Connect with us

Iz Svijeta

Presuda Trumpu moguća već u subotu, vjerojatno oslobađajuća

Objavljeno

on

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi već u subotu biti oslobođen krivnje nakon procesa u Kongresu zbog kaosa 6. siječnja.

Senatori, u ulozi svjedoka, sudaca i porotnika, nastavit će u subotu u 10 sati po lokalnom vremenu proces bivšem predsjedniku, mjesec dana nakon optužbe da je “poticao na pobunu”.

Donald Trump, jedini američki predsjednik koji je dvaput podvrgnut procesu opoziva, ima dobre izglede da bude oslobođen krivnje, kao i tijekom prvog ‘impeachmenta’ prije godinu dana.

S obzirom na njegovu veliku popularnost na desnici, teško je vjerovati da će se 17 republikanskih senatora prikloniti pedesetorici demokrata i stvoriti kvalificiranu većinu potrebnu da se Trumpa proglasi krivim. Za Trumpovu osudu trebaju glasati dvije trećine senatora i takva bi mu odluka onemogućila mogući ponovni izbor u budućnosti.

Trumpovi odvjetnici su u petak iznosili obranu pošto je devet zastupnika demokrata proteklih dana iznosilo optužbe.

Po odvjetnicima, napad je bio “grozan”, ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni – radi se, po obrani, o “političkoj osveti”.

Trumpov tim prikazao je u Senatu videomaterijal u trajanju od desetak minuta, kolaž izvadaka iz govora istaknutih demokrata: potpredsjednice Kamale Harris, senatorice Elizabeth Warren, bivše državne tajnice Hillary Clinton te drugih dužnosnika koji su u svojim obraćanjima rabili riječ “boriti se”.

“Niste učinili ništa loše”, rekao je Trumpov odvjetnik David Schoen obraćajući se demokratima. “To je riječ koju ljudi koriste, ali molim vas prestanite s licemjerjem”.

Obrana je apsurdnim ocijenila vezati nasilje s govorom, naglašavajući da je Donald Trump pozvao pristaše da na “miran i domoljuban način” marširaju na Kapitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog “poticanja” svojih pristaša na napad na Kapitol. (H/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari