Connect with us

Politički rentgen

Preminuo je Milan Bandić! Neka mu je laka hrvatska zemlja!

Objavljeno

on

Kako doznajemo, Bandiću je pozlilo u subotu navečer pa je hitno prevezen u KB Sveti duh gdje su ga liječnici bezuspješno pokušali reanimirati i spasiti mu život. Umro je od posljedica srčanog udara.

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, priopćeno je noćas iz Grada Zagreba.

“Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru”, objavili su.

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslijediplomski studij na tom fakultetu.
Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica.

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran izabran 20. lipnja 2001. godine.

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.
Po treći puta je postao zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Na nadolazećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine Milan Bandić je bio jedan od vodećih favorita i mnogi analitičari su mu davali velike šanse za osvajanje sedmog mandata gradonačelnika hrvatske metropole. Imao je karizmu vještog političara i populiste, kao i teret političara protiv kojega je podneseno preko 250 kaznenih prijava u njegovoj bogatoj, ali i kontroverznoj političkoj karijeri. Kao što nam je poznato nikada nije pravomoćno osuđen po bilo kojoj osnovi, pa su mnogi smatrali da se u njegovim slučajevima radilo o pravosudnim progonima političkog tipa od strane svojih suparnika na nacionalnoj razini. Čini se da su mu najveći politički neprijatelji bili etablirani politički akteri iz njegove bivše stranke SDP-a s kojom se razišao u diskutabilnim okolnostima. Bio je radoholičar, hiperaktivan i lucidan političar, a tempo života kojega je nametnuo sam sebi vjerojatno mu je narušio zdravlje pa je preživio i dva moždana udara. Ni u zadnjim tjednima svog bogatog političkog života nije se štedio, iako su mu mnogi dobronamjerno savjetovali veću brigu za vlastito zdravlje.

Mnogi analitičari su smatrali da Milan Bandić može izgubiti sedmu trku za prvog čovjeka Zagreba jedino ako umre ili ako ga pravomoćno osude zbog brojnih navodnih afera koje su vezane uz njegovu kontroverznu vladavinu gradom Zagrebom. Bandićevom preranom smrću doći će do preslagivanja političkih karata u susret lokalnim izborima, no u ovom trenutku pijeteta i kršćanske sućuti ne bi bilo etički špekulirati o tim mogućnostima, iako će biti onih koji u ovom tužnom događaju vide svoju novu šansu.

Svakako je iznenadna smrt Milana Bandića koji se na poseban način identificirao s gradom i građanima Zagreba svojevrstan šok, a ostaje nam vidjeti mogu li se iz tog šoka dogoditi pozitivne promjene za grad Zagreb, osobito u kontekstu velike obnove grada nakon razornog potresa.

Neka mu je laka hrvatska zemlja!

Kazimir Mikašek-Kazo

 

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari