Connect with us

Kronika

Preminuo istaknuti publicist, diplomat i političar Domagoj Ante Petrić, povratnik iz Argentine

Objavljeno

-

U Zagrebu je preminuo istaknuti publicist i političar Domagoj Ante Petrić, povratnik iz Argentine koji je uz niz visokih dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva, te kasnije Ministarstvu vanjskih i europskih poslova – obnašao i dužnost zamjenika ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, upravo je priopćeno iz kruga obitelji preminulog.

Domagoj Ante Petrić rođen je u Zagrebu 8. VI. 1938. U svibnju 1945. zajedno s obitelji napustio je Zagreb. Preživio je Bleiburg te proveo rano djetinjstvo i prve školske dane u izbjegličkim logorima u Italiji, nakon čega se s roditeljima i sestrom Višnjom 1947. nastanio u Argentini.

Novinarstvom se bavi od studentskih dana te je bio parlamentarni izvjestitelj, ali i glavni urednik časopisa Planteo i Armas y Geostrategia. Španjolska agencija EFE, katolička AICA te talijanske ANSA i IPS objavljivale su mu članke i izvješća. Na radiopostajama u Buenos Airesu, Argentina, El Mundo, America i Belgrano vodio je i uređivao emisije. Obnašao je dužnosti u Predsjedništvu Republike Argentine, u Tajništvu za demokratizaciju kulture i u Savjetu predsjednika Republike, a bio je i gostujući profesor političkoga novinarstva na argentinskom sveučilištu „John F. Kennedy”. Također je bio tajnik za kulturu i informiranje u prvome predstavništvu Republike Hrvatske u Argentini.

Godine 1995., nakon pedeset godina egzila, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana vratio se u domovinu Hrvatsku, gdje je imenovan pomoćnikom ministra u Ministarstvu povratka i useljeništva, zatim je dvijetisućitih djelovao u službi za Hrvate izvan domovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a potom do umirovljenja obnaša dužnost doravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Bio je član Argentinskoga društva pisaca i novinarskog društva „Circulo de la Prensa”. Član je bio predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i kolumnist na hrvatskome i španjolskome jeziku internetskog portala http://hrsvijet.net/.

Nositelj je triju najviših državnih odličja za rad u korist Republike Hrvatske.

Među njegovim djelima izdvajamo Asi sangraba la Argentina, Buenos Aires 1980. Usto, valja istaknuti kako su mu mnogobrojni članci i studije, reportaže i kolumne razasute u najprestižnijoj hrvatskoj periodici u domovini i inozemstvu. Njegovi su napisi i kolumne više od četiri desetljeća u argentinskom časopisu na španjolskome jeziku Studija Croatica (pokrenutom u rujnu 1960.) – bili glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države, koja je zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala velik obol osamostaljenju Hrvatske 1990-ih.

Svojim kritičkim osvrtima na prilike u domovini poliglot Domagoj Ante Petrić je omogućavao mnogim hrvatskim iseljenicima hispanističkoga svijeta u Južnoj Americi da u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske u Brozovoj „nesvrstanoj“ federaciji.

Svojim je domoljubnim i angažiranim djelovanjem na očuvanju hrvatske nacionalne svijest Domagoj Ante Petrić dao izuzetan doprinos borbi za uspostavu demokratske hrvatske države, na čemu mu valja odati dužno priznanje.

Za njim tuguju njegova ljubljena supruga i djeca te brojni suradnici i prijatelji iz Argentine i mile mu domovine Hrvatske.

Počivao u miru Božjem!

Darko Mažuranić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari