Connect with us

Komentar

Prigožinov ‘Labuđi pjev’

Objavljeno

-

Nakon dvije blamaže sa video uradcima koji su izazvali salve smijeha diljem svijeta, Prigožin je objavio i treći video.

U prvom je objavio “javljanje iz Bahmuta”, sa vrha zgrade za koju se ispostavilo da je 7 kilometara daleko od grada. U drugom videu je prikazivao mrtvačke sanduke sa “poginulim Ukrajincima”…

U trećem videu je smogao hrabrosti, uz osiguranje, pojaviti se u Bahmutu, u okupiranom dijelu grada. I držati tirade o borbi u Bahmutu, o tome što će biti kada oslobode grad, kako će oni osloboditi put “elitnim” ruskim postrojbama koje još nisu ratovale i koje će dobiti “manevarski prostor” za osvajanje Ukrajine….

Napričao je i “udrobio” svega i svačega u svoj monolog koji je imao samo jednu svrhu. Pokušati podići moral svojim plaćenicima i pokazati ruskoj javnosti koliko su “oni bitni” za preokret rata u Ukrajini”.

U stvarnosti, bio je to njegov “Labuđi pjev”….

Strah, svjesnost i neizvjesnost koja ga očekuje nakon Bahmuta. Prije nekoliko dana sam napisao da je obrana Bahmuta praktično uništenje PCM Wagner i slabljenje ruskih potencijala pred predstojeću ofanzivu Ukrajinskih postrojbi.

Odluka Ukrajinskog vodstva je zasigurno bila motivirana ovim stvarima. Jednu činjenicu su dobro shvatili a to je da su Wagnerovci u latentnom sukobu sa stožerom ruske vojske i da treba maksimalno iskoristiti situaciju u koju je Prigožin doveden.

Odlučili su braniti Bahmut. Nemojte brkati pojmove “potpuno osloboditi” sa pojmom “braniti”. Jer namjera Ukrajinskog vodstva je držati obranu Bahmuta, uništavati elitu ruskih snaga, tj.Wagner, iscrpljivati resurse do početka ofanzive.

Bahmut će dozirano dobivati pomoć, tek toliku da ne padne potpuno u ruke rusa i da se prometnice u zaleđu drže prohodnim. Volio bih da griješim ali mislim da nisam.

Sada ono glavno…..zašto su Ukrajinci “prihvatili igru”. Shvatili su da se oko Bahmuta trenutno bori “pravi Wagner”. Da su kriminalci i ostali mobilizirani većinom izginuli, pobjegli ili likvidirani od njihove ruke. I ostala je prava jezgra Wagnera, prekaljeni plaćenici, ogrezli u mnogim ratovima po Aziji i Africi, koji su sama srž i tijelo Wagnera, koji su dugo u sustavu i koji se ne smatraju “mljevenim mesom”.

Uostalom, sama situacija i pogoršanje stanja oko Bahmuta, proporcionalno je postupnim uključivanjem “pravih” Wagnerovaca na bojišnicu umjesto kriminalaca koji su nestali. Plaćenici su ipak daleko sposobniji od regularne ruske vojske i mobiliziranih i to se vidjelo svakodnevnim pomjeranjem crta bojišnice.

Mic po mic, okruživali su Bahmut. I ginuli u velikom broju.

Zelensky i glavni stožer odlučili su mudro, iskoristiti antagonizme između ruskog vojnog vrha i Prigožina i odgovoriti Wagneru sa svojim specijalnim snagama i pojačanjima. Prigožin i ako je shvatio što se dogodilo i da se Ukrajinci neće tek tako povući i da će jezgro Wagnera ostaviti kosti oko Bahmuta, bio je nemoćan. Povući se u tom trenutku ili učiniti bilo što osim nastavka puta u propast, predstavilo bi ga kao kukavicu u očima ruskog naroda.

Zato je skupio hrabrost doći u Bahmut i držati govore ne bi li motivirao svoje plaćenike.

A oni ginu svaki dan, u velikom broju. Na žalost ginu i Ukrajinci ali u omjeru 1 : 5, koji će na kraju dovesti do “istrebljenja” i prestanka postojanja velike većine Wagnera koji će postati irelevantan za rusku obranu u trenutku pokretanja proljetne ofanzive.

Dolaskom Ukrajinskih pojačanja situacija oko Bahmuta se stabilizirala, Wagnerovci su potisnuti na bokovima i osobno mislim da će takva situacija postati trajna do ofanzive i postupnog nestanka Wagnera.

Zvuči možda grubo ali takav je i rat, pametno vođenje rata, taktika i strategija Ukrajinaca su fascinantni i ukoliko se ostvare moja predviđanja, proljeće će pokazati mudrost ovakvog poteza.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari