Connect with us

Razgovor

Presuda hrvatskoj šestorci: Vesna Škare Ožbolt otkriva tri moguća scenarija

Objavljeno

-

Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, gostujući u Dnevniku Nove TV, objasnila je kakve bi posljedice imala potvrda prvostupanjske presude u slučaju Jadranko Prlić i ostali.

Znate sve o ovom predmetu, kakvu presudu očekujete?

Nakon 13 godina doista je moguće nekoliko scenarija. Moguć je najgori scenarij da se potvrdi prvostupanjska presuda koja je bila izuzetno nepovoljna. Moguće je da se smanji kazna, samo to bi bilo izuzetno loše. Moguće je da se ukine udruženi zločinački pothvat i da se opet dobiju individualne kazne. A moguća je i treća opcija, da se ukine udruženi zločinački pothvat i sama presuda i postupak vrati na nacionalni sud u Sarajevo, Zagreb ili negdje drugdje, budući da Haški sud završava s radom.

Ako prođe nekim slučajem udruženi zločinački pothvat onda bi ispalo da je Republika Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, jedini agresor na Bosnu i Hercegovinu?

Mislim da to ne bi bilo ni po pravu ni po pravdi s obzirom na to da je predsjedavajući prvostupanjskog vijeća izdvojio svoje mišljenje upravo na tom slučaju, odnosno na toj prvoj točki. Mislim da će drugostupanjsko vijeće izuzetno dobro i opširno obrazložiti upravo tu tezu da ipak neće doći do toga jer bi to bio apsurd. Da Hrvatska koja je koja je pomogla Bosni da se obrani, primila milijun izbjeglica i dostavljala oružje i bošnjačkoj strani, zajednički su oslobodili BiH, bio bi stvarno apsurd da bude proglašena agresorom.

Obrana optuženih godinama se žali da se Hrvatska maćehinski odnosi prema ovom predmetu, da im nije pomogla. Bili ste jedno vrijeme ministrica, jesu li u pravu?

Ja sam napravila sve što je moguće, ali poslije mene je vrijeme odmicalo i samo su brisali gumicom i Savez za suradnju s Haškim sudom i svjedoke vremena i sve što je moglo pomoći u rasvjetljavanju činjenica. Hrvatska kao da želi što prije zaboraviti taj dio svoje prošlosti i na taj način se ponaša. Nismo uopće intervenirali kroz nijedan institut koji je bio na raspolaganju Hrvatskoj. Nismo se uopće miješali u taj postupak, kao ni u jedan drugi.

Kakve reperkusije može imati ova presuda u odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH, kakva god ona bila?

Ako bude potvrđujuća prvostupanjska presuda, dakle potpuno negativna, tada bi to moglo poslati višeznačne poruke. Poruke Hrvatima da njihov status psihološki neće biti isti i to je ozbiljna i opasna poruka. Za samu Hrvatsku bi to bila katastrofa upravo u smislu da ona bude jedina odgovorna za agresiju. To bi stvarno bilo smiješno.

Višnja Starešina: Skrivena povijesna i politička pozadina najvećeg i najdužeg procesa haškog suda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari