Pratite nas

Religija i Vjera

Presveto Srce Isusovo

Objavljeno

na

Blagdan Srca Isusova ima svoju dugu povijest, tipičnu za izvijanje posebnih oblika štovanja misterijâ naše vjere.

U prvom tisućljeću kršćanstva pobožnost Srcu Isusovu uklopljena je u cjelinu štovanja i čašćenja presvete Osobe Gospodina našega Isusa Krista, odnosno njegove božanske Osobe u dvjema naravima: božanskoj i ljudskoj. Stoga je ta pobožnost bila više vezana za cjelokupno otajstvo spasenja negoli za određenu pojedinost kojom se to otajstvo ostvaruje.

Dotada je štovanje bilo upravljeno Osobi Isusa Krista, a ne nekom njegovu ponašanju ili gesti. Tako ljubav Božja i ljubav Kristova, oduvijek nazočne u kršćanskoj misli, nisu izražavane odvojenim slavljem.

Tek od 13. stoljeća nadalje kršćanska se pobožnost, najprije pučka, usredotočuje i na pojedinosti. Tako se razvilo i raširilo promatranje Isusove ljubavi pod pučkom slikom srca kao sjedišta ljubavi.

Sveti Bonaventura (…1274.), zajedno s ostalim franjevcima, znatno je pridonio širenju ove posebne pobožnosti prema Srcu Isusovu. Probodeno Srce postaje predmetom posebnog razmatranja.
Osobito su pak pridonijeli uvriježenju ove pobožnosti isusovac sv. Ivan Eudes (… 1680.), te sv. Margareta Alacoque (… 1690.).

U liturgiju je blagdan uveo papa Pio XI. Na pragu 20. stoljeća Leon XIII. posvećuje ljudski rod Srcu Isusovu.
Značajne su enciklike Pia XI. i Pia XII. o štovanju Srca Isusova.

Štovanje Srca Isusova temelji se na ovoj osnovnoj istini objave: Božja ljubav prema nama zakucala je u jednom ljudskom srcu.
To uči II. Vatikanski Sabor kad kaže:
»Utjelovljenjem se Sin Božji na neki način sjedinio sa svakim čovjekom. Radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio je ljudskim srcem.« (GS 22).

U središtu svega, dakle stoji Isus Krist kao živo očitovanje Boga, Oca, koji jest ljubav. Isus je utjelovljena ljubav Boga Oca prema nama ljudima. I to Isus cijeli, čitava Isusova osoba, a onda Isus u svom presvetom čovještvu, posebno u svojoj osjećajnosti kojoj je izrazom njegovo Srce.

Sve to nam govori da je Božja ljubav poprimila ljudski lik te se pojavila u zemaljskoj uvjetovanosti nas ljudi.

Zato ni mi ne možemo prionuti uz Duha Božjega i živjeti njegov ljubav drugačije nego u konkretnim suodnosima s našom braćom ljudima. Bilo bi naivno da želimo uživati taj dar ljubavi Božje, a da ne odgovaramo pozivima i izazovima te ljubavi koji prolaze kroz životne potrebe naše braće ljudi. Otkako je Bog poprimio ljudsko lice te se utjelovio i učovječio, više nije moguće živjeti u dodiru s Bogom, a sebe izuzeti od odgovornih suodnosa s drugim ljudima.

Isus Krist je, dakle, živa objava Oca koji je Ljubav. On nam to očituje svojom riječju, svojim činima milosrdne dobrote i darom svoga života. I u tu ljubav On želi uvesti svoje učenike i sve nas. On pristupa nama kao jedan od nas tako da bi uspostavio sinovski odnos između nas i Boga, Oca, iz kojeg pak izvire bratski odnos između Isusa i njegovih učenika.

Zato Gospodin Isus i slavi Oca za darove njegove ljubavi udijeljene malenima i govori nam o međusobnom poznavanju Oca i Sina te ljubazno poziva sve nas u tu svoju školu ljubavi. Ovdje imamo cijeloga Isusa, odnosno njegov božanski život, svu njegovu istinu i njegov jedini pravi put spasenja. Jednom riječju: imamo svu ljubav njegova Srca.

U tom Srcu će naći okrjepu svi oni koji stenju pod bremenom ljudskih nevolja, strasti i grijeha. Tko stupi u njegovu školu ljubavi naučit će biti ponizan pred Bogom i krotak prema ljudima, jer to je jedini put spasenja i spokoja duša.

(Župa Ivanja Reka)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Katolici u Bos. Petrovcu nakon 70 godina dobiti će svoju bogomolju

Objavljeno

na

Objavio

Općina Bos. Petrovac izdala je proteklih dana Župi Drvar urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele u tome gradu

Načelnik općine Zlatko Hujić potpisao je urbanističku suglasnost za izgradnju katoličke kapele na katoličkom groblju u Bos. Petrovcu (lokacija preko puta Partizanskog groblja).

Početak izgradnje kapele, koja se radi po idejnoj zamisli projektanta Isaka Medića iz Sarajeva, počet će najesen, a iduće godine planiran je njezin dovršetak i blagoslov.

Izgradnjom kapele malobrojni katolici u Bos. Petrovcu dobit će – nakon točno 70 godina – svoj sakralni objekt u kojem će nesmetano moći obavljati svoje bogoslužne čine, piše laudato.hr

Naime, katolička župna crkva sv. Petra u Bos. Petrovcu porušena je naredbom tadašnjih komunističkih vlasti 1949., pa će se iduće godine navršiti točno 70 godina od tog sramnog necivilizacijskog čina. Župna crkva nalazila se u samom središtu grada, odmah preko puta današnje zgrade općine.

Na području Bos. Petrovca postojale su u 20. st. još dvije katoličke crkve – u Krnjeuši i na Oštrelju, ali su obje zapaljene i srušene u ljeto 1941. i nikada nisu obnovljene, kao ni ona u gradu.

Budući da je zemljište na kojem se nalazila porušena crkva sv. Petra nakon II. svjetskog rata oduzeto i nacionalizirano – i poslije su na njemu izgrađeni drugi objekti – kapela će se graditi na jedinom preostalom crkvenom zemljištu u gradu, a to je drevno katoličko groblje – otvoreno daleke 1903. g.

Groblje je više od 70 godina stajalo devastirano i zapušteno, da bi 2016. bilo temeljito očišćeno ograđeno i na njemu je te godine, na blagdan sv. Petra, po prvi put slavljena sv. misa (a to je ujedno bila i prva katolička misa u Bos. Petrovcu nakon 75 godina).

Treba istaknuti da je načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić otpočetka – i osobno i sa službene razine – podržavao inicijative za uređenjem devastiranih katoličkih grobalja u Petrovcu i Krnjeuši, kao i ovu zadnju inicijativu za izgradnjom kapele u Petrovcu. To su također činili i pojedini građani Bos. Petrovca muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

Izgradnjom ove male, ali jako lijepe kapele, Katolička Crkva će se i službeno vratiti u Bos. Petrovac. Povijesna nepravda rušenja katoličke crkve u Petrovcu od strane službenog komunističkog režima, time će – barem donekle – biti ispravljena.

U Bos. Petrovcu danas živi nekolicina katolika, a do početka 2. svjetskog rata živjelo ih je preko 1000 u naseljima: Krnjeuša, Zelinivac, Vrtoče, Vođenica, Suvaja, Kolunić, Drinić, Oštrelj, te u samom gradu. Pastoralnu skrb za tamošnje preostale katolike danas vodi župa Drvar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Otvorimo oči i promatrajmo svijet i čuvajmo se zamke zla

Objavljeno

na

Objavio

Kao što je sveta Majka Tereza po dolasku u Indiju kazala svojim sestrama da otvore oči i promatraju, i danas ta poruka vrijedi za nas.

Otvorimo oči i promatrajmo svijet i čuvajmo se zamke zla.

Gospa je najbolji primjer kako gledati svijet i otvoriti se za milost Božju.

Ovu propovijed fra Mario Knezović je održao na Uočnicu Velikoj Gospi u Posušju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari