Connect with us

Kronika

Preminuo fra Luka Markešić

Published

on

Fra Luka Markešić će biti pokopan na sarajevskom groblju Bare [HNV]

fra_luka_markesic_hnv_mainFra Luka Markešić, franjevac, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Bosne i Hercegovine, preminuo je u četvrtak iza 23:00, javila je Fena.

Misa zadušnica za fra Luku Markešića bit će održana 12. kolovoza u 11:00 u crkvi i samostanu Sv. Ante, saznaje agencija iz Provincije Bosne Srebrene.

Sahrana će biti obavljena istog dana na groblju Bare u 13:00.

 

Luka Markešić je bosanskohercegovački franjevac i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine.

Markešić je u vrijeme komunističkog režima bio blizak Savezu komunista. Napisao je knjigu Crkva u samoupravnom socijalizmu (1986.) u kojoj je izrazio simpatije prema komunističkom režimu.

Markešić je postao predsjednik HNV-a BiH od osnutka udruge 1998. Od tada je na mjesto predsjednika biran tri puta. Njegovim zadnjim izborom na mjesto predsjednika 2011., dio članstva postao je nezadovoljan te HNV BiH napuštaju mnogi poznatiji članovi, među njima književnik Ivan Lovrenović i profesor Mile Lasić.  Markešić je potom njih optužio da su pristaše politike Hrvatske demokratske zajednice BiH, dok se HNV BiH “svrstao za platformu SDP-a”. Upravo je stvaranje platforme u Federaciji Bosne i Hercegovine izazvalo najveću političku krizu BiH od Daytonskog sporazuma zbog izostavljanja legitimnih hrvatskih predstavnika, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a uključivanja minornih hrvatskih predstavnika,Hrvatske stranke prava BiH. Svejedno je Markešić HDZ-ove optužio da svojim prozivanjem zbog nelegitimnosti “rade na štetu Hrvata”, te poručio “onima kojima se ova zemlja [BiH] ne sviđa, najbolje bi bilo da odu iz nje.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari