Pratite nas

BiH

Pretvaranje BiH u građansku državu bez prava naroda vodilo bi njezinoj dezintegraciji

Objavljeno

na

Članovi uglednog Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara upozorili su u petak kako bi pretvaranje Bosne i Hercegovine u državu s isključivo pravima građana bez uvažavanja uloge triju konstitutivnih naroda zemlju potencijalno dovelo do dezintegracije navodeći da se takvo što ni ne pomišlja predložiti za Belgiju u kojoj postoji podjela vlasti temeljena na tim načelima.

Uoči zasjedanja Vijeća EU za vanjske poslove (FAC) u ponedjeljak u Bruxellesu IDPI, koja često modelira stajališta Hrvatskog narodnog sabora BiH, je reagirao na najave s posljednje sjednice FAC-a kako bi se BiH trebala kretati od “Daytonske u europsku stvarnost” od kolektivnih prema građanskim pravima čime bi, po njihovu tumačenju, Bošnjaci-muslimani bili u poziciji da apsolutno vladaju nasuprot manje brojnim Hrvatima-katolicima i Srbima-pravoslavcima.

“Europska stvarnost’ ne smije postati unitarističko sredstvo kojim bi se uskraćivalo postojanje, interesi i jednakost konstitutivnih naroda kako je određeno ustavom. Izgradnjom države isključivo s građanskim pravima omogučilo bi najvećem konstitutivnom narodu, Bošnjacima, da dominiraju i centraliziraju političku moć, kao što su to već učinili u Federaciji BiH”, naveli su članovi stručnog tima IDPI-a Ivan Pepić, Milan Sitarski, Valentino Grbavac i Ivan Vukoja.

Pojasnili su kako se u BiH 96,3 posto stanovništva BiH predstavlja kao jedan od tri konstitutivna naroda, dok drugi i neopredjeljenu predstavljaju 3,7 posto stanovništva.

Iz ovoga instituta pozvali su ministre vanjskih poslova BiH da pomognu riješiti “glavne uzroke političke stagnacije BiH i promisliti o strategiji EU prije nego što se država počne raspadati”.

Iz IDPI-a su pojasnili i kako BiH uopće nije isključivo uređena po etničkim načelima, a što se definira i u mirovnom sporazuma iz Daytona.

“BiH nije izgrađena isključivo na etničkim načelima. Sadrži odredbe koje štite interese građanske i konstitutivne naroda”, dodali su te rekli kako država BiH i entiteti imaju dvodomni parlament, od kojih jedan udovoljava interesima isključivo građana, a drugi Dom naroda štiti interese konstitutivnih naroda.

Napravili su i usporedbu BiH s Belgijom navodeći kako ta zermlja “ima duboko asimetričan sustav koji obuhvaća tri odvojene i podijeljene etničke i jezične skupine”.

“Zašto europski birokrati i ministri vanjskih poslova EU ne zatraže od Belgijaca da se prebace iz federalnog dijeljenja vlasti u centraliziranu “europsku stvarnost”, a protiv “etničkog modela”, pitaju se iz IDPI-a.

Nakon diplomatske inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Vijeću EU-a, hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić je na zadnjoj sjednici otvorila raspravu o BiH te položaju Hrvata nakon zadnjih izbora kada je većinskim glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, te o odluci Ustavnog suda BiH koji je naložio izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo manipuliranje s izborom zastupnika iz reda tri naroda u gornji nacionalni Dom naroda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH stiže novih 25.000 migranata!

Objavljeno

na

Objavio

S dolaskom proljeća BiH može očekivati novi veliki val migranata! Tijekom zimskim mjeseci, naime, migracije su se primirile, oni koji su se zaputili prema zemljama zapadne Europe privremeno su stali tamo gdje su ih snijeg i minusi zatekli. Potvrdio je to u izjavi za „Dnevni avaz“ i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Niske temperature

– Prošle godine u BiH je ušlo oko 25.000 migranata. I ove godine očekujemo ih isto toliko. Treba naglasiti da je od tih 25.000, više od 22.000 izašlo iz BiH – kaže on.

Na institucijama BiH je, dodaje Mektić, da svaki ulazak bude legalan.

– Mi ćemo se truditi da našu granicu što bolje čuvamo, da evidentiramo svaki ulazak i da tim ljudima osiguramo koliko-toliko normalne uvjete života, bar dok su ovdje. Ne možemo riješiti globalnu krizu, ali moramo to ovdje držati pod kontrolom – naveo je.

Za utorak Mektić najavljuje sjednicu Operativnog stožera za migracije, na kojoj će biti raspravljano o svim problemima.

Na najave vlasti Unsko-sanske županije da će zatvoriti prihvatilišta ako se dio migranata ne prebaci u Sarajevo, Mektić kaže:

– Ne može to tako. U Operativnom stožeru su u predstavnici USŽ i tu ćemo rješavati sve probleme.

Zabraniti kretanje

Ipak, dodaje da treba osigurati da u USŽ ne dođe više migranata nego što ima prihvatnih kapaciteta.

– Ako gore možemo smjestiti 3.000 ljudi, ne možemo dozvoliti da ih ima 5.000. Pa da 2.000 migranata luta po gradovima. To ćemo morati kontrolirati, ali ne možemo mi njima zabraniti kretanje. Oni žele van iz BiH, a najlakši put im je preko tog dijela države – kazao je Mektić.

Nećemo moći zaustaviti ljude

Mektić je ponovio stav da se bh. vlasti neće moći same izboriti s migrantskom krizom.

– Ja sam to rekao i ljudima u EU. Nećemo mi moći zaustaviti te ljude i treba nam podrška – kaže Mektić, prenosi hms.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Diplomat u pismu glavnom tajniku UN-a kaže da je Komšić smijenio 11 diplomata BiH u znak osvete Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Veleposlanik Ivica Dronjić prilikom predaje vjerodajnica glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu

Odlazeći veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić ocijenio je u oproštajnom pismu glavnom tajniku Antoniu Guterresu kako je smijenjen kao rezultat odmazde člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prema diplomatima Hrvatima.

U pismu kojega je u subotu objavio sarajevski portal Klix, višegodišnji diplomata Dronjić, izrazio je žaljenje zbog okončanja mandata navodeći razloge za smjenu.

“Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno jedanaest, jednostavno zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja se proteže preko 32 godine“, naveo je u pismu veleposlanik Dronjić.

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. Izrazio je zahvalnost za kratku suradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen.

Komšić, kojeg golema većina Hrvata smatra nelegitimnim članom državnog vrha BiH i drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH te ga bojkotiraju, izabran je bošnjačkim glasovima na posljednjim izborima. Jedna od prvih njegovih odluka bila je smjena 11 veleposlanika Hrvata koje je imenovao njegov prethodnik Dragan Čović, čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

(Hina)

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari