Pratite nas

Zanimljivosti

Priča sa Jadrana: Bošnjački mediji iskrivljuju sliku o Dalmaciji, a u tome im pomažu i neljubazni domaćini

Objavljeno

na

Ljeto je i vrijeme je godišnjih odmora. Kao i svakog ljeta skupa sa svojom obitelji planirm godišnji odmor, i do sada smo uvijek ljetovali u Hrvatskoj.

Ono što nas vodi u Hrvatsku jeste blizina, ali i lijepe plaže za savršeno uživanje u moru i suncu.

[dropcap]O[/dropcap]ve godine sam prvi puta došao u nedoumicu da li da se okrenem nekoj drugoj destinaciji, ponajprije zbog medijske hajke protiv ljetovnja u Hrvatskoj od strane velikog broja bošnjačkih medija. Sličnu hajku nisu podizali kada su stotine tisuća njihovih sunarodnjaka našli utočište u Hrvatskoj spašavajući živu glavu od rata i agresije. Agresiju su izvršili isti oni na čija ljetovališta sada tipuju bošnjački mediji. Kakav preokret politike jednog naroda, to je za nepovjerovati.

Prvo su krenuli u ofannzivu sa dukotrajnim čekanjima na granici. Ti isti mediji nisu se potrudili svojim čitateljima objasniti da postoje mnogi drugi granični prijelazi osim Doljana na kome jesu velike gužve i na kome se zna čekati na prijelaz granice po par sati. Osobno sam u zadnjih desetak dana prelazio na drugim graničnim prijelazima prema moru i ni na jednom nisam čekao više od pet minuta.

Druga stvar plasirana u medijima jeste potrebnih 100 eura po danu za boravak u Hrvatskoj. Državljanin sam BiH, granicu sa Hrvatskom prelazim sa novom biometrijskom putovnicom i nikakvih problema nisam imao na granici, niti me je tko upitao koliko imam novca u sebe.

Ono što je istina jeste da u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji ima dosta onih koji pridonose da se u BiH stvara negativna slika o Hrvatskom moru. Ne mogu a da se ne sjetim prošlogodišnjih istupa čovjeka u Makarskim novinama, te onog Dijane Čuljak na televiziji kojima su stvorili ružnu sliku o turistima iz BiH. Na te se istupe sa punim pravom trebalo reagirati, i to ne samo medijski nego i sa najvećih razina vlasti.

Nažalost u Dalmaciji postoje i oni koji misle da za ovo par mjeseci ljeta trebaju oderati svakoga kako bi ostatak godine proveli ljuljajući se u ležaljakama čekajući novu sezonu deranja. O njihovoj neljubaznosti sa pravom je napisano mnogo toga, ali se istovrmeno sa njima generaliziraju oni ljubazni i pošteni domaćini kod kojih bh turisti godinama ljetuju i koji su zadovoljni pruženim uslugama.

Svako od nas je sam gospodar svoj sreće i svoga novca, te ima pravo ići na odmor gdje god hoće. Poznajem mnoge Bošnajke koji su moji susjedi i prijatelje, koji će i ove godine na ljetovanje u Hrvatsku i koji su i sami zgroženi ovom medijskom kampanjom protiv Hrvatske.

Da ovaj moj članak ne bude napisan ni za koga, a ni protiv koga još jednom ću naglasiti da su za svu ovu negativnu kampanju prema Hrvatskoj podjednako krivi Bošnjački mediji, ali i neljubazni i bezobrazni (pojedinci) domaćini širom Dalmacije.

hercegovina.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari