Pratite nas

Komentar

Prepiljenim vijcima, “zoljama” ili “sekirama”?

Objavljeno

na

U „dobroj“ tradiciji srbijanskih državnih prevrata ipak „sekirče“ ima stanovitu prednost nad vatrenim oružjem i zato cijela priča o arsenalu naoružanja u blizini kuće Aleksandra Vučića zvuči priličito neuvjerljivo.

Prisjetimo se samo krvave smjene na srpskom tronu između dinastije Obrenovića i Karađorđevića i folklora kada je sve “rešeno sekirama“. Izuzetak je svakako ubojstvo Zorana Đinđića kome naši istočni susjedi nisu mogli oprostiti pokušaje pozicioniranja Srbije u novu geopolitičku sferu.

Kad Lekovićevi navodno prepiljeni vijci, koje su on osobno i Pupovčeva Slavica Lukić iskoristili za bacanje novih udica, nisu izazvali očekivani učinak, trebalo je producirati „snažnji“ pokušaj atentata: „…nešto što izaziva pozor, Aleksandre ne naginji se kroz pozor“ i onda je u maniri majstora laži i obmana u blizini Vučićeve obiteljske kuće na šetalištu u Jajincima netko spretno našao (dojava?) blindirani automobil napunjen strojnicama i streljivom.

Među pronađenim oružjem na tom sigurnosno zanimljivom lokalitetu našao se čak i jedan ručni bacač M – 80, „zolja“ sa znakovitom, flomasterom napisanom porukom: „Mirkovci 13/12/1991! U pokolju hrvatskih branitelja u Mirkovcima sudjelovala je 1. proleterska gardijaka mehanizovana brigada, njome je „komandovao“ izvjesni Vučić… Možda je pronađena i „testera“ za čelik, alat kojim je onesposobljen Lekovićev automobil, ali o tome, kao i uzorcima DNA pronađenim u automobilu ne znamo ništa? Netko se očito pobrinuo priktiti tragove kako bi teorija zavjere bila što uvjerljivija.

Dakle taj blindirani automobil nepoznato je vrijeme bio parkiran 50-ak metara od obiteljske kuće najmoćnijeg političara u Srbiji, onako pri ruci da se atentatori ne pretrgaju i previše umore u svome poslu, na realiziranju povjerene im povijesne zadaći. Ili je to samo poruka Vučiću da bi mogao doživjeti sudbinu kakvu je doživio Đinđić?

Tko je zabrljao u neuspjelom državnom prevratu u Crnoj Gori dobit će žestok šamar i zavrnutu ruku od svog naredbodavca i inscenirana prijetnja atentatom tu nimalo ne pomaže. Čak i kad je inscenacija dobro zamišljena, sjajno režirana i još bolje izvedena, a ovo je ipak i samo putokaz o odgovornosti srbijanskih službi u kome Aleksandar Vučić sebe želi prikazati žrtvom pa će ga valjda djelitelj(i) šamara poštedjeti i pustiti na miru ili ga čak žaliti pa uz počasti umiroviti?!

Naravno, ne ide to tako, nego uvijek isto, pogotovo kod Rusa. Crna Gora je u nepovrat otišla iz Putinovog sovjetskog kruga, uputila s k europskim integracijama i priključila slobodnom svijetu građanskih demokracija. Punom obnovom Crnogorske pravoslavne crkve bit će uspostavljeni svi atributi jedne suverene europske države, članice NATO-a i u dogledno vrijeme Europske Unije. I sovjetska Rusija ponovno nije uspjela izaći na Jadran.

A opet ona poruka na „zolji“, upotrebljenoj na hrvatskom ratištu, možda ipak nosi neku drugu poruku, nešto osobno i što se ne oprašta; u ratnom knjigovodstvu dugovanja i potraživanja postoje razne cesije i načini da se podmire dugovi.

Vučićev „ratni put“ u Hrvatskoj naime nije prošao nezapaženo i mnogi ga itekako (zlo)pamte.

Josip Gajski/Hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari