Connect with us

Preskupo članstvo u EU: Hrvatska će imati 16 milijardi kuna gubitka

Objavljeno

-

hrvatska_eu_mainHrvatska će za prve četiri godine članstva u EU imati 16 milijardi kuna gubitka – pokazuju ekonomske procjene.

Analiza Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuje da se ukupni efekti pristupanja EU na hrvatski budžet iskazuju u “debelim” minusima.

Budžetski minus zbog ulaska u EU prošle godine iznosio je jedan posto hrvatskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u ovoj i sljedećoj godini trebao bi iznositi po 1,2 posto BDP-a, a 2016. mogao bi dostići 1,3 posto.

Glavni razlog su hrvatske uplate u budžet EU, koje godišnje iznose oko 1,1 posto BDP-a ili oko 3,6 milijardi kuna, a tu su i dalja prilagođavanja pravilima Unije.

Sve to se dešava u vrijeme kada Hrvatska mora da smanji budžetski manjak i zaustavi rast javnog duga, što je njena obaveza iz Procedure prekomjernog deficita.

Vlada Hrvatske će 3,5 do četiri milijarde kuna, bez kojih ostaje zbog ispunjavanja obaveza prema EU, morati potražiti na nekoj drugoj strani.

Ekonomisti se slažu da obaveze prema EU u velikoj mjeri otežavaju dovođenje u red hrvatskih javnih finansija.

Na izostanak pozitivnih učinaka dosadašnjeg članstva Hrvatske u EU upozoravaju i analitičari Raiffeisena, koji krivca pronalaze u ekonomskom stanju EU.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari