Pratite nas

Prihod od droge i prostitucije prelazi 12 milijardi eura

Objavljeno

na

Dakle, ta EU je raj na zemlji. Prema novim normativima EU, prihodi od droge i prostitucije ulaze u BDP, pa će naš indeks zaduženosti pasti, što bi moglo navesti glavne kurve, svjetske kreditne agencije, da povećaju naš rejting. Ulazi li u naš BDP i prihod naših prostitutki i prostitukaca u Njemačkoj? Možemo li to gledati kao izvoz?

Kako izračunati prihode od kokaina?

Prije pet godina naš Boris Podobnik zajedno s nekoliko znanstvenika sa “Sveučilišta Boston” postavio je matematičku formulu za izračun korupcije. Mišljena sam da su istraživači došli do krivog zaključka: što je indeks korupcije veći, smanjuje se ekonomski razvoj i smanjuju se strane investicije. Meni je nekako pouzdanija elitistička metoda, koja u našem slučaju daje:

  • (1) Kod nas ima oko 100 tisuća takve gamadi
  • (2) Svatko od njih godišnje kasira na ime provizije u prosjeku 100 tisuća eura
  • (3) Imamo ukupan korupcijski nacionalni prihod od 10 milijardi eura
  • (4) Od takvih prihoda elita potroši 50 posto na kokain i 20 posto na prostitutke
  • (5) Imamo 7 milijardi prihoda od domaće gamadi
  • (6) Dodajmo oko 3 milijarde prihoda od strane diplomacije i stranih predstavnika
  • (7) Imamo oko 2 milijarde takvih prihoda od stranih i domaćih turista
  • (8) Ukupan prihod od droge i prostitucije prelazi 12 milijardi eura

Gdje prikazati specijalne usluge menadžerima?

prostitutka_411576S1Hoće li u prostituciji promet porasti nakon što se pojave kvalitetnije replikantice? Nikoga ne zanimaju klonirane krave i ovce! Filmski svijet treba dvije-tri Penelope Cruz, a ostale mogu na slobodno tržište. Teško je dati vlastiti doprinos. Nije to baš za svakoga. Zamislim se u vlastitom ovalnom uredu na vrhu poslovnog tornja. Stiže dugonoga ljepotica, polagano se skida, mazno se uvija, migolji prema meni, a moja malenkost čita novine. Impotentan sam već pet godina! Gdje sam pogriješila? U prizemlju, kada si ušla u moj privatni lift! Da to napravimo u liftu? Ne, dušo, ne radim to više nigdje. Normalno je da ženu uredno platim, uz dodatak za potpunu diskreciju – štitim svoj rejting. Zapravo pripadam sloju društva koji elita gleda kao smeće. Ovdje se pitam, koliko je riječ o prostituciji, a koliko o neprijavljenoj psihološkoj terapiji? Naše strukture karakterizira nevjerojatna neučinkovitost i impotentnost, pa je veliko pitanje kojoj poziciji BDP-a trebamo pripisati ljepotice noći u funkciji jutarnjeg buđenja elite. Navodno se Marija Terezija nije mogla koncentrirati na svoje državničke dužnosti dok ne bi propustila kroz svoj ured desetak mladih vojnika. Možemo reći da je Marija Terezija preferirala guštere. Koliko treba našem Premijeru i našem Predsjedniku da se koncentriraju na posao? Slavko Linić i Vesna Pusić doimaju se prilično napeto.

Tko treba biti zviždač?

Linić je dobio novi problem. Mnogi menadžeri skrivaju uredski felacio! Tko treba prijaviti sivu ekonomiju? Onaj tko povraća od sivog ljigavog crvuljka političara, tajkuna, svoga šefa ili nekog pijanog gosta, ili onaj tko daje novac. Bilo bi korektno da barem ministri nazovu Linića nakon što isplate curu. Dovoljno je da kažu: “Slavek! Diži BDP!” A Linić cvate, kao da je sam konzumirao uslugu. Imamo zanimljivu anomaliju. Kada je Linić nasmijan, znate da je Vlada jedan veliki kupleraj. Ako je namršten, to znači da su Premijer i ministri impotentni. Priča se da sam Slavko Linić kod žena uživa solidan rejting, bez obzira kakav je platiša. Zviždači bi se po novome mogli zaposliti baš kod Linića, u Ministarstvu financija, kao nova financijska policija. Upadnu kod nekog zaposlenog komada i traže njene poslovne knjige! A ono unutra telefoni glavnih faca u RH. I napomene, odnosno upute kako ušetati kojem bolesniku, tko zahtijeva prezervativ, a tko bič, i tome slično. Zašto u svim knjigama zagrebačkih prostitutki stoji napomena “Premijer – lisice”?

Tvrtko Dolić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Ruska TV: Turska vojska gađa ruske avione u Idlibu (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ruska državna televizija izvijestila je u četvrtak da turski vojnici u sirijskoj regiji Idlibu koriste prijenosne protuzračne sustave u pokušaju rušenja ruskih i sirijskih vojnih zrakoplova.

Ta tvrdnja, objavljena tijekom izvješća iz Idliba na postaji Rosija 24, dolazi u vrijeme objave turskih i pobunjeničkih dužnosnika da su sirijski pobunjenici, uz potporu turske vojske, zauzeli grad Nirab u Idlibu.

“Njihovi (sirijski vladini) i ruski zrakoplovi doslovno spašavaju živote”, navodi se u izvješću Rosije 24.

“Sirijski i ruski zrakoplovi zaustavljaju pobunjenike… Ali je nebo nad Idlibom opasno. Pobunjenici i turski vojnici aktivno koriste prijenosne sustave protuzračne obrane.”

U izvješću se također navodi da su ruski i sirijski zrakoplovi stoga prisiljeni poduzeti protumjere.

Turska je poslala tisuće vojnika u sirijski Idlib i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

Vladine snage zauzele su oko 60 područja u južnom Idlibu i susjednu pokrajinu Hamu u posljednja tri dana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Očekuju se novi mirovni pregovori turskih i ruskih dužnosnika u Ankari u četvrtak. Raniji pregovori u Ankari i Moskvi nisu polučili značajniji napredak. (Hina)

Erdogan prijeti sirijskim snagama u Idlibu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Što se krije iza zahtjeva manjina za vlastitim popisivačima stanovništva?!

Objavljeno

na

Objavio

Fah

Politički predstavnici manjina na prošlotjednoj saborskoj sjednici tražili su da se u Zakon o popisu stanovništva ugrade amandmani među kojima je trebao biti i onaj po kojem kod popisivanja nacionalnih manjina, popisivači moraju biti pripadnici nacionalnih manjina?! Nakon što nije udovoljeno ovom, u najmanju ruku neobičnom zahtjevu, politički predstavnici manjina demonstrativno su napustili sabornicu i tako poljuljali vladajuću HDZ-ovu većinu koja nije imala dovoljno ruku da izglasa Zakon.

Piše: Silvana Oruč Ivoš

Zbog čega je ovaj amandman manjina problematičan pa čak i iznimno nekorektan? Prvo, to što je netko pripadnik manjine ne smije biti prednosti niti pogodnost za nešto kao što je popis stanovništva. Zapravo trebalo bi biti svejedno kakve je tko nacionalnosti, vjere, spola, boje kože… Popisivači bi morali imati kvalifikacije, stručnu spremu, informatičku i druge uvježbanosti s obzirom na to da će se prvi put automatskom obradbom podataka provoditi popis stanovništva. Nema nikakvog opravdanog niti logičnog razloga da se u popisivače trpa manjinska kvota.

Drugo, politički predstavnici manjina ovim zahtjevom pokazuju i odnos prema Republici Hrvatskoj. Iako manjine koje zastupaju imaju sva moguća prava, daleko iznad standarda razvijenih europskih demokracija, njihovi predstavnici ovakvim traženjima pokazuju da im nije do suživota već do stalnog nametanja sukoba i provokacije.
I treće, politički predstavnici manjina ovime su pokazali koliko drže do koalicije s Plenkovićem. Ali i to da ga čvrsto drže u šaci jer se njegova većina, bez političkih predstavnika manjina, ljulja kao šiba na vjetru.

Krenimo redom. Manjine u Hrvatskoj znatno su politički zastupljenije nego što je to uobičajeno u zapadnim demokracijama. U Hrvatskoj zastupnik manjine, izabran s mizernim brojem glasova, sa zajamčenog mjesta na listi, pak, može sve. Sastavljati vlade, voditi politike, kadrovirati po cijeloj državi ili ucjenjivati koalicijske partnere. Pa čak i u slučaju kada nemaju potporu pripadnika vlastite manjine. Evo, primjerice, unatoč zakonskoj mogućnosti, tek 14 posto građana srpske nacionalnosti odlučuje se za glasovanje na toj posebnoj manjinskoj listi. Svi ostali svoje biračko pravo konzumiraju kao i većinski narod. Razloge za to treba tražiti u dva razloga.

Prvi je nezadovoljstvo Pupovčevom politikom koja konstantno vodi u sukobe i podjele između većinskog hrvatskog naroda i srpske manjine. I drugi je razlog taj što građani srpske manjine žele živjeti i raditi, pa onda i glasovati kao i ostali prepoznajući da u Hrvatskoj i druge stranke ili političke opcije mogu kvalitetno zastupati njihove interese. I to je najbolji znak da se Izborni zakon koji političkim predstavnicima manjina daje kruha povrh pogače, treba mijenjati.

Argument za to jest i taj što ni jedna europska država ne poznaje i u svoje zakonodavstvo nije uvela mogućnost da zastupnici s posebnih lista mogu odlučivati na takav način. Štoviše, Belgija, Italija, Austrija, Finska, Grčka, Češka, Estonija, Francuska, Irska, Nizozemska, Španjolska, Litva, Luksemburg, Portugal, Švedska, Velika Britanija u svojim parlamentima uopće nemaju predstavnike nacionalnih manjina. U ostalima koje ga eventualno imaju manjine ne ulaze u parlament na zajamčena mjesta već se biraju na općim izborima.

A ako i imaju pravo biti članice parlamenta, ne mogu odlučivati već samo promatrati. Hrvatska se čak nije ni izborila za reciprocitet, odnosno da Hrvati u Srbiji i drugim državama gdje su manjima imaju ista prava ili tretman. Baš naprotiv, u Srbiji su Hrvati još uvijek gotovo građani drugog reda.

U Hrvatskoj, pak, s osam zajamčenih mjesta, manjine vedre i oblače. Do koje mjere, vidi se i u ovom posljednjem primjeru pri izglasavanju Zakona o popisu stanovništva u koji bi Pupovac i ostali „po sili zakona“ ubacili – svoje popisivače?! Legitimno je pitanje kakav je njihov cilj? Ili, žele li iskoristiti svoje igrače kako bi sliku stanovništva prikazali drukčijom nego što ona stvarno jest? Dobar primjer za to je Vukovar u kojem postoje opravdane sumnje, pa i dokazi, da je broj srpskog stanovništva na papiru znatno veći nego u stvarnosti. Stoga se opravdano pitati inzistira li Pupovac na „vlastitim“ popisivačima zbog potencijalne manipulacije i jačanja političkog utjecaja.
Ako do sada nekome nije bilo, nakon ovakvog zahtjeva više je nego jasno da se Izborni zakon, po pitanju izbora manjina, mora mijenjati na način kako je to regulirano u drugim europskim državama.

Uostalom, spomenutu promjenu u hrvatskom izbornom zakonodavstvu već godinama podupiru i najveći pravni eksperti. Ističu da manjine imaju osiguranih osam mjesta u Saboru, bez obzira na broj glasova koje dobiju, a to koriste kako bi utjecali na ključne političke odluke. U ovom svemu najveća je žrtva ironije Andrej Plenković kojemu se ovo Pupovčevo ponašanje vratilo kao bumerang nakon što je učinio sve da onemogući referendumsku inicijativu Narod odlučuje koja je imala za cilj i to da predstavnici manjina birani s posebne liste ne bi smjeli biti oni koji će imati enormnu mogućnost utjecaja, a onda i ucjene i drugih koruptivnih radnji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari