Connect with us

Događaji

U prepunoj Kosači obilježena 25. obljetnica osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Objavljeno

on

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog Narodnog Sabora, u četvrtak 17. studenog 2016. godine u Mostaru održana je svečana akademija u povodu 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg–Bosne. Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače odana je počast svim stradalim hrvatskim braniteljima u proteklom ratu.

“Mi moramo biti ponosni na ono što je dobro, vrijedno i na najvišoj razini civilizacijskih normi načinjeno da bi preživio jedan narod. Kada pogledate danas popis stanovništa, možete vidjeti da ondje gdje nismo imali Herceg-Bosnu, da tamo nema više Hrvata”, istaknuo je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Kazao je da su ovo godine ponosa kada se Hrvati sjećaju i vjeruju kako je došlo krajnje vrijeme da se riješi pitanje unutrašnjih odnosa u BiH.

“Vjerujem da će nas ovo ohrabriti da otvorimo raspravu sa svim našim prijateljima u BiH, Bošnjacima, Srbima i ostalima te međunarodnim institucijama da se konačno riješi pitanje BiH po mjeri hrvatskog čovjeka i da gradimo bolji život” naglasio je Čović te dodao da BiH trebamo voditi europskim putem zajedno sa svojim susjedima i prijateljima.

Uoči 25. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Mostaru je održano i neformalno okupljanje ministara i bivših dužnosnika u Vladi Hrvatske Republike Herceg-Bosne. S ove sjednice poslane su poruke mira, ali i podrške bivšem premijeru Jadranku Prliću, Bruni Stojiću i Valentinu Ćoriću koji se trenutačno nalaze u haškom pritvoru.

Osvrćući se na trenutačno stanje u BiH, bivši dužnosnici Herceg-Bosne ukazali su na važnost poštivanja konstitutivnosti naroda. Osudili su separatističke tendencije bilo kojeg naroda, ali i podsjetili na načelo federalizma i decentralizacije kao temelja na kojem se može izgraditi funkcionalna država Bosna i Hercegovina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari