Pratite nas

Kronika

Preminuo Petar Kegalj, dugogodišnji emigrant, prijatelj Stjepana Đurekovića i važan svjedok

Objavljeno

na

Zahvaljujući njegovom svjedočenju pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu utvrđen je istiniti slijed događaja.

[ad id=”68099″]

U nedjelju 26. travnja 2015. godine u KBC Dubrava preminuo je dugogodišnji hrvatski politički emigrant i prijatelj Stjepana Đurekovića – Petar Kegalj, javlja Narod.hr. Naime, Kegalj je 2007. godine bio važan svjedok u postupku protiv Krunoslava Pratesa. Zahvaljujući njegovom svjedočenju pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu utvrđen je istiniti slijed događaja.

Petar Kegalj je rođen u Zagrebu 3. siječnja 1943. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Petrov otac, koji je iz Ciste Velike kod Imotskog, službeno je boravio u Zagrebu. Naime, Kegalj je od malenih nogu okarakteriziran kao ”dijete državnih neprijatelja” te je 1965. godine  preselio u Njemačku.

Početkom 90-tih vratio se u Hrvatsku, te je u Cisti Velikoj obnovio svoju rodnu kuću.

Poveznica s Đurekovićem i Mustačem

Naime, Kegalj je svjedočio je o posljednjem javnom sastanku Stjepana Đurekovića s hrvatskim emigrantima u Münchenu. Naveo je kako je bio nazočan razgovoru Stjepana Đurekovića i dr. Ivana Jelića.  Podsjetimo, Branko Jelić je poznati politički aktivist kojeg je UDBA likvidirala 1972. godine. Ukratko, Kegalj je svjedočio kako je Udba saznala gdje se nalazi Đureković!

Naime, Kegalj je kao konobar prisustvovao razgovoru Pratesa, Đurekovića i Jelića. Đureković je dr. Jeliću rekao kako će ostaviti članak u tiskari koja je u vlasništvu Krunoslava Pratesa. A sam Prates je čuo cijeli razgovor i o njemu obavijestio Perkovića.

Posljednji ispraćaj Petra Kegalja bit će 29. travnja 2015. u 17.00 sati na mjesnom groblju u Cisti Velikoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari