Pratite nas

Kultura

U sklopu 28. obljetnica osnutka 4. GBR premijerno prikazan film ‘A Plastic Ocean’

Objavljeno

na

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović i Ćiro Ugrin – predsjednik  Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

U sklopu programa obilježavanja 28. OBLJETNICE OSNUTKA 4. GARDIJSKE BRIGADE pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade  u subotu 27. travnja 2019. u 20 sati,  u dvorani Sjeverni toranj  Sveučilišne knjižnice u Splitu organizirao je projekciju dokumentarnog filma ‘A Plastic Ocean’ (Plastični ocean).

Organizatori projekcije su Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade i Udruga „La Révolution Albatros“ (Francuska), u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. 

Uvodnu riječ održao je Ćiro Ugrin – predsjednik  Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

Ćiro Ugrin:

‘Naš ronilački klub osnovan je 26.9.2016. s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja ronilačkog sporta, podvodne ekologije i rekreacijskog ronjenja. Osnovna interesna skupina su branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata, pripadnici 4. gardijske brigade, ali i svi ljudi dobre volje koji poštuju vrijednosti Domovinskog rat, a tako i ime 4.GBR. Klub sada broji 87 članova s tendencijom kontinuiranog rasta . Upravo pripremamo tečaj ronjenja za prvu zvjezdicu koji bi trebao započeti 16.05. u prostorijama Udruge veterana 4.gbr gdje su i naše prostorije Kluba. Po pokazanom  interesu – drugi tečaj će slijediti odmah po završetku prvoga.

Ronjenje kao aktivnost i djelatnost pruža niz pozitivnih zdravstvenih i socioloških učinaka, kako na pojedinca tako i na društvo. Prema planu i programu provodimo više edukativnih, ekoloških i rehabilitacijskih projekata s jedinstvenim ciljem – unapređenja kvalitete života branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, odnosno pridonošenja njihovoj rehabilitaciji i resocijalizaciji, a pritom pružajući društvene koristi široj zajednici kroz zaštitu prirodne i kulturne baštine.

Spominjući kulturnu baštinu – baš jučer smo prijavili Projekt – Studiju razvoja mjera povećanja održivosti morskih resursa i zaštite pomorske baštine Splitsko-dalmatinske županije, a unutar objavljenog natječaja Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom: “Program razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ”. Posebno zahvaljujemo našim pridruženim članovima, prof.dr.sc.Josipu Kasumu, te doktorandu Josipu Crnjac, gospođi Petri Šimundić, te Hrvatskom Hidrografskom institutu – ravnateljici gospođi Vinki Kolić, kao našem Partneru na ovom Projektu- Studiji.

 Za istaknuti je provedeni projekt tijekom prošlogodišnje proslave 27.obljetnice osnutka 4.GBR, kada smo uz svesrdnu pomoć Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita bili nositelji projekta “Pogled u plavo”, koji je polučio veliki uspjeh u popularizaciji ronjenja kao sporta i korisne rekreacije. Tijekom dva dana trajanja projekta preko 350 naših sugrađana – većinom djece je zaronilo s našim instruktorima u bazenu na Rivi, te tako upoznalo osnovne tehnike ronjenja .

Također, naš klub je partner Udruzi veterana 4.gardijske brigade na EU Projektu “Ja sam PAUK (Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan) koji je u procesu valorizacije pri Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.  U sklopu toga projekta kojeg je administrativno i stručno pripremala Razvojna agencija za EU projekte grada Splita (RaST) – naš klub bi trebao provesti terapijska ronjenja kroz 40 radionica za braniteljsku populaciju i njihove obitelji, te na takav način i dokazati učinkovitosti ronjenja u liječenju PTSP kao i nekih drugih bolesti kojima su branitelji izloženi.

Klub je do sada sudjelovao ili samostalno organizirao oko 40-ak ekoloških akcija čišćenja podmorja. Zadnja aktivnost je bila provedena prije Uskrsa u Luci Split, gdje smo na poziv Lučke Uprave čistili podmorje od krupnog otpada, te na taj način dali svoj doprinos Lučkoj upravi u procesu dobivanje licence EcoPorta.

Od tih ekoloških akcija ističemo jednu koja je nama ipak emotivno najdraža – 24.03. je obljetnica pogibije naših suboraca pok. Gorana Kliškića i pok. Ivice Vuce na Bistrini kod Stona. Dio članova kluba su i bili pripadnici Diverzantskog voda 4.gbr kojim je zapovijedao pok. Goran Kliškić.

U sjećanje na taj dan naš Klub odlazi na komemoraciju na Bistrinu,odaje počast našim junacima te nakon toga uz suradnju sa lokalnom zajednicom čisti podmorje Malostonskog zaljeva i općine Ston, te na taj način kroz slogan “Zajedno u ratu – zajedno u miru” doprinosi lokalnoj zajednici i njezinom razvoju u ekološkom – edukativnom smislu.

Zahvaljujemo i ponosni smo na suradnju s Lučkom kapetanijom Split, Lučkom upravom Split, Hrvatskom ratnom mornaricom, a posebice Odjelom za obuku ronitelja (naši instruktori dolaze iz toga Odjela, te sa svojom stručnošću uvelike podižu kvalitetu Kluba, stremeći ka izvrsnosti ). Posebna hvala gradu Splitu i svim službama koje su prepoznale rad Kluba i dali nam na privremeno korištenje operativne prostorije Kluba iznad plaže za invalide na Žnjanu. Nadamo se skorom uređenju tih prostorija i stavljanja prostora u funkciju. Klub je također sudjelovao u javnoj raspravi na izmjenama i dopunama DPU za Trstenik – Radoševac (novi Žnjan) kada smo iskazali svoje interese za novim Klupskim prostorijama. Grad je to prihvatio i unesene su izmjene u plan tako da je naš Klub već sad rezervirao 100 kvadrata u novom uređenju Žnjana kao sportsko-rekreacijske zone. Zahvaljujemo našim sponzorima Kluba koji pomažu rad Kluba.’

Moderatorica ovog događanja je članica Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade i znanstvena suradnica ‘La Révolution Albatros’,  dr.sc. Ljiljana Zmijanović, hrvatska braniteljica.

 Dr.sc. Ljiljana Zmijanović:

‘Istinska sloboda znači slobodu izbora, izbor onoga što činimo u životu nas određuje kao ljude, kao osobe. Izbor nas okupljenih u Ronilačkom klubu veterana 4. gardijske brigade bio je jasan kada je napadnuta Domovina; i za slobodu svoje zemlje i naroda, borili smo se kao slobodni ljudi. I danas, naš izbor je nastavak borbe za našu domovinu, sada kroz aktivnosti kojima se aktualiziraju teme zaštite prirode, pa tako i mora i podmorja.

Večerašnji dokumentarni film, Plastični ocean, pa i u svojoj skraćenoj verziji, na dramatičan način suočava gledatelja s naravi ljuske destruktivnosti, posljedicama nekontroliranog razvoja i korištenja tehnologija, ali i izraženih društvenih razlika u razvoju kao i razlika u svijesti. Diversifikacija izvora i razloga onečišćenja, osobito s fokusom na fenomen zagađivanja plastikom čini ovaj problem većim i kompleksnijim, među ostalim i zbog toga jer nema jednoznačnog odgovora, niti rješenja.

Svjesni da se radi o globalnom problemu, često se susrećemo s defetizmom proizašlim iz mikro-perspektive koji se manifestira kroz propitkivanje što tu pojedinac može napraviti, no, upravo svaki pojedinac, svatko od nas pa i najmanjim promjenama u stilu života, može napraviti puno, postići i pokazati razliku.

Mišlju, da i najdulji put počinje prvim korakom, usuđujemo se biti optimistični, znajući da se i na ovaj način, braniteljska populacija koja je već jednom svojim slobodnim izborom 1991. godine iskazala snagu, ponovno, danas 28 godina poslije, istim žarom i ljubavlju prema Domovini, dokazuje svoje istinske vrijednosti.

Činjenicom da se na ovom mjestu i povodom ovog događaja susreću branitelji i Sveučilište, s mišlju o Domovini i ekologiji, posebno se naglašava značaj teme, kao i određenost interesa ovog skupa.’ 

Nakon projekcije uslijedila je živa diskusija. Veteran, kapetan duge plovidbe s prepoznatljivom crvenom kapom ispričao je prisutnima svoje iskustvo ronjenja u mladosti s čuvenim Jacques Cousteau-om.

O filmu Plastični ocean (A Plastic Ocean)

https://www.youtube.com/watch?v=6zrn4-FfbXw

U ovom avanturističkom dokumentarcu, redatelj Craig Leeso udružio je snage s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na razna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Film ‘Plastični ocean’ pomogao je i
doprinio globalnoj raspravi, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje. Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu, čiji je prethodni dobitnik bio Al Gore.

Craig Lesson nagrađivani je novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik. Osnivač je Leeson Media International i Ocean Vista Films, a uz to predsjedava Shot Hong Kong Film Festivalom. Također je i azijski dopisnik za Seven Network te međunarodni dopisnik za globalnu mrežu Al Jazeera English. Svoju je dokumentarističku filmsku karijeru započeo na National Geographic Channel.

Redatelj: Craig Leeson
Scenarist: Craig Leeson, Mindy Elliott
Glazba: Miriam Cutler
Glumci: David Attenborough, Sylvia Earle, Craig Leeson
Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, SAD
Godina: 2016.
Trajanje: 102′

Ćiro Ugrin, Predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. Gardijske brigade

Dr.sc.Ljiljana Zmijanović

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Trobojnica od suvoga zlata opet kamen Zvonimirov ljubi!

Objavljeno

na

Objavio

BARJAK
DOMOVINE

Kliknu vila s Dinare planine
na sve strane njezin glas se čuje,
podiže se barjak Domovine
na vatrenim krilima Oluje!

Podigoše sinovi Hrvata
sveto platno što sjaja ne gubi.
Trobojnica od suvoga zlata
opet kamen Zvonimirov ljubi!

Mirno spavaj kralju ponositi!
Tvoj se barjak nad tvrđavom vije.
Stoljećima on će prkositi
onim što Hrvatska sveta nije!

Čuvat će ga tvoji vitezovi
nek se na sve strane čuje,
poletjet će kao sokolovi
na vatrenim krilima Oluje!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

OPROSTI MI ZEMLJO MILA

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Izišao je novi broj glasila ‘Stopama pobijenih’

Objavljeno

na

Objavio

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je novi broj glasila kojeg Vicepostulatura izdaje dvaput godišnje. Može ga se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature kao i na kioscima diljem Herceg Bosne. A glavni mu je urednik fra Miljenko Stojić. Stare, pak, brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info u poglavlju Izdavaštvo.

I u ovom broju glasilo donosi pregršt informacija o franjevcima, ali i civilima, ubijenim u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Jedna od najvažnijih stvari svakako je ona da se došlo do saznanja da se u jami Golubinki, kraj sela Mratova, nalaze posmrtni ostatci trojice ubijenih hercegovačkih franjevaca. Govori se i o ulozi Mike Tripala u jugokomunističkim likvidacijama hercegovačkih franjevaca.

U rubrici Glas o mučeništvu, objavljen je tekst pod nazivom »Široki Brijeg 1945.«, autora fra Andrije Nikića. Svjedočenje je to iz prve ruke o događajima kad su jugokomunisti zavladali Širokim Brijegom.

Novi broj donosi i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2019. za uzrast djeca i mladež. Kao i obično, vrlo su zanimljivi i kvalitetni.

Na web portalu Slobodne Dalmacije počeli su izlaziti tekstovi o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Čitatelji su ih rado primili.

»Odjek u puku« donosi tekstove Zdravka Luburića i Nikole Šimića Tonina. Na književan način progovorili su o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

»Dolazi glas s druge strane«, tekst je fra Gorana Azinovića. U njemu se naglašava da ne smijemo šutjeti, da moramo govoriti umjesto pobijenih. »Još su stari Latini govorili da onaj tko šuti, čini se kao da odobrava!«

Anita Martinac je razgovarala s don Draganom Filipovićem, svećenikom, skladateljem i glazbenim pedagogom. »Mi smo mučenički narod. Pokazuju to i naše pjesme, čak i neke vjerske pisane u molu, iako govore o nečemu radosnom«, rekao je don Dragan tom prilikom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari