Pratite nas

Kronika bez cenzure

Prgometizacijom u HDZ-u Andrej Plenković ‘ranio se u obje noge’

Objavljeno

na

Kada je u svibnju 2012. godine Tomislav Karamarko preuzeo HDZ njegovi oponenti nisu se mogli pomiriti sa gubitkom unutarstranačkih izbora. Sotoniziran od strane medija Tomislav Karamarko morao se baviti umirivanjem unutarstaranačkih frakcija, a pritom pripremati HDZ za nadolazeće izbore. Svojom sudbinom nije se mogla pomiriti Jadranka Kosor koja je u konačnici isključena iz HDZ-a u ožujku 2013. godine uoči prvih EU parlamentarnih izbora koji su se održali u travnju 2013. godine pod vodstvom novog HDZ-a.

Nakon njezina isključenja lijevo liberalna frakcija predvođena HDZ-ovim doajenom Vladimirom Šeksom odustala je od javnih kritika prema vrhu HDZ-a koji je svoje pobjede temeljio na domoljubnom zanosu. Tada sve karte polažu se na Andreja Plenkovića kojeg je Jadranka Kosor učlanila u HDZ 2011. godine, a koji joj je bio zamjenik na Izbornom saboru 2012. godine u kandidaturi za predsjednicu HDZ-a u utrci koju su izgubili u srazu s Tomislavom Karamarkom.

Pritajvši se, a kako bi ih Tomislav Karamarko umirio dobivaju mjesta na listi za EU parlament kroz Andreja Plenkovića i Davora Ivo Stiera, no ne mireći se porazom od Tomislava Karamarka odbačeni Vladimir Šeks kontrolira HDZ-ove saborske zastupnike koje je 2011. godine imenovala Jadranka Kosor u Hrvatski sabor. Nije ga smetnula s uma niti afera pomilovanje. HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka od devastirane stranke postaje relevantan čimbenik u političkoj areni prvom od pet pobjeda u izbornom ciklusu od četiri godine. Pobjednički niz nastavlja se i na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine, a netom nakon druge pobjede HDZ-a u vremenskom razdoblju od dva mjeseca u lipnju 2013. godine stranku napušta drugi predsjednički protukandidat s Izbornog sabora HDZ-a Milan Kujundžić zastupajući tezu kako će njegov odlazak povući mnoge ljude za njim ne slažući se s aktualnim predsjednikom Tomislavom Karamarkom.

Naravno to se nije dogodilo, ali dovoljno je bilo da se rastakanje birača od centra prema desno nastavi programirano. U međuvremenu HDZ pobjeđuje na trećim izborima u nizu u svibnju 2014. godine na EU parlamentarnim izborima iako je Davor Ivo Stier pokušao na Klauzuri u Šibeniku izvršiti udar pred medijima na vrh HDZ-a nakon što je ponovno bio potvrđen na listi, no novom pobjedom narušen je legitimitet Zorana Milanovića koji pomalo postaje uzdrman na HDZ-ovom domoljubnom zanosu. U rujnu 2014. godine slučajno ili ne iz stranke istupa bivša ministrica iz Kosoričine vlade Martina Dalić, jer prema njezinim riječima HDZ nema rješenje za izlazak iz krize i prelazi u stožer Ive Josipovića uoči predsjedničkih izbora RH. Za to vrijeme Milan Kujundžić vodi kampanju protiv HDZ-a, a u prvom krugu predsjedničkih izbora RH odbija od HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović 112.585 glasova što je ekvivalent od 6.30%.

U izjednačenom srazu između Ive Josipovića 687.678 glasova što je ekvivalent od 38.46% i Kolinde Grabar Kitarović 665.379 glasova što je ekvivalent od 37.22% možemo zaključiti kako bi Kolinda Grabar Kitarović već u prvom krugu predsjedničkih izbora imala 43.52% kada ne bi bilo bivših rušitelja stranke čime bi Ivo Josipović bio dodatno destabiliziran. Na svu sreću Kolinda Grabar Kitarović spašena je što je rezultiralo pobjedom u drugom krugu predsjedničkih izbora nad Ivom Josipovićem koji nije uspio pobijediti niti uz pomoć HDZ-ovih disidenata.

Kada smo pomislili da disidentskoj politici dolazi kraj u veljači 2015. godine iz stranke izlazi zamjenik HDZ-a Drago Prgomet što je nastavak pokušaja rušenja i destabiliziranja pobjedničkog HDZ-a pod vodstvom Tomislava Karamarka na parlamentarnim izborima 2015. godine. U svom naumu na listi MOST-a Drago Prgomet uzima svojoj bivšoj stranci 3 mandata gdje ukupno od 42.880 glasova putem preferencijalnih glasova Drago Prgomet osvaja 50% glasova MOST-ove liste odnosno 21.438 u 1. izbornoj jedinici. Pridodamo li tome da Milan Kujundžić u 10. izbornoj jednicni može privući 14.008 glasova što je dovoljno za mandat u Hrvatskom saboru, te da je HDZ opstrukcijom po lokalnim sredinama izgubio 5 mandata u pet izbornih jedinica za 100 do 300 glasova 2015. godine, kao i indicije o APIS-u od 6 do 7 mandata koje je iznio Tomislav Karamarko možemo zaključiti kako bi HDZ osvojio natpolovićnu većinu bez ikakvih koalicija s MOST-om ili Pupovčevih manjina u Hrvatskom saboru, a danas nam se rezultat Andreja Plenkovića prezentira uspjehom.

Započelo je sve kada MOST nije dozvolio mjesto predsjednika Vlade RH Tomislavu Karamarku iako je bio relativan pobjednik izbora što nije bio slučaj kod Andreja Plenkovića. U konačnici na kraju su putem puča srušili Tomislava Karamarka gdje su sudjelovali svi političati koji nešto znače u hrvatskoj politici orkestiranom medijskom hajkom gdje se istovremeno moglo zamijetiti SDP i MOST, pa Stipu Mesića i Vladimira Šeksa, pa HNS tadašnje predsjednice Vesne Pusić, a krajnoj liniji uslijedio je napad i iz Brisela od EU palramentaraca koji su zaboravili tko im je dao mandat u EU parlamentu. U tako nategnutoj većini te opstrukciji pojedinih vlastitih saborskih zastupnika u suštini nije bilo niti čudno što preslagivanje nije uspjelo. Kasnije dolaze do pameti i oni koji su bili zavedeni.

Na pobjedničkoj platformi metodom pokušaja stranku preuzima stranku preuzima Andrej Plenković kojem za razliku od Tomislavu Karamarku ne čini nitko opstrukciju, te disidenti ne pokušavaju urušiti sustav, već desnica donosi prevagu u relativnoj pobjedi. Tada smo mogli zamijetiti kako su i HDZ-ovi disidenti ekspresno vraćeni u stranku gdje neki postaju saborski zastupnici poput Drage Prgometa, a neki ministri u Vladi RH poput Milana Kujundžića i Martine Dalić. Ne treba zaboraviti niti izlete Jadranke Kosor na listi Ive Josipovića i Slavka Linića očigledno istinskih HDZ-ovaca za razliku od članstva koje je donosilo pobjede na vlastitim leđima po terenu.

Andrej Plenković voli isticati kako se temelji na desnom centru, no nakon parlamentarnih izborima vidimo da za kandidate desnice nije bilo mjesta u Vladi RH kao niti što nema na ovim lokalnim izborima što se vidi na primjeru zagrebačkog HDZ-a kada nije odlučivao zagrebački HDZ, već je usvojio nametnutu želju aktualnog predsjednika HDZ-a čime je narušen legitimitet lokalnog tijela koje se tijekom četiri godine pripremalo za nadolazeće izbore.

Izabrati Dragu Prgometa kao kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba koji je svojevremeno služio programiranoj disidentskoj politici rušenja HDZ-a pandan je ranjavanja samog sebe u obje noge budući da nakon svih ovih spoznaja pitanje je mogli li sami članovi zaokružiti kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba, a da ne govorimo da nakon izlaska iz HDZ-a, MOST-a, HRID-i, pregovora u stanu Ante Kotromanovića s Zoranom Milanovićem, povratka u HDZ kao da ništa nije bilo dovodi u pitanje vjerodostojnost samog kandidata koji je pao na zadnjim parlamentarnim izborima ispod 4.000 glasova u 6. izbornoj jedinici u kojoj se natjecao na HDZ-ovoj pobjedničkoj listi.

Prevarom birača na parlamentarnim izborima, ignoriranje novog lica poput Brune Esih na lokalnim izborima, prijetnjama o izbacivanju i napuštanju stranke, izostavljanje ozbiljnih reformskih paketa, donošenja poreza na nekretnine iako se HDZ protivio tome u opoziciji, ulaskom u koaliciju s Pupovcem, guranjem ispod tepiha niza afera od potencijalnih sukoba interesa pa nadalje, skretanje pozornosti s INA-e i prodaje HEP-a do spašavanja Agrokora pitanje je hoće li Andrej Plenković izaći samo ranjen iz ovih izbora ili izborom Drage Prgometa i nagrađivanjem disidenata započeti će njegov konačan pad po principu kao što je i zasjeo na tron ovisiti će svakako o biračima na nadolazećim lokalnim izborima.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari