Premjer Milanović ne zna da se u ovoj zemlji slavi blagdan Sveta tri kralja!

1

Premijer Milanović opet se je osramotio. Ovaj put mu je to uspjelo u jučerašnjem razgovoru za televizijsku postaju RTL koji možete pogledati ovdje uz transkript.

milanović-rtl

Osim što je bezobrazno izvrijeđao naše biskupe nazivajući ih ‘najnazadnijima u Europi’ optužujući Crkvu za pohlepu jer želi povrat vlastite imovine te na vrlo maliciozan način pokušao osramotiti vođu braniteljskog prosvjeda u Savskoj Đuru Glogoškoga ujedno trivijalizirajući braniteljske zahtjeve, Milanović je zapravo pravi biser ponudio odgovarajući na posljednje pitanje u razgovoru.

Nakon što ga je voditelj upitao ide li na skijanje, Milanović je odgovorio:

‘Ne. Mislio sam otići do sina jedan dan u Austriju na jedno skijalište. Ali jedini neradni dan je pravoslavni Božić pa je dužnost i uvjerenje da se podrži manjina koja je sastavni dio ovog društva. Možda krajem tjedna, ali opet na jedan dan. Volim skijanje i ako me netko vidi na skijanju, neka mi oprosti.’

Osobno nemam ništa protiv da premijer ode na skijanje čak i na više dana od jednog. Štoviše, sada se javlja zloban glasić u meni koji govori da bi tamo negdje daleko, na glečeru, napravio manje štete nego što čini sada. Ono što doista zapanjuje jest spoznaja da premijer Republike Hrvatske ne zna koji su datumi u našoj državi službeno proglašeni neradnim danima. Naime, pravoslavni Božić, koji pada 7. siječnja, nije neradan dan. Ali zato je neradnim danom službeno proglašen 6. siječnja, kada se obilježava blagdan Sveta tri kralja odnosno Bogojavljanje.

Da je Milanović samo pobrkao datume – pa, recimo, umjesto ‘šesti siječnja’ spomenuo ‘sedmi’, i to bi bio gaf ali ne toliko alarmantne vrste. Međutim, on ne samo što ne zna kada se slavi već ne zna ni što se slavi. Lijepo je da on kao premijer ove države iskazuje poštovanje prema svim njenim građanima, bez obzira na njihovu vjeroispovijest, ali žalosno je da u zemlji u kojoj se oko 90 posto ljudi izjašnjava katolicima on doslovno nema blage veze da oni 6. siječnja obilježavaju vrlo važan blagdan. Konkretno, slave dan kada su se trojica kraljeva, Gašpar, Melkior i Baltazar, došli pokloniti malom Isusu u Betlehem nakon njegovog rođenja. Za pripadnike katoličke vjere je to, dakle, vrlo važan datum jer se upravo tada Isus kao sin Božji prvi put pokazao u svom ljudskom obliku. Zoran Milanović to, eto, ne zna, a iz njegove gore navedene izjave evidentno je i da mu nije previše stalo.

Opravdavati njegovo neznanje skeptičnim stavom prema gore navedenom broju od oko 90 posto katolika u Hrvatskoj je deplasirano. Istina je da praksa pokazuje da nezanemariv broj među njima ne odlazi u crkvu na obrede i da se teško može nazvati praktičnim vjernicima. Među njima možda ima i onih koji uopće ne vjeruju u postojanje Boga (ateisti) ili barem nisu sasvim sigurni u to postoji li on ili ne (agnostici). No nečiji osobni, intimni stav prema Bogu ovdje nije važan. Hrvatska je kulturološki i vrijednosno gledano prvenstveno katolička zemlja. Naša kultura, naše tradicije i naši svakodnevni običaji uvelike vuku korijene upravo iz katoličkog sustava vrijednosti, i to je ono što bi čovjek koji se nalazi na tako važnom položaju kao premijer Milanović trebao znati i poštovati. Jučerašnjom izjavom na RTL-u nam je pokazao da očito nije tako.

Doduše, kad razmislim o tome da premijer svaki dan ustaje tek iza 10:00 te da, isto tako svakodnevno, provodi više sati u društvu svog brata gosteći se skupim delicijama restorana Takenoko, Tač ili As gdje pomno bira vrhunske namirnice poput divlje ribe prve klase i škampa – dok njegova supruga usput soli pamet narodu da reže kruh na tanje šnite – nije ni čudo da je jadničak pobrkao radne i neradne dane i da nema pojma kada zapravo pada koji praznik. Razlog je jednostavan – njemu je svaki dan praznik. Gosti se skupom hranom na naš račun, a kada ga suoče s kritikama koje i više no imaju temelja, on ima spreman odgovor: ‘Nisam ja kriv, kriv je HDZ.’ I tako već pune tri godine njegovog mandata.

Premijeru Milanoviću bilo bi dobro da napokon siđe sa svog pijedestala i da za promjenu, umjesto u tanjur s divljim zubacem, dobro pogleda oko sebe, oslušne što mu narod želi reći te konačno prestane upirati prstom na druge (prvenstveno na HDZ i Crkvu) i preuzme osobnu odgovornost za posao za koji ga svi mi plaćamo. Tada bi možda ne samo shvatio da je narodu puna kapa rezanja na tanke šnite već i što taj narod stvarno vjeruje i koje su vrijednosti koje štuje pa mu se ne bi dogodio tako skandalozni gaf kao što je ovaj s brkanjem neradnih dana u javnom intervjuu. Ovako je samo pokazao da ga nije briga ni za vlastiti narod ni za vrijednosti koje su mu važne. Zato ću ga sada, u ime svih nas, zamoliti: Milanoviću, odi na skijanje, što prije. I molim te, ostani na njemu što je moguće dulje. (GM/Fizzit.net)

facebook komentari

  • EMINƎM

    čim zox otvori usta povrati (sere) u njih, čim prije da to i proguta