Connect with us

Politika

Presuda: Banke budite fine! kaka Kamate!

Objavljeno

-

NA TRGOVAČKOM sudu u Zagrebu je izrečena povijesna prvostupanjska presuda u slučaju Franak – građani su dobili prvu bitku protiv banaka koje su ih “ogulile do kože” kreditima u švicarcima! S obzirom da je riječ o nepravomoćnoj presudi, očekuju se žalbe.

[pullquote_left]Zagrebačka burza odmah reagirala na presudu: Obustavljeno trgovanje dionicama za tri banke [/pullquote_left]

Banke su povrijedile interes potrošača”

Sudac Radovan Dobronić banke je nepravomoćno proglasio krivima za kršenje Zakona o zaštiti potrošača i povredu njihovih prava. U presudi je ocijenio da su banke povrijedile interes potrošača mijenjajući kamatne stope netransparentno.

Naložio je bankama da u roku od 60 dana klijentima ponude glavnicu u kunama od dana zaključenja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Rekao je da su se banke ponašale suprotno Zakonu o zaštiti potrošača, a povrijeđen je i Zakon o obveznim odnosima. Bankama se također zabranjuje takvo ponašanje i ubuduće, a naloženo im je da društvu Potrošač plate 441 tisuću kuna troškova.

Sudac je rekao da su korisnici primali obavijesti o promjenama kamatnih stopa, ali ne o planu otplate. Također je rekao da su banke znale da će doći do blagog ili umjerenog rasta tečaja švicarskog franaka. Osvrnuo se i na ponašanje osobnih bankara za koje je rekao da nisu postupali samostalno već očito po instrukcijama uprava banaka. Također, obzirom na reklame i istaknute pogodnosti, sudac je rekao da je bilo riječi i o zavaravajućem oglašavanju. Bankama je poručio da su se negativni elementi mogli izbjeći u postupku mirenja koga su banke odbacile.

Linić o slučaju “Franak”: To je sad problem banaka

Ministar financija Slavko Linić komentirao je presudu u slučaju “Franak” i tek kratko poručio. “To je sad problem banaka koje neka rješavaju takvu sudsku presudu”, kratko je rekao Linić.

Linić je dodao i kako je Zakon o potrošačkom kreditiranju u proceduri te bi idućeg tjedna trebao biti na Vladi.

“Ljude ohrabruje ovakva odluka”

Nakon vijesti da je Trgovački sud u Zagrebu presudio u korist građana, a protiv banaka u slučaju Franak stižu i prve reakcije iz Sabora.

HDZ-ov Goran Marić kaže da nije korisnik kredita u švicarcima jer je od početka znao da je riječ o obmani. Dodaje da je cijeli sustav bio neodrživ, da su se kamatne stope mijenjale bez izračuna te da su banke prebacivale valutni rizik na građane iako taj rizik nije ni postojao.

“Ljude ohrabruje ovakva odluka jer pokazuje da su u konačnici modeli koji su postojali, ne samo u društvu, nego i na sudu promjenjivi”, rekao je Marić i pojasnio. “Naime, nije nepoznato da su mnogi radni sporovi koji su vođeni na sudovima, redovito dobivali radnici ako nisu zaposlenici banaka, a gubili su samo oni koji su zaposlenici banaka. Ovo je jedno osvježenje i ohrabrenje, s time da uvijek moramo brinuti da bankarski sustav mora biti stabilan jer je on preduvjet za gospodarski rast”, rekao je Marić.

Suđenje trajalo godinu dana, spis ima oko 2.500 stranica

Točno godinu dana od početka suđenja, sudac Radovan Dobronić izrekao je prvostupanjsku presudu u slučaju tužbe protiv osam poslovnih banaka (Zagrebačka banka, Privredna banka, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo alpe-adria-bank, OTP banka, Societe generale – Splitska banka i Volksbank), koju je u ime Udruge Franak pokrenuo “Potrošač” zbog valutne klauzule u švicarskim francima.

Udruga Franak procjenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

O veličini ovog slučaja svjedoči i činjenica da spis ima oko 2.500 stranica. Presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je “Potrošač” tužio. Presuda se u dijelu vezanom za kamatne stope, neće odnositi samo na korisnike kredita u švicarcima nego i na kredite u drugim valutama.

“Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku”

Riječ je o prvoj ovakvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Sud je, iz drugog pokušaja, prihvatio tužbu Udruge Potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

Na posljednjem ročištu je sudac Radovan Dobronić zaključio kako je izneseno dovoljno dokaza s obje strane. “Spis ima 2.500 stranica, nema potrebe za dodatnim dokaznim materijalom”, kazao je.

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja zastupa Udrugu Franak u sporu, nakon posljednjeg ročišta je izjavila: “Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku. Cijeli tijek suđenja protekao je vrlo korektno, sudac je objema stranama dao dovoljno prostora i vremena da iznesu svoju argumentaciju pri čemu su se sve strane u sporu ponašale vrlo profesionalno. Ova prvostupanjska presuda izuzetno nam je važna i vjerujemo da će biti utemeljena na pravičnim osnovama”.

Ovu presudu, iako nepravomoćnu, ne očekuju samo korisnici kredita vezanih uz CHF, već će se ona, u dijelu koji se odnosi na kamatne stope, ticati i dužnika s kreditima u svim ostalim valutama. Presuda će predstavljati povijesni moment jer se radi o prvom sudskom sporu takve vrste, odnosno o prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka, kažu u Udruzi Franak.

Media Servis/index.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari