Connect with us

Prihodi od PDV-a padaju, a rastu prihodi koji ovise o ZHŽ

Published

on

zdenko ćosićKontinuirano imamo pad prihoda od PDV-a. Posebno je dramatično zadnja dva mjeseca nakon prirodnih katastrofa, odnosno poplava koje su zadesile dio zemlje. Ono što valja naglasiti, prihodi koji ovise o nama, o našoj županiji, rastu, izjavio je premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić u intervju Večernjem listu,

Ćosić je, međutim, pojasnio kako to ni izbliza nije dostatno da se značajnije ublaži posljedica pada prihoda od PDV-a koji su izvan nadležnosti Županije.

-Primjerice, prihodi od PDV-a manji su za 4,700.000 maraka u odnosu na 2010. godinu, dok su ostali porezni prihodi porasli za milijun maraka u odnosu na istu godinu. Sustavna diskriminacija legalizirana federalnim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda i dalje je najveći problem s kojim se ne možemo nositi dok imamo gluhe federalne strukture – kazao je Ćosić za Večernji list BiH.

Prozivanja da se u Zapadnohercegovačkoj županiji vode istrage vezane uz potrošnju goriva, spominjanje zaštitara, utrošak novca…, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije oštro opovrgava. Smatra kako je riječ o predizbornim podmetanjima, te za Večernji list govori kako je i na koji način Vlada u kojoj su bili oni koji njega i sadašnje ministre prozivaju trošila, te što je nezakonito radila u svome mandatu.

-Kada u medijima vidite neki bombastičan citat o stanju u Zapadnohercegovačkoj županiji, o neodgovornom trošenju proračunskog novca, uvijek iza znaka navoda stoji “rekao je Viktor Kvesić”. On, kako je izjavio, ima saznanja da tužiteljstvo istražuje potrošnju goriva i s tim, kako tvrdi, izuzeli su nekakvu dokumentaciju. Ono što nitko ne zna, i nije se dogodilo, njemu je dano znati. Tvrdi se kako je za materijal potrošeno pet milijuna proračunskog novca i da je to “bačen novac”. Ako nije svjesna opsjena i predizborno trovanje javnog prostora, onda oni koji ovu Vladu prozivaju, u ovom slučaju imaju ozbiljnih problema. Proračunska pozicija koju javnosti podvaljuju kao “materijal”, a koja tereti rashodovnu stranu u iznosu oko pet milijuna maraka, zove se “materijal i usluge”. Usporedbe radi, rashodi na toj istoj poziciji u proračunu 2010. godine, dok su oni bili na vlasti, iznosili su nešto manje od 7 milijuna maraka. Zanimljivo je spomenuti da su naknade skupštinskim zastupnicima, znači plaće i upravo ovih koji prozivaju aktualnu Vladu, također prikazane unutar te pozicije. Ako su mislili na svoja primanja, onda se s pravom može reći da je riječ o bačenom novcu!, izjavio je Ćosić za Večernji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari