Pratite nas

Herceg Bosna

Približavanje bošnjačko-hrvatskih gledišta?!

Objavljeno

na

Susret političkih i vjerskih vođa

Aktualna politička situacija u BiH bila je temom današnjeg sastanka člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i  Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda  PS BiH s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije i Huseinom ef. Kavazovićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH.

[dropcap]N[/dropcap]a sastanku je izražena zabrinutost teškom ekonomskom i socijalnom, ali i sigurnosnom situacijom u kojoj se nalaze narodi i građani BiH, a koja je izravna posljedica sadašnje nefunkcionalne ustavno-pravne organizacije države, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sugovornici su se složili kako je trenutna ekonomska i socijalna situacija u Bosni i Hercegovini dodatni razlog opravdanog nezadovoljstva te da treba žurno uložiti napore kako bi se popravilo stanje na ekonomskom planu, smanjio broj nezaposlenih i socijalno ugroženih građana te stvorili društvo s više pravde i pravičnosti i jednakih prilika za sve.

Zajednički je stav kako je za rješavanje ovakve situacije u BiH ključno uređenje BiH kao države tri jednakopravna naroda.

Na tom tragu  dobrodošli su i razgovori između političkih i vjerskih institucija  dva naroda u smislu traženja rješenja za budućnost  BiH, prema formuli jednakopravnosti te izgradnji BiH  kao pravne države u kojoj bi se svi njezini narodi i građani osjećali sigurno i imali sigurnu perspektivu  i budućnost kako unutar BiH tako i na njezinom euroatlantskom putu.

Sudionici današnjeg sastanka suglasni su da je na svim razinama odgovornosti potrebno učiniti maksimalne napore kako bi se izbjeglo dodatno podizanje međunacionalnih tenzija te stvorilo društvo jednakopravnih i ravnopravnih konstitutivnih naroda i građana.

Zaključeno je kako je u tom cilju nužno nastaviti razgovore, kako političkih stranaka tako i vjerskih institucija,  s ciljem relaksiranja odnosa između hrvatskog i bošnjačkog naroda u Federaciji BiH, kao i relaksiranje odnosa između sva tri konstitutivna naroda u BiH  i izgradnji povjerenja koje je nužnost i realna mogućnost u traženju rješenja reorganiziranja F BiH i izlaza iz  teškog ekonomskog i socijalnog  stanja u F BiH/BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

 

 

M. Jurković

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari