Connect with us

Kolumne

Preuranjena inauguracija prve Predsjednice RH vs. Elizabeta (kao „Agata“) i Zoki (kao “Gargamel”)

Objavljeno

on

11

Ovdje ne namjeravam komentirati cijeli događaj, nego samo neke elemente koji su me ozbiljno zabrinjavali i prije same inauguracije, a o kojima sam pisao na drugom mjestu (http://blog.vecernji.hr/konceptualna-kirurgija/auguro-ili-kako-ce-letjeti-ptice-6306). U cjelini događaj je ispao solidan i uravnotežen. Činjenica jest kako je prva Predsjednica RH izabrana na izborima, tj. rezultati su potvrđeni, a od danas je i inaugurirana. Također je činjenice kako će na dužnost stupiti tek 19. 02. 2015., a mandat će joj trajati pet godina, tj. kako nam je to lijepo izračunala sutkinja Omejec do 19. 02. 2020.

Elizabeta (s HTV-a) kao “Agata” (iz Štumfova)

Kako sam događaj pratio na malim ekranima, komentirat ću prijenos s javne televizije kojim je suvereno gospodarila Elizabeta Gojan u svom najboljem izdanju. Dala je sve od sebe. Nisam vjerovao da u sebi skriva toliko talenta. Također i toliko neznanja, nestručnosti i zluradosti čime me, više nego izgledom, podsjetila na „Agatu“ („Hogatu“), Gargamelovu prijateljicu iz poznatog animiranog filma „Šrumfovi“. Ovome u prilog mogu navesti nekoliko argumenata. Na žalost nemam snimku njezinih izjava, niti Agatinih, ali mislim kako sam bilješke vodio podosta precizno. U uvodnoj emisiji doslovno je po svakoj temi bila činjenično ispravljana od strane gostiju. U jednom trenutku pridružila joj se kako ju je sama Gojan poluironično nazvala „jedna od najboljih novinarki HTV-a“, T. Munižaba, koja je takoreći upala Gojan u najavu počinivši pogrešku tvrdeći kako se u publici nalazi „900 privilegiranih“, umjesto „900 pozvanih“ gostiju.
Prvo je započela temu lente pri čemu je pokazala nevjerojatno neznanje i nestručnost. U raspravi je dovela samu sebe pred premise iz kojih bjelodano slijedi kako su prethodna dva predsjednika odbijanjem nošenja lente tijekom inauguracije bjelodano kršili zakon. No, to nikako nije smjela zaključiti, prije svega s obzirom na bivšeg predsjednika Mesića s kojim je proputovala pola svijeta pri čemu su troškovi njezinih putovanja u njegovom mandatu zasigurno bili veći od 600.000 HRK što me elegantno vodi k sljedećem propustu.
Naime, zatim je tvrdila kako je 600.000 HRK za inauguraciju rasipništvo i u neskladu s politikom štednje koja je najavljena u kampanji. Propustila je napomenuti kako su i prethodna dva predsjednika potrošila istu količinu novca, ali na sreću gošća ju je ispravila. Gojan bjelodano nedostaje elementarno ekonomsko znanje ako misli da se ista inauguracija za tu količinu novca mogla dobiti prije pet godina i danas prije svega s obzirom na porast cijena.
Sljedeći propust bio je izraz „takozvani Grički top“. Nisam siguran što je tu „takozvano“? No, nezanje po pitanju oružja oprostivo je bez daljnjeg. U tom trenutku više nisam mogao gledati kako se Gojan ponižava, kako toga nije svjesna, kako je gostima u studiju neugodno, pa sam na trenutak okrenuo na RTL gdje je novinarka Pastorčić „uspinjaču“ nazvala „žičarom“. Dakle, niti na drugim televizijama nije bilo puno bolje. Navodno je NOVA TV imala najkvalitetniji prijenos i komentare, no nisam ju pratio.
Temeljem rečenog Gojan osobno treba odgovarati najmanje zbog neprofesionalnosti, a zatim i osoba koja je odobrila da ona bude voditeljica studijskog dijela prijenosa inauguracije. Materijala je više ne dostatno.

Inauguriracija prve Predsjednice RH

Prisega, potpis i proglašenje protokolarno su bili u redu. Govor pobjednice Predsjedničkih izbora 2014.-2015. bio je okružen pokušajem skladnog uravnoteženja između povijesti i budućnosti. Sjećanje na žrtve svih koji su dali život za Hrvatsku kroz povijest primjer je takve povijesne napomene, dok je okrenutost budućnosti kroz mlade primjer napomene o budućnosti. U tom okviru smješten je glavni dio govora o sadašnjem trenutku kroz koji su isprepletene ključne točke.
Među istima osobno bih izdvojio sljedeće: socijalno najugroženiji, mladi koji napuštaju RH, pronatalitetna politika, loše gospodarsko stanje, promocija malog i srednjeg poduzetništva, nova radna mjesta i antikorupcija.
Osobno mi je za oko zapelo stršeće priznanje vlastite pogrešivosti, obećanje o tome kako će pogreške priznavati i nastojati ispravljati. To je poruka ne samo prosječnom hrvatskom politikantu, nego i bezgriješnim poslovnim ljudima, članovima sudbene vlasti, pa na koncu i svima nama. Naime, ta napomena bila mi je simpatična koliko i davanje par kuna maškarama na Ilici za što nisam siguran je li slučajno ili iscenirano.
U još širem kontekstu pri čemu se u središtu nalazi formalna procedura, u malo širem krugu dolazak, govor i odlazak s pozornice, stoje popratni sadržaji. Evo, vele mi stručnjaci kako je plotun odrađen bezprijekorno. Dakle, bravo za HV. Također me iznenadila Sabljak s vrlo dobrom izvedbom. Joško Ševo na trenutke je toliko pretjerivao da se činilo kako parodira što mu zasigurno nije bila namjera. Despot je bio klasičan kako sam i očekivao. No, izvedba gospođe Šverko, koja je sve skupa spasila, bila je izvrsna usprkos pomalo čudnovatom aranžmanu. Uz to, zborovi su odradili stvar na razini i profesionalno.

Milanović (iz Vlade) kao “Gargamel” (iz “Štrumfova”)

Glasno negodovanje okupljenih na spomen Mesića i Josipovića krajnje je neprimjereno i nekulturno, ali ništa manje neprimjereno i nekulturno nego što je to bilo Milanovićevo usamljeno provokativno aplaudiranje. Ako se Elizabeta pojavila kao „Agata“, tad je Zoki bez imalo dvojbe bio ljut kao „Gargamel“. Uz to, nisam siguran je li čestitao ili ne inauguriranoj Predsjednici, ali ako nije, onda je to nacionalna sramota. Zanimljivo je kako oba postupka Milanovića spadaju u krajnju nepristojnost i neukus, ravnima onima Gojan iz uvodne emisije i iz uvoda ovog teksta. Čovjek bi pomislio kako su u dosluhu.
Tako je cijela inauguracija bila zaokružena neprofesionalnošću, nekulturom i nestručnošću, kako i doliči HTV-u. Manje od toga nisam niti očekivao, jer to je bila prilika da najjači medij u državi pošalje poruku preuranjeno inauguriranoj Predsjednici RH i bogme ju je odaslao, primitivno, seljački, oštro, nekulturno i uvredljivo.

[ad id=”40551″]

Piše: Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari