Connect with us

Kultura

Žana Alpeza – ‘Preživjeti 21 stoljeće’

Objavljeno

on

Žana Alpeza

Žana Alpeza  autorica je knjige pod nazivom „Izopačeno Čovječanstvo“. Knjiga „Izopačeno čovječanstvo“ je skup Kolumni koje je autorica Žana Alpeza pisala u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji posljednjih godinu dana. Promocija knjige održana je u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, pred kraj 2018 u Zagrebu na Kaptolu, te Beogradu. Riječ je o psihologiji, filozofiji, problemima laži, patologije, licemjerstvu i beznađu u svakodnevnom životu iz perspektive autorice.

U završoj fazi je njena druga knjiga pod nazivom „Preživjeti 21 stoljeće“: Riječ je o čovjeku, kako i na koji način suvremeni čovjek 21 stoljeća, se nosi sa svim izazovima i globalizacijom, gubi li pri raznim iskušenjima duhovnu stranu, te osobni razvoj.. Iza nas je 20. stoljeće, toliko događanja, ratova, bespuća, prirodnih katastrofa, raznih vrsta nemira, nesreća i sl. Što smo mi kao napredno čovječanstvo naučili iz toga? Treba li još proći i doći ratova da bismo zadovoljili svoje unutarnje demone. Može li nas spasiti napredak čovječanstva, da bismo bili bolji? Kolika je cijena koju čovjek kroz napredak plaća, nauči li što iz toga? Kaže se da svaka nova generacija donese novitete, koliko smo mi kao ljudi od krvi i mesa sposobni se nositi s velikim promjenama u kratkom periodu?

Knjiga “Preživjeti 21 stoljeće” je skup članaka koji govori o temama današnjeg čovjeka u 21 stoljeću. Jesmo li dolaskom globalizacije, brzinom načinom i tempom života osiromašili duhovni i emotivni život. Knjiga ima oko 50 članaka, recezenti knjige su poznati hrvatski glumci Arijana Čulina, Boris Svrtan i Goran Grgić.


Žana Alpeza rodjena je u Ledincu, općina Grude. Ubrzo nakon srednjoškolskog obrazovanja počela je raditi u Međunarodnoj kompaniji vodećeg svjetskog proizvođača piva Belgijsku grupaciju „Inbew“ sadašnji „Ambew“. U više od 11-godišnjem radu u navedenoj kompaniji stekla je veliko poslovno iskustvo koje primjenjuje i danas na svojim poslovnim aktivnostima.

Uz posao se bavila i raznim drugim poslovnim honorarnih poslovima gdje je u 2011 godini, od Interventnog Fonda za žensko Poduzetništvo Sarajevo, uz potporu Američke ambasade u BiH dobila nagradu za jednu od najboljih poduzetničkih ideja.

Nakon slabijeg poslovanja u tvrtci nažalost, skoro svi djelatnici su ostali bez posla, kao i Žana, no medjutim nju to nije obeshrabrilo, te je krenula u nova usavršavanja, dodatne edukacije gdje je u 2012 godini dobila novčana grant sredstva koja je nastavila sa idejom za žensko poduzetništvo.

Do osnivanja Udruge “Pravi Put” je došlo početkom 2015 godine se počelo razmišljati o tome, ja i kolegica iz Sarajeva, Gruda, itd.. Do tada smo puno projekt aplikacija radili kao individue, što i nije davalo težinu prepoznavanja i kvalitete, kako smo isto tako aktivni u području socijalnog djelovanja tj.pomaganjima mnogim Centrima, bolnicama, pučkim kuhinjama kroz Akcije koje smo radili preko fb stranice “Pomozimo bolesnima i siromašnima” osnivanjem Udruge nam je olakšalo i ovaj dio podrške.

Svrha i ciljevi Udruge su podrška, umrežavanje, razmjena podataka, Edukacija u mnogim područjima gdje sa našim timom od nekoliko stručnjaka od informatičara, stručni suradnika za pisanje Eu projekta, NLP mentore, itd… imamo volju, afirmaciju, i cilj drugima prenijeti svoje stečeno iskustvo i znanje. Udruge “Pravi Put” koja  je osnovana 2015, godine i radimo na području čitave BiH..najvise je bazirana na područjima podrške i Edukacije., itd  više na web linku www.udrugapraviput.com

Udruga radi sa svojim aktivnostima na području čitave BiH i šire. Od 2015 godine na području Hercegovine su završeni neki od važnih projekata sa vladinim sektorom, raznim organizacijama kako domaćim tako I inozemnim, nevladinim sktorom, vijećem mladih raznih općina i slično neki od projekta su:

-Projekt “Žene u socijalnom poduzetništvu”,

-Projekt “Podrška pri Zapošljavanju”- Kako do radnih mjesta

-Projekt “Europa za građane”

-Projekt “Horizon 2014-20120”

-Projekt “Informatička Pismenost” Računalna Edukacija,

-Projekt Socijalno humanitarni “Pomozimo bolesnima i siromašnima”,

-Projekt” Mladi Leadership Academy”

-Projekt “Uključi se-Educiraj se”,

-Projekt “Poljoprivreda i ruralni razvoj”,

-Projekt “Zaustavimo iseljavanje-Podrška pri zapošljavanju”,

-Projekt “Volontiraj-aktiviraj se”,

-Projekt “Životinje su dio nas”,

-Projekt “Dostojanstveno starimo”

-Projekt “Kultura za razvoj“ ,

Mentorica je u Razvojnoj agenciji Zapadnohercegovačke županije “Herag” na području strategija i planiranja tržišta.

Dobitnica je mnogih nagrada i to izdvajamo:

 2011-2012 Nagrada za najbolju žensku business ideju podržana od Američke Ambasade u BiH, Interventnog fona za žensko poduzetništvo u BiH,

2018 iz Bosne i Hercegovine nagrada „Dama godine Regije 2018“ , koja se dodjeljivala u Srbiji, gdje je sudjelovalo nekoliko zemalja država regije,

2019-Specijana Nagrada za Individualni Razvoj Filantropije u BiH, koja se organizira unatrag par godina uz podršku Europske Unije, THE SIGN ,The Balcan Trust of Democracy,te fondacije Mozaik.

2019-Udruga „PRAVI PUT“, te gdja Alpeza kao predsjednica Udruge je dobitnica početkom ožujka

2019- „BALKAN AWARDS 2019“, za socijano humanitarni rad, doprinos, stvaralaštvo, umrežavanje, nagrada se dodjeljivala u Beogradu…

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari