Connect with us

Iz Svijeta

Preminula liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

Published

on

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija, što američkom predsjedniku Donaldu Trumpu daje priliku da imenuje trećeg suca u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora.

Ginsburg, velika borkinja za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka gušterače u svom domu u Washingtonu, okružena svojom obitelji.

Njezin odlazak bi mogao dodatno izmijeniti ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sjedi pet konzervativnih i četiri liberalnih sudaca, čime bi ta institucija mogla dodatno skrenuti udesno.

„Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili cijenjenu kolegicu. Danas žalujemo, no sa sigurnošću da će buduće generacije Ruth Bader Ginsburg pamtiti kao i mi – kao neumornu i odlučnu šampionku pravde“, priopćio je čelnik suda John Roberts kojeg je imenovao George Bush mlađi.

Trump je tijekom svog mandata imenovao dva konzervativna suca – Neila Gorsucha 2017. te Bretta Kavanaugha 2018. godine.

Kandidate za tu instituciju imenuje predsjednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu u kojem većinu trenutno drže republikanci.

Od Trumpove nominacije do potvrđivanja Gorsucha u Senatu je 2017. prošlo 67 dana, dok je Kavanaugh 2018. imenovan za 89 dana.

Izbori za američkog predsjednika održat će se 3. studenoga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari