Connect with us

Kronika

Preminuo mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje

Objavljeno

on

Foto: IKA

U petak, 13. kolovoza, u 78. godini života preminuo je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, priopćila je Varšavsko-praška biskupija, a prenosi mrežni portal Radipostaje MIR Međugorje – radio-medjugorje.com.

Nakon duge i ozbiljne bolesti u Kliničko-bolničkom centru u Varšavi u petak 13. kolovoza u kasnim popodnevnim satima Varšavi, u 78. godini života i 48. godini svećenstva i u 17. godini biskupske službe, preminuo je nadbiskup Henryk Hoser, stoji u objavi na mrežnim stranicama Varšavsko-praške biskupije u petak 13. kolovoza.

Nadbiskup Hoser je u posljednje vrijeme bio hospitaliziran na Intenzivnome kardiološkom odjelu bolnice u Varšavi (Poljska), gdje je i preminuo. U terminu pogreba mons. Hosera javnost će biti naknadno obavještena.

Papa Franjo imenovao je 31. svibnja 2018. godine nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis. Služba koja je uslijedila nakon misije posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena nadbiskupu Hoseru od 11. veljače 2017. godine.

Životopis

Mons. Henryk Hoser je rođen u Varšavi (Poljska) 27. studenoga 1942. godine. Član je Družbe katoličkog apostolata (Palotinci). U mladosti je studirao medicinu, te jedno vrijeme radio kao liječnik i asistent na medicinskoj Akademiji. 1969. godine pristupio je Palotincima, a 16. lipnja 1974. zaređen je za svećenika.

U Parizu potom uči francuski jezik, te pohađa tečaj iz tropske medicine, da bi se već 1975. zaputio kao misionar u Ruandu. Uz plodan misionarski rad, mons. Hoser je obavljao službu i Apostolskog vizitatora u Ruandi, sudjelovao na posebnoj sinodi o Africi, te služio i kao provincijal novoosnovane palotinske provincije u Ruandi i Zairu, a bio je i predsjednikom tamošnje Konferencije viših redovničkih poglavara. Po povratku u Europu, od 1996. godine provincijal je francuske palotinske provincije, a od 2004. godine rektor ureda svoje zajednice u Bruxellesu.

Dana 22. siječnja 2005. imenovan je naslovnim biskupom Tepelte i postaje pridruženim tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednikom Papinskih misijskih djela. Biskupsko ređenje bilo je u Rimu 19. ožujka 2005. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 24. svibnja 2008. nadbiskupom Varšave-Praga u Poljskoj.

Pri poljskoj je biskupskoj konferenciji obnašao različite dužnosti, a bio je i član Biskupske sinode o obitelji 2015. godine. Sveti Otac, papa Franjo, ga je 11. veljače 2017. godine imenovao Posebnim izaslanikom Svete Stolice za Međugorje, a 31. svibnja 2018. apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis, izvijestio je mrežni portal Radipostaje MIR Međugorje – radio-medjugorje.com u petak 13. kolovoza. (IKA)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR