Pratite nas

Preskupo članstvo u EU: Hrvatska će imati 16 milijardi kuna gubitka

Objavljeno

na

hrvatska_eu_mainHrvatska će za prve četiri godine članstva u EU imati 16 milijardi kuna gubitka – pokazuju ekonomske procjene.

Analiza Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuje da se ukupni efekti pristupanja EU na hrvatski budžet iskazuju u “debelim” minusima.

Budžetski minus zbog ulaska u EU prošle godine iznosio je jedan posto hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u ovoj i sljedećoj godini trebao bi iznositi po 1,2 posto BDP-a, a 2016. mogao bi dostići 1,3 posto.

Glavni razlog su hrvatske uplate u budžet EU, koje godišnje iznose oko 1,1 posto BDP-a ili oko 3,6 milijardi kuna, a tu su i dalja prilagođavanja pravilima Unije.

Sve to se dešava u vrijeme kada Hrvatska mora da smanji budžetski manjak i zaustavi rast javnog duga, što je njena obaveza iz Procedure prekomjernog deficita.

Vlada Hrvatske će 3,5 do četiri milijarde kuna, bez kojih ostaje zbog ispunjavanja obaveza prema EU, morati potražiti na nekoj drugoj strani.

Ekonomisti se slažu da obaveze prema EU u velikoj mjeri otežavaju dovođenje u red hrvatskih javnih finansija.

Na izostanak pozitivnih učinaka dosadašnjeg članstva Hrvatske u EU upozoravaju i analitičari Raiffeisena, koji krivca pronalaze u ekonomskom stanju EU.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sirijski Kurdi: Zaštita granice je prioritet sporazuma s Damaskom

Objavljeno

na

Objavio

Vođe sirijskih kurda tvrde da je sporazum s Damaskom, uz posredovanje Rusije, zasad usmjeren samo na raspoređivanje naoružanih vojnika duž granice te da će dvije strane kasnije razgovarati o političkim pitanjima.

Visoki kurdski dužnosnik Aldar Xelil rekao je da je cilj “izvanredne mjere” uz nadzor vladinog ključnog saveznika Rusije blokirati turske napade na granici.

Washington je u nedjelju objavio da će povući svojih 1.000 vojnika iz Sirije kao odgovor na uznapredovalu tursku ofenzivu, dok je Damask postigao dogovor s Kurdima o raspoređivanju vojnika na granici, u pobjedi za sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Do značajnog preokreta došlo je prije tjedan dana kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući vojne snage iz dvije ispostave na sjeveru Sirije gdje su američki vojnici već godinama stacionirani.

Potez je otvorio put prema turskoj invaziji u sjeveroistočnoj Siriji čija je meta kurdska milicija (YPG) i njihovi saveznici koji kontroliraju regiju.

Sirijski vojnici spremni su, u sklopu sporazuma sa sirijskim demokratskim snagama (SDF), ući na teritorij od grada Manbija do Derika.

“Nakon što su Amerikanci napustili regiju i dali zeleno svjetlo turskom napadu, bili smo prisiljeni istražiti drugu opciju, a to je razgovor s Damaskom i Rusijom o pronalasku rješenja i sprječavanju turskih napada”, rekao je visoki kurdski dužnosnik Badran Jia Kurd.

“Ovo je preliminarni vojni sporazum. O političkim elementima se nije raspravljalo, to će se učiniti u kasnijim fazama”, dodao je Jia Kurd.

Državni mediji su izvijestili da su naoružane jedinice u ponedjeljak ušle u Tel Tamer na sjeveroistoku Sirije, 35 kilometara od žarišta turske ofenzive.

“Prioritet je zaštititi granice od turske opasnosti”, rekao je Xelil. (Hina)

Sirijska vojska šalje postrojbe na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Raditi nove eksperimente bilo bi neodgovorno

Objavljeno

na

Objavio

”Raditi nove eksperimente, a da nismo otklonili probleme koji su nastali upravo zbog nelegitimnog predstavljanja nakon Općih izbora 2018.godine bilo bi neodgovorno”, rekao je to u razgovoru za BHRT predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Istaknuo je kako njegova stranka nije neodgovorna politička opcija,te da ona preuzima na sebe potpunu odgovornost za preuzimanje svih političkih procesa u BiH. ”Osobito smo odgovorni u ime hrvatskog naroda i jasno je da ne postoji nikakva mogućnost da bez Izbornog zakona raspravljamo neke druge modalitete oko uspostave vlasti ili nekih budućih političkih aranžmana”, naglasio je.

Najavio je kako će Hrvatski narodni sabor (HNS) danas uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu. Čović je, osim o ovoj inicijativi, govorio o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, zastoju u formiranju vlasti te o ubjetima za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari