Presuda za Ovčaru: Vrh JNA pohvalio je četnike nakon pokolja 200 ljudi

2

Prošle noći na Ovčari od pet popodne do jedan u noći strijeljali smo Hrvate iz vukovarske bolnice, ispričao je bradati Smederevac Jovanu Duloviću, a ovaj na Haaškom sudu na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Rekao je da su civili cvilili i plakali da ne budu ubijeni. Isto mi je ispričala i Dragica, koja je važila za hrabrog borca, i ona je pucala. Drugi dan vidio sam nabacane hlače s tragovima krvi do pola listova – rekao je Dulović još 2002. godine, a do danas, 23 godine nakon pada Vukovara, za taj zločin pravda je spora i spotiče se na svakom koraku. U Srbiji je bilo osuđeno 13 neposrednih izvršitelja, među njima i jedna žena, na kazne od pet do 20 godina zatvora, ali je Ustavni sud utvrdio da su im prekršena prava u postupku pa će početkom prosinca Apelacijski sud ponovno o tome. Od zapovjednika do sada su osuđeni samo Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, u Haagu,  piše Večernji List.

Kazna smanjena 5 godina

Početkom tjedna pravomoćnu je presudu dobio i Petar Ćirić, Apelacijski sud smanjio mu je kaznu sa 20 na 15 godina zatvora.

‘Supoderica’ – 
Tako se zvala dobrovoljačka jedinica koja je ubijala na Ovčari

U Srbiji je 15 godina zatvora po jednom tumačenju najviša kazna koja se može dobiti i za najteže zločine s početka devedesetih jer je ukidanjem smrtne kazne nastao vakuum. Ćirić je osuđen jer je “od poslijepodnevnih sati 20. studenoga do ranih jutarnjih sati 21. studenoga zajedno s osam pripadnika iste postrojbe i pet dobrovoljaca iz jedinice ‘Leva supoderica’ (prema dijelu Vukovara) kao i s Nadom Kalabom i dobrovoljcem Sašom Radakom ubijao i tjelesno ozljeđivao ratne zarobljenike. Udarao ih je rukama i nogama, a kasnije pucao na njih”. Pravomoćno je osuđen i Damir Sireta za strijeljanje zarobljenika na Ovčari, na 15 godina, a Milan Bulić na dvije godine za zlostavljanje zarobljenika.

Postavlja se pitanje hoće li ikad na sudu biti bolje rasvijetljena uloga JNA u zločinu na Ovčari, nakon što je i Veselin Šljivančanin oslobođen krivnje za ulogu u prepuštanju zarobljenika teritorijalnoj obrani. Haag je osudio Milu Mrkšića, zapovjednika 1. gardijske motorizirane brigade, na 20 godina. Šljivančaninu je smanjena kazna sa 17 na deset godina u naknadnom postupku jer je sud povjerovao svjedoku Miodragu Paniću, bivšem oficiru JNA, koji je tvrdio da Šljivančaninu njegov zapovjednik Mile Mrkšić nije rekao da će povući vojnike JNA s Ovčare. Sud je zaključio da Šljivančanin ne može biti odgovoran ako nije znao da će vojnici biti povučeni. Hrvatske nevladine udruge upozoravale su na to da su zapovjednici JNA odgovorni te spominjale kako su “21. studenoga 1991. godine Miodrag Panić, Miroljub Vujović, zapovjednik TO Vukovar, i još neki visoki oficiri bivše JNA otišli na prijam k Veljku Kadijeviću i unatoč činjenici da je prethodne večeri ubijeno više od 200 osoba iz bolnice, Veljko Kadijević i vojni vrh bivše JNA dijele im pohvale i priznanja”.

Naknadni svjedok

A upravo je Miodrag Panić bio taj jedini svjedok koji je Šljivančaninu smanjio kaznu.

Iz svega što se otkriva na suđenju za Ovčaru proizlazi da je prije svega JNA ta koja je odgovorna – kaže Veselinka Kastratović, aktivistica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, koja je bila i promatrač na suđenju u Beogradu. Beogradski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegovi suradnici svako malo žale se na prijetnje pa je teško očekivati da bi mogli učiniti nešto više da i oni čije nogavice nisu bile krvave odgovaraju za strašni zločin. Aktivistica kaže da bi i naši tužitelji trebali biti malo aktivniji, iako su hrvatskom pravosuđu osumnjičeni nedostupni, inače neće biti utvrđeno gdje je odluka donesena. VečernjiList

facebook komentari

  • Herceg-Bosna

    triba srbiju sravniti sa zemljom,,,

  • Agromentum

    N