Connect with us

Kronika

PRESUDA U BEOGRADU: 24 godine za pokolj hrvatskih civila u Sotinu

Objavljeno

-

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak je zbog zločina u Sotinu krajem 1991. godine i ubojstva 16 hrvatskih civila nepravomoćno osudilo dvojicu od petorice nekadašnjih pripadnika milicije i teritorijalne obrane na ukupno 24 godine zatvora.

[ad id=”68099″]

Kazna od 15 godina izrečena je Draganu Mitroviću, a Žarko Milošević je ranije, po sporazumu o priznanju krivnje, kažnjen sa devet godina zatvora.

Trojica suoptuženika za pomaganje u ubojstvu 13 civila – Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković, oslobođeni su optužbi u nedostatku dokaza, obrazložilo je sudsko vijeće.

U kaznu Miloševiću bit će uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru tijekom istrage, od siječnja do ožujka 2013. godine.

Prema tvrdnjama predsjednice sudskog vijeća Vere Vukotić, izricanjem presude slučaj Sotin nije u potpunosti zatvoren i riješen jer postoje još dvojica osumnjičenih – Željko Jokić i Goran Pavić, protiv kojih je postupak u prekidu jer nisu dostupni pravosuđu, budući da se nalaze u Australiji i Kanadi.

Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije je u završnoj riječi za ubojstvo 16 civila zatražilo ukupno 51 godinu zatvorske kazne – za optuženog Dragana Mitrovića 15 godina, za optuženog Dragana Lončara 12 godina, za optuženog Mirka Opačića 13 godina, te za optuženog Miroslava Milinkovića 11 godina zatvora.

Posmrtni ostaci 13 ubijenih civila nađeni su u travnju 2013. godine u masovnoj grobnici pored napuštene klaonice nedaleko od Sotina, a tužiteljstvo je do podataka o ovoj lokaciji došlo tijekom istražnog postupka.

Suđenje je započelo 4. veljače ove godine, a obitelji i srodnici stradalih mještana Sotina rekli su tada za Hinu kako očekuju osuđujuće presude, “ali ne i pravdu koju čekaju već 24 godine” jer je od ukupno 67 nastradalih ili nestalih mještana njih 18 i dalje na popisu nestalih.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari