Pratite nas

Kultura

Žana Alpeza – ‘Preživjeti 21 stoljeće’

Objavljeno

na

Žana Alpeza

Žana Alpeza  autorica je knjige pod nazivom „Izopačeno Čovječanstvo“. Knjiga „Izopačeno čovječanstvo“ je skup Kolumni koje je autorica Žana Alpeza pisala u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji posljednjih godinu dana. Promocija knjige održana je u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, pred kraj 2018 u Zagrebu na Kaptolu, te Beogradu. Riječ je o psihologiji, filozofiji, problemima laži, patologije, licemjerstvu i beznađu u svakodnevnom životu iz perspektive autorice.

U završoj fazi je njena druga knjiga pod nazivom „Preživjeti 21 stoljeće“: Riječ je o čovjeku, kako i na koji način suvremeni čovjek 21 stoljeća, se nosi sa svim izazovima i globalizacijom, gubi li pri raznim iskušenjima duhovnu stranu, te osobni razvoj.. Iza nas je 20. stoljeće, toliko događanja, ratova, bespuća, prirodnih katastrofa, raznih vrsta nemira, nesreća i sl. Što smo mi kao napredno čovječanstvo naučili iz toga? Treba li još proći i doći ratova da bismo zadovoljili svoje unutarnje demone. Može li nas spasiti napredak čovječanstva, da bismo bili bolji? Kolika je cijena koju čovjek kroz napredak plaća, nauči li što iz toga? Kaže se da svaka nova generacija donese novitete, koliko smo mi kao ljudi od krvi i mesa sposobni se nositi s velikim promjenama u kratkom periodu?

Knjiga “Preživjeti 21 stoljeće” je skup članaka koji govori o temama današnjeg čovjeka u 21 stoljeću. Jesmo li dolaskom globalizacije, brzinom načinom i tempom života osiromašili duhovni i emotivni život. Knjiga ima oko 50 članaka, recezenti knjige su poznati hrvatski glumci Arijana Čulina, Boris Svrtan i Goran Grgić.


Žana Alpeza rodjena je u Ledincu, općina Grude. Ubrzo nakon srednjoškolskog obrazovanja počela je raditi u Međunarodnoj kompaniji vodećeg svjetskog proizvođača piva Belgijsku grupaciju „Inbew“ sadašnji „Ambew“. U više od 11-godišnjem radu u navedenoj kompaniji stekla je veliko poslovno iskustvo koje primjenjuje i danas na svojim poslovnim aktivnostima.

Uz posao se bavila i raznim drugim poslovnim honorarnih poslovima gdje je u 2011 godini, od Interventnog Fonda za žensko Poduzetništvo Sarajevo, uz potporu Američke ambasade u BiH dobila nagradu za jednu od najboljih poduzetničkih ideja.

Nakon slabijeg poslovanja u tvrtci nažalost, skoro svi djelatnici su ostali bez posla, kao i Žana, no medjutim nju to nije obeshrabrilo, te je krenula u nova usavršavanja, dodatne edukacije gdje je u 2012 godini dobila novčana grant sredstva koja je nastavila sa idejom za žensko poduzetništvo.

Do osnivanja Udruge “Pravi Put” je došlo početkom 2015 godine se počelo razmišljati o tome, ja i kolegica iz Sarajeva, Gruda, itd.. Do tada smo puno projekt aplikacija radili kao individue, što i nije davalo težinu prepoznavanja i kvalitete, kako smo isto tako aktivni u području socijalnog djelovanja tj.pomaganjima mnogim Centrima, bolnicama, pučkim kuhinjama kroz Akcije koje smo radili preko fb stranice “Pomozimo bolesnima i siromašnima” osnivanjem Udruge nam je olakšalo i ovaj dio podrške.

Svrha i ciljevi Udruge su podrška, umrežavanje, razmjena podataka, Edukacija u mnogim područjima gdje sa našim timom od nekoliko stručnjaka od informatičara, stručni suradnika za pisanje Eu projekta, NLP mentore, itd… imamo volju, afirmaciju, i cilj drugima prenijeti svoje stečeno iskustvo i znanje. Udruge “Pravi Put” koja  je osnovana 2015, godine i radimo na području čitave BiH..najvise je bazirana na područjima podrške i Edukacije., itd  više na web linku www.udrugapraviput.com

Udruga radi sa svojim aktivnostima na području čitave BiH i šire. Od 2015 godine na području Hercegovine su završeni neki od važnih projekata sa vladinim sektorom, raznim organizacijama kako domaćim tako I inozemnim, nevladinim sktorom, vijećem mladih raznih općina i slično neki od projekta su:

-Projekt “Žene u socijalnom poduzetništvu”,

-Projekt “Podrška pri Zapošljavanju”- Kako do radnih mjesta

-Projekt “Europa za građane”

-Projekt “Horizon 2014-20120”

-Projekt “Informatička Pismenost” Računalna Edukacija,

-Projekt Socijalno humanitarni “Pomozimo bolesnima i siromašnima”,

-Projekt” Mladi Leadership Academy”

-Projekt “Uključi se-Educiraj se”,

-Projekt “Poljoprivreda i ruralni razvoj”,

-Projekt “Zaustavimo iseljavanje-Podrška pri zapošljavanju”,

-Projekt “Volontiraj-aktiviraj se”,

-Projekt “Životinje su dio nas”,

-Projekt “Dostojanstveno starimo”

-Projekt “Kultura za razvoj“ ,

Mentorica je u Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije “Herag” na području strategija i planiranja tržišta.

Dobitnica je mnogih nagrada i to izdvajamo:

 2011-2012 Nagrada za najbolju žensku business ideju podržana od Američke Ambasade u BiH, Interventnog fona za žensko poduzetništvo u BiH,

2018 iz Bosne i Hercegovine nagrada „Dama godine Regije 2018“ , koja se dodjeljivala u Srbiji, gdje je sudjelovalo nekoliko zemalja država regije,

2019-Specijana Nagrada za Individualni Razvoj Filantropije u BiH, koja se organizira unatrag par godina uz podršku Europske Unije, THE SIGN ,The Balcan Trust of Democracy,te fondacije Mozaik.

2019-Udruga „PRAVI PUT“, te gdja Alpeza kao predsjednica Udruge je dobitnica početkom ožujka

2019- „BALKAN AWARDS 2019“, za socijano humanitarni rad, doprinos, stvaralaštvo, umrežavanje, nagrada se dodjeljivala u Beogradu…

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

U Jarmini izdan prvi roman o katoličkome izviđaštvu u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Andrea Pavić

Matej Delaš, magistar struke hrvatskoga jezika i književnosti, autor je gotovo 130 stranica dugoga romana „U traganju za izgubljenim totemom“ ili „Tragač“, prvoga jarminačkog romana. Matej Delaš dugogodišnji je jarminački izviđač, humorist, pisac najduljih istoslovnih priča u Hrvatskoj i okolici te učitelj Hrvatskoga jezika. Ilustratori su romana dvoje djece, autorovi učenici i članovi Udruge katoličkih izviđača „Jarmina“, dok su likovi u romanu “stvarniˮ, tj. srednjoškolci koji i danas vode Udrugu.

Udruga djeluje od 1997. godine i prvi je katolički izviđački odred, a njezino osnivanje potaknuli su talijanski katolički skauti sredinom devedesetih godina za vrijeme Domovinskoga rata kada je mjesto bilo napola razrušeno. Prikupljenim sredstvima od donacija Udruga organizira veliku izviđačku aktivnost za djecu Jarmine i vjerojatno vinkovačkog kraja.

Udruga katoličkih izviđača iz Jarmine kraj Vinkovaca otpremila gotovo sve tiskane primjerke prvoga romana o katoličkome izviđaštvu u Hrvatskoj

Roman ili antiroman prvijenac autora Mateja Delaša iz Jarmine kraj Vinkovaca tiskan je krajem travnja u izdanju Udruge katoličkih izviđača „Jarmina“ čiji je autor član od 2007. godine te o kojoj na sasvim neobičan, recimo postmoderan, način piše o njezinim aktivnostima, ustroju, navikama i životima  članova.  Svoje je prvo predstavljanje publici roman doživio u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, 25. svibnja 2020. godine. Moderiranje je predstavljanja vodio Marko Sabljaković, hrvatskoj publici itekako poznat po radu retkovačkoga kazališta na čije daske već godinama postavlja vrijedne kazališne komade kakvih se ne bi zastidjeli niti “većiˮ gradovi.

Roman, namijenjen srednjoškolcima, ali i odraslima, itekako problematizira i na aktualne hrvatske prilike, događaje, poznate osobe, mogućnosti preživljavanja udruga i, što je najposebnije, hrvatsku i svjetsku književnost koja se prepoznaje u moru citatnosti poznatih hrvatskih i svjetskih djela. Početkom lipnja, nakon mnogo otpremljenih primjeraka pojedinačnim fizičkim osobama i pokojem poduzetniku, zaključuje se da je roman (ili antiroman) prvijenac izazvao zadovoljavajuće reakcije, zanimanja i kritike te će vrlo vjerojatno Udruga još jednom tiskati svoj antiroman u 300 primjeraka.

Najzapaženiji su članovi Udruge iz Jarmine, koji su uglavnom i nositelji priče antiromana, vinkovački srednjoškolci među kojima su danas neki i studenti u Osijeku, Rijeci i Zagrebu. U romanu najviše provode vrijeme na jednome od kampova koji se ticao analize cijele izviđačke godine pa se radnja često retrospektivno seli iz mjeseca u mjesec te s mjesta na drugo mjesto. Budući da izviđački duh pristaje na avanturu i zabavu, a katoličko je izviđaštvo u Jarmini od samih početaka, oduvijek, temeljeno na odnosu starijega brata prema mlađemu i učenju Roberta Baden-Powella, osnivača svjetskoga skautskog pokreta, autor nije morao nagovarati mlađe članice i članove biti prvim katoličkim izviđačima u književnosti: „Osim što sam bio vođa, nekima sam bio i razrednik, nekima tek učitelj u osnovnoj školi. To je naš zajednički pothvat i ispod priča se svi članovi mogu potpisati. Na glavnoga lika i jato onih digresija mogu samo ja, što je mnogima koji očekuju tipičnu religioznu i izviđačku priču možda i suvišno. Htio sam priču kakvu Udruga zaslužuje, ilustratore iz Udruge, izdavača Udrugu i prve čitatelje kao i recenzente. I pravo na glavnog lika koji ne postoji.“ Autor dodaje da će u drugome tisku ispraviti nekoliko jezičnih sitnica, popraviti podnožje knjige te dodati i taj drugi naslov „Tragač“ jer glavni se lik tako naziva, iako je neimenovan, neshvaćen, neuspio, neostvaren i nejasan. Također, sprema i nastavak romana koji će se ponovo osloniti, kao i prvi „U traganju za izgubljenim totemom“, na sudjelovanje članova, vjerne zapise o događajima i aktivnostima, povijest Udruge, iskustva članova, čitateljsko iskustvo književnosti i onoga što to nije te u kojem će radnju smjestiti najprije na poznata vinkovačka i jarminačka mjesta, a zatim ju razbacati po cijeloj Hrvatskoj i vjerojatno inozemstvu jer katolički izviđači putuju posvuda i upoznaju mnogo toga. Osim toga, priprema zbirku vrlo dugih istoslovnih priča (u kojiima sve riječi počinju istim slovom) koje su potaknute najviše socijalno-političkim temama. Obećava knjigu u kojoj će predgovor, pogovor, zahvale i biografija biti napisane istim početnim slovom svake riječi i jedna je čak od njih, vrlo duga, posvećena Hrvatskom nogometnom klubu „Hajduk“ i dugom razdoblju bez titule.

„Naša udruga djeluje od 1997. godine, a već oko 1994. godine naše su osnivanje potaknuli talijanski katolički skauti, krovna organizacija AGESCI. Puno je jarminačke djece prošlo kroz našu udrugu jer kvaliteta se našega rada očito prepoznaje najprije u našem mjestu. Želimo ponuditi pustolovinu i svijet, igru i učenje, ali i odgoj u vjeri kako bi jednoga dana ta djeca bila odgovorni građani svijeta“, navodi Tomislav Delaš, dugogodišnji i trenutni predsjednik Udruge.

Ilustratorica Karla Culi, učenica vinkovačke gimnazije koja je zajedno s devetogodišnjim poletarcem Rokom Brodarom ilustrirala naslovnicu, tvrdi da „korice romana predstavljaju svijet koji je bezbojan ako u njemu nema dječjega, pustolovnoga. Zato su korice sive, a zapisnik o izviđaštvu, koji je glavni lik pronašao i iz kojeg saznaje o nama, raznih boja.“

Sav prihod od donacija usmjeren je u daljnji dobrotvorni rad Udruge, odnosno organizirat će se velika višednevna izviđačka aktivnost za jarminačku djecu i djecu vinkovačkoga kraja.

Antonija Huljev

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Izložba Hrvatska u srcu Europe

Objavljeno

na

Objavio

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom organizra Izložbu umjetničkih fotografija Hrvatska u srcu Europe – Sredozemni i  srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske – 25 godina poslije.

Izložba će biti svečano otvorena u petak, 5. lipnja 2020. godine u 12 sati. O izložbi će govoriti: prof. dr. sc. Pavo Barišić, dekan Fakulteta Hrvatskih studija, akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

U prigodno pripremljenoj brošuri, koja se sastoji od uobičajenog pregleda izložbenog sadržaja, uvršteni su prigodni tekstovi prof. dr. sc. Pave Barišića, prof. dr. sc. Radoslava Katičića te akademika Mislava Ježića.

Izložba Sredozemni i srednjoeuropski kulturni krajolici Hrvatske otvorena je u siječnju 1996. godine u Europskom parlamentu u Strasbourgu, tri mjeseca poslije  u UNESCO-u u Parizu, a potom je obišla mnoge europske prijestolnice i kulturna središta, pa i Kairo u Egiptu, u doba kada se na kulturnom planu nastojao afirmirati hrvatski identitet, a na političkom uključiti Hrvatsku u europska tijela i NATO i približiti članstvu u ujedinjenoj Europi.

Hrvatska pripada sredozemnomu kulturnom krajoliku cijelom duljinom svoje rezvedene obale. Usidrena je istodobno u samo srce Srednje Europe, kako zemljopisno tako i povijesno, pravno i politički oblikujući i izražavajući njezinu supstanciju.

Nigdje Mediteran nije tako srednjoeuropski i nigdje Srednja Europa tako mediteranska kao u Hrvatskoj. Obje tradicije, latinska i slavenska, njegovale su se trajno u hrvatskoj kulturi, književnosti i u službenoj uporabi sve do naših vremena, te je po njima Hrvatska obilježena kao zapadnoeuropska i ujedno slavenska zemlja.

Izložba je upriličena uz potporu Hrvatskoga kulturnog društva Napredak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari