Connect with us

Politika

Preminuo Nelson Mandela

Objavljeno

on

Obavijest o smrti stigla je od predsjednika JAR-a Jacoba Zume koji je kazao: ‘Mandela nas je ujedinio i zajedno se opraštamo od njega.’

U četvrtak, 5. prosinca, u krugu obitelji, preminuo je 95-godišnji Nelson Mandela, poznati državnik i nobelovac.

Mandela je bivši predsjednik Južnoafričke Republike, a predsjedničku dužnost je obnašao od 1994. do 1999. godine. Izabran je na tu funkciju na prvim otvorenim višestranačkim izborima kao prvi crni Južnoafrikanac. Godinama je bolovao, a problemi s plućima počeli su još u zloglasnom zatvoru na Robben Islandu kada je Mandela obolio od tubrekuloze.
Obavijest o smrti stigla je od predsjednika JAR-a Jacoba Zume koji je kazao: “Mandela nas je ujedinio i zajedno se opraštamo od njega.”

 [vsw id=”uu2vhdexzMY” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

Nelson Mandela je rođen 18.srpnja 1918. godine u malom selu Mvezo u Južnoafričkoj republici. Njegov otac je bio savjetnik vijeća poglavica u plemenu, a nakon što je izgubio tu titulu preselio  se s obitelji u još zabačenije selo. Umire do tuberkuloze kada je Nelsonu bilo samo devet godina. Nelsona posvaja poglavica, a pod njegovom skrbi nastavlja školovanje, posebno učeći engleski jezik, zemljopis i povijest. 1939. godine upisuje Sveučilište u Fort Hareu, koje je u to vrijeme bilo jedino sveučilište koje je obrazovalo crne Južonafrikance.

Po završetku fakulteta, odlazi u Johannesburg i ubrzo se priključuje pokretima protiv apartheida, a 1942. godine se priključuje Afričkom nacionalnom kongresu. 1949. godine počeli su štrajkovi i bojkoti kojima se htjelo postići da svi dobiju puno državljanstvo i da djeca dobiju besplatno obrazovanje, a sljedećih 20 godina Mandela je provodio nenasilne prosvjede protiv rasističke politike.

To su bile veoma burne godine za Mandelu, često je bio meta policijskih uhićenja, a 1963. godine mu se petogodišnja kazna zatvora povećava – i to na doživotnu, ali Mandela ostaje u zatvoru “samo” 27 godina.
Za vrijeme služenja zatvorske kazne, obolijeva od tuberkuloze, ali unatoč bolesti i lošim uvjetima, uspijeva dobiti diplomu prvostupnika prava. Pušten je iz zatvora 1990. godine.

[vsw id=”jpw8AU3wMsM” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

1991. godine je izabran za predsjednika Afričkog nacionalnog vijeća, dvije godine kasnije prima Nobelovu nagradu za mir, a 1994. godine postaje predsjednikom Južnoafričke republike. Na toj funkciji ostaje sve do 1999. Rak prostate mu je dijagnosticiran 2001. godine, a 2004. se povlači iz javnog života. Zadnje pojavljivanje u javnosti je bilo 2010. na Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se održavalo u njegovoj rodnoj Južnoafričkoj republici.

Nelson Mandela ostat će zapamćen kao osoba čvrstoga karaktera, nesalomljivi borac za ljudska prava, ali prvenstveno kao najveći borac protiv apartheida.

dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari