramo to činom veleizdaje”.

U ime gradonačelnika grada Zagreba govorio je potom Miodrag Demo.

”Nisam još spreman ni oprostiti ni zaboraviti”, rekao je i izazvao pljesak.

”Slažem se da hrvatske državne institucije ne rade svoj posao. Da rade, ne bi se dogodilo Orašje, ne bi se dogodilo da su oslobođeni Šljivančanin i Šešelj. Neka institucije progledaju!”, zavapio je Demo i ponovno dobio pljesak.

Potom je na binu stupio Zrinko Petener, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, rekavši, između ostalog, kako će se hrvatske vlasti morati više angažirati oko procesuiranja zločina počinjenih na Ovčari.

Na kraju, u ime organizatora NSP-a, publiku je pozdravio Nikola Kajkić. Spomenuo je i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, ironično joj se zahvalivši na nedolasku. Dvoranom su se prolomili neugodni zvižduci.

Na Ovčari je 20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati do 1 sat ujutro ubijeno 276 osoba, a još se traga za posmrtnim ostatcima 76 osoba. Od tristo zarobljenih civila i branitelja koji su izvedeni iz vukovarske bolnice na stražnji izlaz samo su neki na putu do Ovčare spašeni na molbu bolničkog osoblja.

Najmlađa žrtva imala je 15, najstarija 84 godine, a među žrtvama je bila i Ružica Markobaši koja je ubijena u sedmom mjesecu trudnoće.

Film navodi imena nekažnjenih počinitelja. Zbog tog je zločina 13 osoba bilo nepravomoćno osuđeno na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, ali se oni sada nalaze na slobodi jer je presuda dvaput ukinuta.

ovcara-film

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari