Connect with us

Kronika

Preminuo Željko Malnar

Objavljeno

-

Novinar, istraživač, putopisac i pustolov Željko Malnar umro je u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac u 69. godini. Rođen je u Zagrebu 12. travnja 1944., a nakon završene gimnazije u Zagrebu studira medicinu i eksperimentalnu zoologiju.

Bavio se istraživačkim radom. Nakon studija u Indiji vodio je ekspedicije po cijeloj Aziji, a za to vrijeme radio je i kao suradnik Radio-televizije Zagreb. Autor je više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka…

Dobio je mnogo svjetskih priznanja (filmski festival u Chicagu, filmski festival u Barceloni…). Od Boba Bolana, gradolnačelnika Forth Wortha Dallasa u američkoj državi Teksas, 1986. dobio je ključeve grada kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda. S Bornom Bebekom te je godine objavio knjigu U potrazi za staklenim gradom, koja doživljava četiri izdanja. Jedini je stranac nositelj titule Seiuli (poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

Malnar je svoje posljednje godine proveo u Zagrebu. Radio je kao kolumnist Globusa i voditelj emisije Noćna mora, u sklopu koje je posprdno obnašao dužnost predsjednika Republike Peščenice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari