Connect with us

Kultura

U sklopu 28. obljetnica osnutka 4. GBR premijerno prikazan film ‘A Plastic Ocean’

Objavljeno

-

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović i Ćiro Ugrin – predsjednik  Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

U sklopu programa obilježavanja 28. OBLJETNICE OSNUTKA 4. GARDIJSKE BRIGADE pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade  u subotu 27. travnja 2019. u 20 sati,  u dvorani Sjeverni toranj  Sveučilišne knjižnice u Splitu organizirao je projekciju dokumentarnog filma ‘A Plastic Ocean’ (Plastični ocean).

Organizatori projekcije su Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade i Udruga „La Révolution Albatros“ (Francuska), u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. 

Uvodnu riječ održao je Ćiro Ugrin – predsjednik  Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

Ćiro Ugrin:

‘Naš ronilački klub osnovan je 26.9.2016. s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja ronilačkog sporta, podvodne ekologije i rekreacijskog ronjenja. Osnovna interesna skupina su branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata, pripadnici 4. gardijske brigade, ali i svi ljudi dobre volje koji poštuju vrijednosti Domovinskog rat, a tako i ime 4.GBR. Klub sada broji 87 članova s tendencijom kontinuiranog rasta . Upravo pripremamo tečaj ronjenja za prvu zvjezdicu koji bi trebao započeti 16.05. u prostorijama Udruge veterana 4.gbr gdje su i naše prostorije Kluba. Po pokazanom  interesu – drugi tečaj će slijediti odmah po završetku prvoga.

Ronjenje kao aktivnost i djelatnost pruža niz pozitivnih zdravstvenih i socioloških učinaka, kako na pojedinca tako i na društvo. Prema planu i programu provodimo više edukativnih, ekoloških i rehabilitacijskih projekata s jedinstvenim ciljem – unapređenja kvalitete života branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, odnosno pridonošenja njihovoj rehabilitaciji i resocijalizaciji, a pritom pružajući društvene koristi široj zajednici kroz zaštitu prirodne i kulturne baštine.

Spominjući kulturnu baštinu – baš jučer smo prijavili Projekt – Studiju razvoja mjera povećanja održivosti morskih resursa i zaštite pomorske baštine Splitsko-dalmatinske županije, a unutar objavljenog natječaja Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom: “Program razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ”. Posebno zahvaljujemo našim pridruženim članovima, prof.dr.sc.Josipu Kasumu, te doktorandu Josipu Crnjac, gospođi Petri Šimundić, te Hrvatskom Hidrografskom institutu – ravnateljici gospođi Vinki Kolić, kao našem Partneru na ovom Projektu- Studiji.

 Za istaknuti je provedeni projekt tijekom prošlogodišnje proslave 27.obljetnice osnutka 4.GBR, kada smo uz svesrdnu pomoć Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita bili nositelji projekta “Pogled u plavo”, koji je polučio veliki uspjeh u popularizaciji ronjenja kao sporta i korisne rekreacije. Tijekom dva dana trajanja projekta preko 350 naših sugrađana – većinom djece je zaronilo s našim instruktorima u bazenu na Rivi, te tako upoznalo osnovne tehnike ronjenja .

Također, naš klub je partner Udruzi veterana 4.gardijske brigade na EU Projektu “Ja sam PAUK (Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan) koji je u procesu valorizacije pri Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.  U sklopu toga projekta kojeg je administrativno i stručno pripremala Razvojna agencija za EU projekte grada Splita (RaST) – naš klub bi trebao provesti terapijska ronjenja kroz 40 radionica za braniteljsku populaciju i njihove obitelji, te na takav način i dokazati učinkovitosti ronjenja u liječenju PTSP kao i nekih drugih bolesti kojima su branitelji izloženi.

Klub je do sada sudjelovao ili samostalno organizirao oko 40-ak ekoloških akcija čišćenja podmorja. Zadnja aktivnost je bila provedena prije Uskrsa u Luci Split, gdje smo na poziv Lučke Uprave čistili podmorje od krupnog otpada, te na taj način dali svoj doprinos Lučkoj upravi u procesu dobivanje licence EcoPorta.

Od tih ekoloških akcija ističemo jednu koja je nama ipak emotivno najdraža – 24.03. je obljetnica pogibije naših suboraca pok. Gorana Kliškića i pok. Ivice Vuce na Bistrini kod Stona. Dio članova kluba su i bili pripadnici Diverzantskog voda 4.gbr kojim je zapovijedao pok. Goran Kliškić.

U sjećanje na taj dan naš Klub odlazi na komemoraciju na Bistrinu,odaje počast našim junacima te nakon toga uz suradnju sa lokalnom zajednicom čisti podmorje Malostonskog zaljeva i općine Ston, te na taj način kroz slogan “Zajedno u ratu – zajedno u miru” doprinosi lokalnoj zajednici i njezinom razvoju u ekološkom – edukativnom smislu.

Zahvaljujemo i ponosni smo na suradnju s Lučkom kapetanijom Split, Lučkom upravom Split, Hrvatskom ratnom mornaricom, a posebice Odjelom za obuku ronitelja (naši instruktori dolaze iz toga Odjela, te sa svojom stručnošću uvelike podižu kvalitetu Kluba, stremeći ka izvrsnosti ). Posebna hvala gradu Splitu i svim službama koje su prepoznale rad Kluba i dali nam na privremeno korištenje operativne prostorije Kluba iznad plaže za invalide na Žnjanu. Nadamo se skorom uređenju tih prostorija i stavljanja prostora u funkciju. Klub je također sudjelovao u javnoj raspravi na izmjenama i dopunama DPU za Trstenik – Radoševac (novi Žnjan) kada smo iskazali svoje interese za novim Klupskim prostorijama. Grad je to prihvatio i unesene su izmjene u plan tako da je naš Klub već sad rezervirao 100 kvadrata u novom uređenju Žnjana kao sportsko-rekreacijske zone. Zahvaljujemo našim sponzorima Kluba koji pomažu rad Kluba.’

Moderatorica ovog događanja je članica Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade i znanstvena suradnica ‘La Révolution Albatros’,  dr.sc. Ljiljana Zmijanović, hrvatska braniteljica.

 Dr.sc. Ljiljana Zmijanović:

‘Istinska sloboda znači slobodu izbora, izbor onoga što činimo u životu nas određuje kao ljude, kao osobe. Izbor nas okupljenih u Ronilačkom klubu veterana 4. gardijske brigade bio je jasan kada je napadnuta Domovina; i za slobodu svoje zemlje i naroda, borili smo se kao slobodni ljudi. I danas, naš izbor je nastavak borbe za našu domovinu, sada kroz aktivnosti kojima se aktualiziraju teme zaštite prirode, pa tako i mora i podmorja.

Večerašnji dokumentarni film, Plastični ocean, pa i u svojoj skraćenoj verziji, na dramatičan način suočava gledatelja s naravi ljuske destruktivnosti, posljedicama nekontroliranog razvoja i korištenja tehnologija, ali i izraženih društvenih razlika u razvoju kao i razlika u svijesti. Diversifikacija izvora i razloga onečišćenja, osobito s fokusom na fenomen zagađivanja plastikom čini ovaj problem većim i kompleksnijim, među ostalim i zbog toga jer nema jednoznačnog odgovora, niti rješenja.

Svjesni da se radi o globalnom problemu, često se susrećemo s defetizmom proizašlim iz mikro-perspektive koji se manifestira kroz propitkivanje što tu pojedinac može napraviti, no, upravo svaki pojedinac, svatko od nas pa i najmanjim promjenama u stilu života, može napraviti puno, postići i pokazati razliku.

Mišlju, da i najdulji put počinje prvim korakom, usuđujemo se biti optimistični, znajući da se i na ovaj način, braniteljska populacija koja je već jednom svojim slobodnim izborom 1991. godine iskazala snagu, ponovno, danas 28 godina poslije, istim žarom i ljubavlju prema Domovini, dokazuje svoje istinske vrijednosti.

Činjenicom da se na ovom mjestu i povodom ovog događaja susreću branitelji i Sveučilište, s mišlju o Domovini i ekologiji, posebno se naglašava značaj teme, kao i određenost interesa ovog skupa.’ 

Nakon projekcije uslijedila je živa diskusija. Veteran, kapetan duge plovidbe s prepoznatljivom crvenom kapom ispričao je prisutnima svoje iskustvo ronjenja u mladosti s čuvenim Jacques Cousteau-om.

O filmu Plastični ocean (A Plastic Ocean)

https://www.youtube.com/watch?v=6zrn4-FfbXw

U ovom avanturističkom dokumentarcu, redatelj Craig Leeso udružio je snage s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na razna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Film ‘Plastični ocean’ pomogao je i
doprinio globalnoj raspravi, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje. Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu, čiji je prethodni dobitnik bio Al Gore.

Craig Lesson nagrađivani je novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik. Osnivač je Leeson Media International i Ocean Vista Films, a uz to predsjedava Shot Hong Kong Film Festivalom. Također je i azijski dopisnik za Seven Network te međunarodni dopisnik za globalnu mrežu Al Jazeera English. Svoju je dokumentarističku filmsku karijeru započeo na National Geographic Channel.

Redatelj: Craig Leeson
Scenarist: Craig Leeson, Mindy Elliott
Glazba: Miriam Cutler
Glumci: David Attenborough, Sylvia Earle, Craig Leeson
Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, SAD
Godina: 2016.
Trajanje: 102′

Ćiro Ugrin, Predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. Gardijske brigade

Dr.sc.Ljiljana Zmijanović

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari