Connect with us

Zanimljivosti

Priča o pet majmuna

Objavljeno

-

Zamislite situaciju da u kavez stavite pet majmuna, u sredinu kaveza postavite ljestve i na vrh kaveza  grozd svježih banana.

Monkeys

Svi znamo da nijedan majmun pri zdravoj pameti ne može odoljeti banani, pa će tako prvom prilikom neki od njih pojuriti po merdevinama ne bi li ubrao jednu. Kada se popne  nadomak banane onda sve majmune polijete ledeno hladnom vodom. Prvo malo šoka i nevjerice,  i kada neki drugi skupi hrabrosti i krene po banane ponovite polivanje i tako sve dok majmuni ne shvate da će posezanje za bananom neminovno rezultirati hladnim tušem. Kad se to dogodi onda se ponašanje u kavezu mijenja i ako se neki od majmuna uprkos svemu odluči da krene prema bananama, ovi ostali će ga povući na pod i tući, te na taj način spriječiti.

Kad su majmuni utvrdili gradivo, iz kaveza uzmete jednog majmuna i stavite novog koji pojma nema što će se dogoditi kada se krene penjati po banane. Naravno (i očekivano) čim krene penjati se ovi ostali će ga povući dolje i tući.

Nakon nekog vremena i ovaj novi majmun, koji u stvari nikada nije bio poliven hladnom vodom odustaje i ne želi više banane, iako su mu tako blizu a on tako gladan. Tada je pravi trenutak  ponovno uzeti  jednog od majmuna koji zna što će se dogoditi i ubacite još jednoga koji pojma nema. Ovaj postupak ponavljate sve dok u kavezu nemate više nijednog majmuna koji ima neposredno iskustvo što će se desiti kada se krene penjati po ljestvama i pokuša ubrati bananu.

Kada ste uspješno zamijenili sve majmune, novisno o tome što oni pojma nemaju, ako neki od njih krene prema bananama ovi preostali će ga povući na pod i spriječiti, iako ne znaju da ako dođe do te banane da će ih sve skupa politi ledeno hladna voda, ali jednostavno znaju da je takav običaj.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari