Connect with us

BiH

Preminuo istaknuti bošnjački profesor, političar i pisac Muhamed Filipović

Objavljeno

on

U 91. godini u Sarajevu je preminuo Muhamed Filipović, jedan od najuglednijih bošnjačkih intelektualaca, sveučilišni profesor, akademik i pisac, te jedan od utemeljitelja vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Rođen je 1929. godine u Banjoj Luci. Filozofiju je studirao na Filozofskim fakultetima u Beogradu i Zagrebu, kao sveučilišni profesor predavao na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Filipović je bio i jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a nakon razlaza s predsjednikom Alijom Izetbegovićem bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije (MBO) Adila Zulfikarpašića.

U vrijeme rasprave o tome treba li BiH ostati u sastavu krnje Jugoslavije, MBO je zagovarala postizanje muslimansko-srpskog sporazuma i ostanak u Jugoslaviji.
Filipović je svojedobno bio i veleposlanik BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda doživjela je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, talijanski i kineski jezik. (Hina)

Bošnjački akademik Filipović ocijenio da Komšić nema legitimitet zastupati Hrvate

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari