Connect with us

Kronika

Preminuo komunistički zlikovac Jure Galić

Objavljeno

on

Jure Galić predsjednik SABNOR-a BiH i osoba koju se sumnjiči za sudjelovanje u čitavom nizu komunističkih zločina u trokutu Metković-Biokovo-zapadna Hercegovina, preminuo je danas u Sarajevu.

Jure Galić, je bio zadojen velikosrpskim tvrdnjama o genocidnosti hrvatskog naroda, i u svojim javnim istupima nije se trudio kriti što misli o bilo kakvom obliku hrvatske slobode. Nosilac je Partizanske spomenice, dobitnik Nagrade ZAVNOBiH-a, “jugoslovenske književne nagrade “4. juli” itd. Na području Hercegovine je slovio kao zlotvor i ‘Udbaš’, piše Kamenjar.com


U intervjuu Slobodnoj Bosni 2011-te Galić je otvoreno priznao kako je bio i očevidcem partizanskog zločina u Vrgorcu  15. lipnja 1942. godine, kada je ubijeno 33 civilnih žitelja ovog mjesta, među kojima je bilo i  9 žena:

-„Učestovao sam kao podrška u akciji u kojoj je oslobođen Vrgorac polovinom 1942. Nisam učestovao u samom napadu i znam da je tamo ubijeno između 20-30 Vrgorčana o čemu su dalmatinski partizani šutili kao ribe. Bila je to osveta komšija-komšiji, koji su na taj način riješili njihove lokalne obračune, i tu je stradalo najmanje 20-30 nevinih ljudi“, kazao je tada Galić.

U tom intervjuu Galić je spomenuo i pobijene franjevce na Širokom Brijegu: „Na Širokom Brijegu je bilo najteže, jer je ustaštvo tamo bilo utjecajno. Pogotovo je bio utjecajan katolički kler koji je bio skoro apsolutno ustaški orijentisan“. 

Noć sa 6. na 7. veljače 1945. Jure Galić je proveo u »nekom zaseoku« u okolici Širokog Brijega, a sutradan, 7. veljače, oko podneva prema vlastitom je kazivanju, objavljenom na 377. stranici knjige Vrijeme i ljudi«, prošao pored crkve i samostana na Širokom Brijegu. Znači, pored mjesta zločina prošao je upravo u trenutcima po okončanju borbi i početka zločinačkog orgijanja svojih partijskih drugova nad širokobriješkim franjevcima. Međutim, Galićeva knjiga na tom mjestu naglo završava. Niti jedne riječi o stravičnom pokolju koji se u tim trenutcima upravo počeo odigravati….

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR