Pratite nas

BiH

Pretvaranje BiH u građansku državu bez prava naroda vodilo bi njezinoj dezintegraciji

Objavljeno

na

Članovi uglednog Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara upozorili su u petak kako bi pretvaranje Bosne i Hercegovine u državu s isključivo pravima građana bez uvažavanja uloge triju konstitutivnih naroda zemlju potencijalno dovelo do dezintegracije navodeći da se takvo što ni ne pomišlja predložiti za Belgiju u kojoj postoji podjela vlasti temeljena na tim načelima.

Uoči zasjedanja Vijeća EU za vanjske poslove (FAC) u ponedjeljak u Bruxellesu IDPI, koja često modelira stajališta Hrvatskog narodnog sabora BiH, je reagirao na najave s posljednje sjednice FAC-a kako bi se BiH trebala kretati od “Daytonske u europsku stvarnost” od kolektivnih prema građanskim pravima čime bi, po njihovu tumačenju, Bošnjaci-muslimani bili u poziciji da apsolutno vladaju nasuprot manje brojnim Hrvatima-katolicima i Srbima-pravoslavcima.

“Europska stvarnost’ ne smije postati unitarističko sredstvo kojim bi se uskraćivalo postojanje, interesi i jednakost konstitutivnih naroda kako je određeno ustavom. Izgradnjom države isključivo s građanskim pravima omogučilo bi najvećem konstitutivnom narodu, Bošnjacima, da dominiraju i centraliziraju političku moć, kao što su to već učinili u Federaciji BiH”, naveli su članovi stručnog tima IDPI-a Ivan Pepić, Milan Sitarski, Valentino Grbavac i Ivan Vukoja.

Pojasnili su kako se u BiH 96,3 posto stanovništva BiH predstavlja kao jedan od tri konstitutivna naroda, dok drugi i neopredjeljenu predstavljaju 3,7 posto stanovništva.

Iz ovoga instituta pozvali su ministre vanjskih poslova BiH da pomognu riješiti “glavne uzroke političke stagnacije BiH i promisliti o strategiji EU prije nego što se država počne raspadati”.

Iz IDPI-a su pojasnili i kako BiH uopće nije isključivo uređena po etničkim načelima, a što se definira i u mirovnom sporazuma iz Daytona.

“BiH nije izgrađena isključivo na etničkim načelima. Sadrži odredbe koje štite interese građanske i konstitutivne naroda”, dodali su te rekli kako država BiH i entiteti imaju dvodomni parlament, od kojih jedan udovoljava interesima isključivo građana, a drugi Dom naroda štiti interese konstitutivnih naroda.

Napravili su i usporedbu BiH s Belgijom navodeći kako ta zermlja “ima duboko asimetričan sustav koji obuhvaća tri odvojene i podijeljene etničke i jezične skupine”.

“Zašto europski birokrati i ministri vanjskih poslova EU ne zatraže od Belgijaca da se prebace iz federalnog dijeljenja vlasti u centraliziranu “europsku stvarnost”, a protiv “etničkog modela”, pitaju se iz IDPI-a.

Nakon diplomatske inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Vijeću EU-a, hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić je na zadnjoj sjednici otvorila raspravu o BiH te položaju Hrvata nakon zadnjih izbora kada je većinskim glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, te o odluci Ustavnog suda BiH koji je naložio izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo manipuliranje s izborom zastupnika iz reda tri naroda u gornji nacionalni Dom naroda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Komšić smijenio desetke diplomata Hrvata, povučena i veleposlanica u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je na izvanrednoj sjednici donijelo odluku o opozivu diplomatskih predstavnika te zemlje u više od dvadeset država diljem svijeta uključujući tu veleposlanicu u Hrvatskoj Renatu Paškalj.

U kratkom priopćenju dostavljenom medijima navedeno je kako se odluka odnosi na veleposlanike u 21 državi te u stalnim misijama pri UN u New Yorku, pri Vijeću Europe u Strasbourgu, OESS-a u Beču te na generalne konzule u Istanbulu, Milanu i Tel Avivu.

U svim ovim diplomatskim misijama su kadrovi koje su tijekom prethodne četiri godine postavili bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i srpski član državnog vrha Mladen Ivanić.

Sadašnja veleposlanica BiH u Hrvatskoj Paškalj je prije imenovanja na tu dužnost bila predstojnica Čovićevog ureda i nije imala nikakvog diplomatskog iskustva.

Smjene svih srpskih diplomata ranije je najavio Milorad Dodik nakon što je u listopadu izabran za člana Predsjedništva BiH uz obrazloženje kako je riječ o kadrovima koji se nisu dovoljno konzultirali s vlastima Republike Srpske.

Komšić je pak najavio kako će preispitati rad hrvatskih diplomata koje je postavio Čović i na temelju te procjene odlučiti tko će od njih biti zamijenjen.

Predsjedništvo BiH ima isključive ovlasti imenovati veleposlanike i generalne konzule a nepisano je pravilo kako hrvatski, srpski i bošnjački članovi državnog vrha suvereno odlučuju o imenovanju diplomata iz reda naroda kojemu i sami pripadaju.

HDZ BiH je današnju odluku člana BiH Predsjedništva Komšića o smjeni svih hrvatskih veleposlanika ocijenio političkim revanšizmom i nastavkom pokušaja razvlašćivanja Hrvata od strane nelegitimnog hrvatskog člana državnog vrha.

Kako su priopćili iz HDZ-a BiH, novi saziv Predsjedništva BiH danas je donio Odluku o smjeni svih veleposlanika hrvatske nacionalnosti na prijedlog ‘nelegalnog i nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića’.

Ovaj potez Željka Komšića, koji je svojim izborom u Predsjedništvo BiH po treći puta, u potpunosti narušio i negirao političku volju Hrvata Bosne i Hercegovine, samo je odraz onoga što Hrvati BiH mogu očekivati od osobe koja je sredstvo i simbol procesa dekonstituiranja Hrvata.

Čin smjene veleposlanika izraz je političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse čime je ugled Bosne i Hercegovine u svijetu po tko zna koji put nepovratno narušen.

Diplomatska praksa ne poznaje istovremeno povlačenje skoro trećine od ukupnog broja diplomatsko konzularnih predstavnika jedne zemlje.

Želimo istaknuti kako se prethodni saziv Predsjedništva BiH, posebice hrvatski član, tijekom svoga mandata nije upuštao u političke kalkulacije i nediplomatsku praksu smjene “nepodobnih” diplomatsko konzularnih predstavnika BiH, znajući da takav politikantski pristup ugrožava kontinuitet diplomatske prakse i međunarodni ugled zemlje.

Neopravdanom smjenom cijenjenih i iznimno kvalitetnih diplomata šalje vrlo lošu poruku hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici, a sve na štetu ugleda naše domovine BiH u svijetu, te pokazuje svu svoju nedosljednost, licemjernost i nedoraslost poziciji koju je uzurpirao, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

 

Marijan Knezović: Predlažem da se u ‘državi’ BiH ukinu sve institucije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Slaven Raguž: Ova odluka SIP-a je u biti krčenje puta za kreiranje nove Platforme

Objavljeno

na

Objavio

MALO O ODLUCI SIP-a

Prva stvar koju govorim od početka: SIP nema nadležnost donošenja zakonskih akata. Odluka o popuni Doma naroda Federacije se morala i mora donijeti u Parlamentu FBiH.

Drugo, ovakva odluka koja se tobože poziva na popis iz 2013., ali nalaže da se po 1 delegat u Domu naroda Federacije bira iz svake županije je najopasnija. Radi se o tobožnjem „solomunskom rješenju“ prema kojem nitko neće biti zadovoljan, pa će se tumačiti kao kompromis, a u biti ide na štetu Hrvata.

Ide na štetu iz prostog razloga što je protivna Odluci Ustavnog suda, ali i samome njenom meritumu zbog kojeg se uopće išlo u apelaciju.

Podsjećam, Apelacija se uputila zbog diksriminacije prigodom izbora delegata u Dom naroda, zbog čega je Ustavni sud donio odluku brisanja dijela izbornog zakona koji govori da se „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“.

SIP u potpunosti ignorira Odluku Ustavnog suda i ponavlja protuustavnu odredbu o izboru po jednog delegata iz svake županije.
S druge strane, pozivanje na popis iz 2013. je tobožnja kompenzacija te protuustavne naravi same odluke SIPa.

Sada bi kao Hrvati koji su inzistirali na popisu iz 2013., budući da je pozivanje na taj popis u skladu sa Izbornim zakonom, trebali biti zadovoljni.

No, po ovoj odluci SIP-a postoji sasvim realna mogućnost da u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda FBiH bude izabrano sigurnih 5 i mogućih 6 Hrvata sa halal certifikatom.

Ne smijemo zaboraviti kako postoji već presedan u kojem je 5 trećina od 17, pa se vrlo jednostavno da zaključiti kako je ova odluka SIP-a u biti krčenje puta za kreiranje nove Platforme.

Hrvati u ovom trenutku moraju ostati dosljedni u neformiranju vlasti dok god bude i minimalne mogućnosti da bošnjačke stranke biraju sebi podobne Hrvate u izvršnu vlast.

Najveći poraz bi sada bio ukoliko bi se HDZ BIH sada odlučio na „daj šta daš“ ulazak u vlast, pristajući na kompromise samo da se zasjedne… da se kolafo kroz sustav stvari mijenja….k’o protekle 4 godine što su ga mijenjali.

 

Borjana Krišto: Odluka SIP-a je neustavna i nezakonita

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari