Pratite nas

Prigodna poštanska marka u povodu 40. obljetnice smrti fra Dominika Mandića

Objavljeno

na

Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku (arak 9 maraka), žig i omotnicu prvoga dana u povodu 40. obljetnice smrti fra Dominika Mandića, jednoga od najznačajnijih hercegovačkih i franjevaca uopće.

Marku nominalne vrijednosti 1,10 KM dizajnirao je Marin Musa, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 24. 10. 2013. godine. Bit će predstavljena u Mostaru, na Znanstvenom simpoziju posvećenom fra Dominiku Mandiću.

Fra Dominik Mandić rođen je na Širokom Brijegu 2. prosinca 1889. godine. Pučku školu završava na Širokom Brijegu. U jesen 1901. dolazi u fratarsku gimnaziju na Široki Brijeg gdje završava pet razreda gimnazije, a na mostarskoj gimnaziji ostala tri i maturu. Teologiju započinje na Bogosloviji u Mostaru 1907., a završava u Fribuorgu u Švicarskoj 1914. Doktorski rad polaže 1921. godine. Franjevački habit oblači 1906. na Humcu, svečane zavjete daje 1910. u Mostaru.

Za svećenika je zaređen 4. 8. 1912. u Fribourgu. 1914. vraća se na Široki Brijeg i vodi analfabetske tečajeve. Godine 1915. dolazi u Mostar gdje je prefekt i profesor na Bogosloviji, profesor na državnoj gimnaziji, tajnik Provincije, a od 1928. – 1934. provincijal. Od 1934. – 1939. je ravnatelj i profesor na Franjevačkoj gimnaziji na Širokom Brijegu. Godine 1939. postaje vijećnikom i ekonom vrhovne uprave Franjevačkog reda u Rimu. Gradi zgradu (samostan) Generalne uprave reda s crkvom sv. Marije Posrednice. U Ameriku odlazi 1951. Kustos je u Americi od 1952. do 1955. Nakon toga se do svoje smrti posvećuje znanstvenom radu. Umro je 23. 8. 1973. i ukopan u Chicagu.

Pokrenuo je „Narodnu slobodu“, ediciju „Savremena pitanja“ i „Monumenta franciscana“. Najznačajnija djela su „De Legislatione antiqua Ordinis Fratrum Minorum“, „Schematismus almae missionariae provinciae OFM in Hercegovina“, „Acta franciscana Hercegovinae I (1463 – 1699)“, „Crvena Hrvatska“, „Duvanjska biskupija“, „Bosna i Hercegovina“, „Povijesno-kritična istraživanja 1., 2. i 3.”, „Hrvati i Srbi dva stara različita naroda“ te mnoštvo znanstvenih radova i članaka. Osnovao je Hrvatski povijesni institut i izdavačku kuću Croatia. Nakon II. svjetskog rata pomogao je mnogim unesrećenim i protjeranim s prostora novoosnovane komunističke Jugoslavije.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari