Connect with us

BiH

Presuda za genocid u Srebrenici: Popović i Beara osuđeni na doživotni zatvor

Objavljeno

-

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je izreklo konačnu presudu časnicima Vojske Republike Srpske optuženima za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Vujadin Popović i Ljubiša Beara i pravomoćno su proglašeni krivima za udruživanje radi počinjenja genocida u srpnju 1995. godine nakon pada Srebrenice i Žepe.

U slučajevima svih četiriju optuženika Žalbeno je vijeće odbacilo argumente kojima je osporavana vjerodostojnost svjedoka, kao i argument kojim je osoporavan broj ubijenih. Popoviću i Beari odbačena je i argumentacija za njihov alibi kojom su pokušali dokazati da nisu bili prisutni u vrijeme zločina, kao i argumentaciju vezanu za vezano za genocidnu namjeru.

Odbačena je i argumentacija Radivoja Miletića vezan uz diskriminatornu namjeru, no ukinut mu je dio presude vezan za zločin protiv čovječnosti.

Za zločin pripadnika jedinice Škorpioni kod Trnova u kojem su ubijena šestorica Bošnjaka uvažena je žalba Beare, Popovića i Nikolića te im je ta nepravomoćna presuda sada ukinuta.

Prvostupanjskom presudom su 2010. godine potpukovnici Vujadin Popović i Ljubiša Beara proglašeni krivima za genocid na 7000 srebreničkih Bošnjaka te su nepravomoćno osuđeni na doživotan zatvor, piše Klix.ba.

Istom presudom je na 35 godina zatvora osuđen Drago Nikolić, sigurnosni oficir Zvorničke brigade VRS zbog pomaganja i podržavanja genocid, a zapovjedniku Vinku Pandureviću izrečena je zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

Pomoćnik Ratka Mladića, general Radivoje Miletić, proglašen je krivim za ubojstva i prisilno premještanje stanovništva iz Srebrenice i Žepe te osuđen na 19 godina zatvora.

Tom su prilikom osuđeni i ondašnji zapovjednik specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin na 17 godina zatvora te Milan Gver, Mladićev pomoćnik, na 5 godina zatvora. Borovčanin se nije žalio na presudu te se sada nalazi na izdržavanju kazne u danskom zatvoru, a Gvera je umro na privremenoj slobodi u Srbiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari