Pratite nas

BiH

Pretvaranje BiH u građansku državu bez prava naroda vodilo bi njezinoj dezintegraciji

Objavljeno

na

Članovi uglednog Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara upozorili su u petak kako bi pretvaranje Bosne i Hercegovine u državu s isključivo pravima građana bez uvažavanja uloge triju konstitutivnih naroda zemlju potencijalno dovelo do dezintegracije navodeći da se takvo što ni ne pomišlja predložiti za Belgiju u kojoj postoji podjela vlasti temeljena na tim načelima.

Uoči zasjedanja Vijeća EU za vanjske poslove (FAC) u ponedjeljak u Bruxellesu IDPI, koja često modelira stajališta Hrvatskog narodnog sabora BiH, je reagirao na najave s posljednje sjednice FAC-a kako bi se BiH trebala kretati od “Daytonske u europsku stvarnost” od kolektivnih prema građanskim pravima čime bi, po njihovu tumačenju, Bošnjaci-muslimani bili u poziciji da apsolutno vladaju nasuprot manje brojnim Hrvatima-katolicima i Srbima-pravoslavcima.

“Europska stvarnost’ ne smije postati unitarističko sredstvo kojim bi se uskraćivalo postojanje, interesi i jednakost konstitutivnih naroda kako je određeno ustavom. Izgradnjom države isključivo s građanskim pravima omogučilo bi najvećem konstitutivnom narodu, Bošnjacima, da dominiraju i centraliziraju političku moć, kao što su to već učinili u Federaciji BiH”, naveli su članovi stručnog tima IDPI-a Ivan Pepić, Milan Sitarski, Valentino Grbavac i Ivan Vukoja.

Pojasnili su kako se u BiH 96,3 posto stanovništva BiH predstavlja kao jedan od tri konstitutivna naroda, dok drugi i neopredjeljenu predstavljaju 3,7 posto stanovništva.

Iz ovoga instituta pozvali su ministre vanjskih poslova BiH da pomognu riješiti “glavne uzroke političke stagnacije BiH i promisliti o strategiji EU prije nego što se država počne raspadati”.

Iz IDPI-a su pojasnili i kako BiH uopće nije isključivo uređena po etničkim načelima, a što se definira i u mirovnom sporazuma iz Daytona.

“BiH nije izgrađena isključivo na etničkim načelima. Sadrži odredbe koje štite interese građanske i konstitutivne naroda”, dodali su te rekli kako država BiH i entiteti imaju dvodomni parlament, od kojih jedan udovoljava interesima isključivo građana, a drugi Dom naroda štiti interese konstitutivnih naroda.

Napravili su i usporedbu BiH s Belgijom navodeći kako ta zermlja “ima duboko asimetričan sustav koji obuhvaća tri odvojene i podijeljene etničke i jezične skupine”.

“Zašto europski birokrati i ministri vanjskih poslova EU ne zatraže od Belgijaca da se prebace iz federalnog dijeljenja vlasti u centraliziranu “europsku stvarnost”, a protiv “etničkog modela”, pitaju se iz IDPI-a.

Nakon diplomatske inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Vijeću EU-a, hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić je na zadnjoj sjednici otvorila raspravu o BiH te položaju Hrvata nakon zadnjih izbora kada je većinskim glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, te o odluci Ustavnog suda BiH koji je naložio izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo manipuliranje s izborom zastupnika iz reda tri naroda u gornji nacionalni Dom naroda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Iz Sirije u BiH izručen Ibro Ćufurović, osumnjičen kao pripadnik IS-a

Objavljeno

na

Objavio

Radikalni islamist Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu, izručen je Bosni i Hercegovini uz pomoć američkih vlasti pošto je neko vrijeme proveo u kurdskome zatvoru nakon sloma džihadističke skupine Islamske države, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo BiH.

U priopćenju se prenose samo njegovi inicijali (I.Ć.), no mediji navode kako se radi o Ćufuroviću (1995.), podrijetlom iz Velike Kladuše, nedaleko od granice s Republikom Hrvatskom, a koji se otišao boriti na stranu terorističke organizacije Islamske države (IS) 2013. kada je bio jedva punoljetan.

Ćufurovićevo ime se od 2014. nalazi na crvenoj Interpolovoj tjeralici.

Pravosudne vlasti BiH terete ga za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam.

Ćufurović je iz Sirije, gdje se po medijskim navodima nalazio u zatvoru savezničkih snaga koje su pobijedile IS, prevezen u BiH u koordinaciji i suradnji s vladom Sjedinjenih Država i veleposlanstvom te zemlje u BiH.

U priopćenju se dodaje da je protiv Ćufurovića raspisana međunarodna tjeralica po naredbi Suda BiH.

Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor te će se nastaviti kazneni postupak.

Iz Državnog odvjetništva BiH su naveli da su posvećeni provođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma. Pri tome su se na suradnji zahvalili svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi SAD-a na potpori.

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Sumnjalo se da je taj radikalni klerik motivirao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani IS-a.

(Hina)

 

Hrvati u BiH između islamskog i srpskog ekstremizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

FBiH kreće u formiranje pričuvnog sastava policije?

Objavljeno

na

Objavio

Sazvana je izvanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u povodu najave bosanskohercegovačkog entiteta RS da će formirati pričuvni sastav policije. Na ovoj sjednici trebala bi biti donesena odluka o tome da i entitet FBiH započne proces formiranja rezervnog sastava federalne policije.

Predsjedatelj Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić (SDP) uputio je danas članovima parlamentarne komisije, premijeru FBiH, šefu Parlamenta FBiH, ministru unutarnjih poslova FBiH, vršitelju dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) i visokom predstavniku poziv na izvanrednu sjednicu, a na kojoj će biti razmatran odgovor entiteta FBiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Sjednica Komsije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH bit će održana u utorak, 23. aprila 2019. godine, a Mašić je na dnevni red stavio točku koja glasi: “Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktualnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”.

Na ovoj sjednici, kako doznaje Klix.ba, trebala bi i institucionalno biti donesena odluka da se Federacija Bosne i Hercegovine upusti u proceduru formiranja rezervnog sastava federalne policije, a kao odgovor na najave vlasti iz entiteta RS.

Članovima parlamentarne komisije obratit će se ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA) i vršitelj dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman. Stranka demokratske akcije (SDA) već je naložila svojim dužnosnicima, pa tako i Čampari, da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i županijama, a istovremeno i da se službeno pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i županijama kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari