Connect with us

Balkan

Preminuo Miroslav Lazanski, vojni analitičar i bivši novinar koji je huškao JNA na Hrvatsku

Objavljeno

on

Miroslav Lazanski, veleposlanik Srbije u Rusiji, preminuo je u 71. godini, javljaju mediji iz Srbije. Preminuo je u svom domu u Beogradu od posljedica srčanog udara.

Lazanski je bio pisac i novinar, a u regiji je godinama bio poznat kao vojni analitičar. Rodio se u Karlovcu, od oca Slovenca i majke Srpkinje. Pohađao je gimnaziju u Trebinju, a kasnije je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvi posao novinara bio je za Polet, zatim Vjesnik, a radio je i za zagrebačke tjednike Danas i Start.

U veljači 1991. otišao je u Beograd i počeo pisati za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izvještavao je iz ratova u Afganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Libanonu, iz iračko-iranskog sukoba, tijekom operacije Pustinjska oluja, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu…

Hrvatskoj je javnosti poznat iz predratnog razdoblja i to u prilično negativnom kontekstu. Lazanski je predlagao zapovjedniku JNA Veljku Kadijeviću vojni puč, smatrajući da ‘I to bi bilo bolje od ovog krvavog raspada’. Njegova su gostovanja na televiziji mnogi okarakterizirali kao huškačke i arogantne.

Na srpskim izborima 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić. Lazanski je 2019. imenovan za veleposlanika u Moskvi, pišu 24sata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR