Pratite nas

Kronika

Preminuo Jure Radić

Objavljeno

na

 


Bio je jedan od najbližih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstojnik Ureda, sveučilišni profesor, ministar obnove i razvoja i predsjednik Uprave IGH.

Novi Maslenički most njegov je najpoznatiji, ali i najviše osporavan projekt. Radić je također projektirao Pelješki most, te nadzirao gradnju mosta Dubrovnik.

Rođen je 15. rujna 1953. u Baškoj Vodi. U osnovnoj školi bio je jedan od najboljih učenika. Srednju školu pohađao je u Makarskoj. Nakon toga odlazi u Zagreb gdje upisuje Građevinski fakultet, a istodobno sluša i tri godine laičke teologije i Više bogoslovne škole.

Nakon fakulteta završava postdiplomski studij mostogradnje. Do 1979. bio je asistent na Građevinskom fakultetu, nakon čega postaje tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora. Od 1987. pa sve do 1989. na dužnosti je predstojnika katedre za mostove.

Dok je bio na toj dužnosti nadizirao je gradnju dubrovačkog mosta. Od 1991. predsjednik je Skupštine zagrebačkog sveučilišta. U međuvremenu je imenovan pomoćnikom ministra znanosti, tehnologije i informatike, a vrlo brzo i ministrom tog ministarstva.

U kolovozu 1992. dotadašnji predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvoje Šarinić postaje novi premijer i Jure Radić popunjava mjesto predstojnika navedenog ureda.

U listopadu 1993. na drugom Općem saboru HDZ-a postaje glavni tajnik stranke.

Godinu dana poslije, u listopadu 1994., razriješen je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Nakon toga prelazi na novu dužnost – postaje ministar obnove i razvoja u vladi Nikice Valentića.

Bio je ministar do kraja Matešine vlade 2000. godine. Nakon toga prelazi u IGH.

U listopadu 2006. imenovan je direktorom IGH, a prije toga bio je predsjednik njegova Nadzornog odbora.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Stolac: Na molitvenom oltaru i križu osvanulo “UZP” i “Krivi ste”

Objavljeno

na

Objavio

Na Križevcu iznad Stoca ponovno se nakon dužeg vremena dogodio neljudski i protuvjerski čin.

O ovom nedjelu obaviještena je Policijska stanica Stolac.

Na mjesto događaja izašli su policijski službenici i sačinili Zapisnik. Na pročelju Križa ispisano je masnom bojom slovo „U“, a niz Križ tri jedinice „111“,  dok je na bočnim stranama Križa ispisano „UZP“ te na pročelju kamenog Oltara istom masnom bojom: „Krivi ste“.

Predmet je poslan Tužiteljstvu HNŽ-a, a ostaje za vidjeti hoće li ovaj slučaj, kao i brojni drugi u Stocu ostati misterija, prenosi Stolac.co

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Nakon teške bolesti preminuo ‘feralovac ‘Predrag Lucić

Objavljeno

na

Objavio

Nakon teške bolesti u Splitu je preminuo Predrag Lucić, suosnivač propalog Feral Tribunea, pisac i novinar, javio je N1

Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača i kreatora “Feral Tribunea”, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku.

Družio se s Borisom Dežulovićem te s njim nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje“.

Od ljeta 2009. u riječkom “Novom listu” pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom “Trafika”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari