Pratite nas

‘Prijaško’ – malo drugačija priča, istinita, žalosna, u jednom dijelu i smiješna…

Objavljeno

na

Ovo je malo drugačija priča, istinita, žalosna, u jednom dijelu i smiješna…

Godina 1991. … Cerna, selo u Hrvatskoj, smješteno između Županje i Vinkovaca.

Grupa HOS-ovaca počinila je zločin likvidiravši obitelj srpske nacionalnosti (zločin je godinama kasnije procesuiran, a počinitelji kažnjeni)…


Međutim, postoji još jedna priča koja je jednim dijelom povezana s počinjenim zločinom i ubojstvima u Cerni. Pokušat ću ju ovdje realno prenijeti.

Nedaleko od kuće u kojoj je živjela likvidirana obitelj živjele su još dvije obitelji srpske nacionalnosti. Moram pojasniti malo detaljnije o tim obiteljima…

Starija žena (baka) bila je Hrvatica, rođena u jednom selu bosanske Posavine. Njen muž (djed) bio je Srbin, rođen u drugom selu bosanske Posavine. Imali su sina i kćer. Ta kćer bila je udana za Srbina, rođenog negdje u okolici Knina. Imali su troje djece -najstariju kćerku (tada 16-17 godina), starijeg sina (15-16 godina) i mlađeg sina (10-11 godina). Njihova kuća bila je odmah do kuće njenih roditelja.

Nekoliko noći nakon likvidacije gore spomenute obitelji u kuće druge dvije obitelji upali su maskirani i naoružani ljudi. Gadno su ih pretukli te ih opljačkali.

Iz straha da bi im se moglo dogoditi ono što se dogodilo prvoj spomenutoj obitelji, pobjegli su od svojih kuća te se smjestili kod rodbine u bosanskoj Posavini. Djed je otišao kod „svojih“, a baba kod „svojih“. Uz nju su bili i kćerka sa zetom i djecom.

U to vrijeme odrađivao sam Zapadnu Slavoniju te sam se na slobodne dane vratio kući. Obitelj gdje su našli utočište bili su moji susjedi te sam vidio i te ljude iz Cerne. I nekoliko dana nakon što su bili pretučeni, tragovi na licima su im bili jako vidljivi. Njihov zet je imao i krvne podljeve po cijelom tijelu, pokazao nam ih je…

Nisam poznavao te ljude od ranije tako da je tada priča završila na tome – oni dobili batine, a mene (nas) nije toliko niti zanimalo – imali smo dovoljno i svojih briga i problema…

I dalje sam odlazio na terene Zapadne Slavonije, kod nas je još uvijek bio mir. Možda mjesec i pol do dva mjeseca poslije njihovog dolaska u susjedstvo, primjetio sam da nema zeta i bake. Pitao sam gdje je zet te dobio odgovor da je otišao u Srbiju i da tamo radi. Iskreno, nisam baš vjerovao tom odgovoru, ali nisam se niti previše interesirao.

U međuvremenu, kćerka tog Srbina, počela se zabavljati s jednim poznanikom.

Nakon nekog vremena, možda mjesec – dva poslije njegovog odlaska, počele su gužve i na našem području. Počeo je otvoreni sukob.

Mi smo imali zadaću preuzeti selo u koje se sklonio djed te obitelji. Borbe su trajale dva – tri dana te su se Srbi povukli u drugo selo, a njihovo je ostalo prazno, izuzev par staraca koji nisu htjeli otići.

Kako su se oni izvlačili, tako smo i mi ulazili dublje u selo. Poznanik, koji se zabavljao s unukom spomenutog djeda, vozio je Ladu Nivu. Istom je ušao u selo te na cesti sreo starca – pijanog kao letva. Prepoznao ga je, ali starac njega nije. Zaustavio je vozilo pored starca te ga pitao ime i prezime. Ovaj mu je zamuckujući i rekao. Pitao ga je gdje su ostali, a ovaj odgovorio da su negdje pobjegli. Pitao ga je zašto nije i on, a djed mu rekao da on nema kuda, nek bude što bude.

Poznanik mu je tada rekao da uđe u Nivu, što je djed prestrašen i učinio. Okrenuvši Nivu, poznanik je pitao djeda, ima li koga u okolici da ga odveze do njega, a jadni djed sjetio se da su mu supruga i ostatak obitelji u susjednom selu. Poznanik ga je odvezao pred kuću gdje mu je bila smještena obitelj te im ga tamo i ostavio, a zatim se vratio na polazno mjesto.

Zašto sve ovo spominjem? Vidjet ćete… U kasnijem razvoju događaja…

Rat je i dalje trajao. Vodile su se žestoke borbe i došlo je vrijeme kad smo morali bježati i izvlačiti se sa svojih ognjišta. Moji roditelji su, pored svojih ukućana, pokupili i sve susjede koji su živjeli u tom dijelu sela. Ostao je samo jedan koji nije htio ići, a njegove kosti smo pronašli našim povratkom dolje, poslije Daytona.

Između ostalih, pokupili su i spomenutu obitelj – djeda, baku, njihovu kćerku i sina te kćerkinih troje djece. Izbjegli su u Slavonski Brod. Sjećam se da je u kućici od cca 50 m2, tada (u prvim danima izbjeglištva), bilo smješteno 32-33 osobe. Spavalo se kao sardine u konzervi.

Poznanik, kojeg sam već spominjao, dobio je od prijatelja na korištenje jednu vikendicu te pokupio svoju djevojku i kompletnu njenu obitelj da odu živjeti zajedno. Oženio se te u miraz dobio djeda, babu, ujaka, punicu i dva suprugina brata. Zezali smo ga da je jedini koji je sebi zarobio i djeda.

Konsolidiravši se, nastavili smo se boriti, prvo na bojištu Bosanskog Broda i Dervente, a kasnije na oraško – šamačkom bojištu.

U međuvremenu, na Orašju nam pristupa i stariji sin te obitelji. Bio je, na osobni zahtjev, raspoređen kod nas, u interventnu. Nisam siguran je li tada imao punih 18 godina. Bio je jako mlad, ali prilično ozbiljan za svoju dob. Radio je sa svim vrstama naoružanja, kao i svi iz naše postrojbe. Sudjelovao je i u svim borbenim djelovanjima u koje smo bili upućeni. Imao je hrvatske dokumente te je bio i vojni obveznik RH. Dobio je poziv za odsluženje vojnog roka te je isti i odslužio negdje na moru.

Po odsluženju vojne obaveze ponovo se vratio na Orašje. Pristupio je i 4.GMBR HVO od osnivanja. Sudjelovao je u svim borbenim aktivnostima iste. Kraj rata dočekao je u postrojbi, a skinuo se godinu – dvije poslije rata.

Obitelj je sada ponovo na okupu. Djed je umro, ujak mu je umro, ostali su živi, sestra mu ima sina (sad je na fakultetu).

Pitam se, što su ti ljudi? Srbi, jer to jesu po nacionalnoj pripadnosti? Hrvati, jer su u teškim vremenima bili veći od „velikih“ Hrvata?

Imena u ovoj priči osobno su mi poznata, ako neko prepoznaje sudionike, molim da ne spominje imena.
Master

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac HDZ-ovcima u Saboru: “Moju ruku više nećete imati!”

Objavljeno

na

Objavio

Rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvao je u četvrtak buru u sabornici.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić poručio je da će njihov izbor “biti dokaz kako je HDZ-u stalo samo do lopovluka i kriminala”, a SDSS-ov Milorad Pupovac je najavio da ‘njegovu ruku neće dobiti’.

Stazić: Nema kandidata oporbe

Stazić je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”.

“HRT nema NO od 14. srpnja 2017. Znači HRT posluje bez nadzora, a neće ni dalje imati jer su svi kandidati predloženi od strane parlamentarne većine. Dosad je bila praksa da se jedan član bira na prijedlog parlanmtarne manjine no ta se praksa sada iz nepoznatih razloga prekida”, istaknuo je Stazić. To se, uvjeren je, radi zato da na HRT-u mogu raditi što hoće i imaju “pokriće za nered, javašluk, a možda i kriminal”.

“HDZ želi ova četiri kadidata da se nabavljaju emisije ‘kako se kuha kokoš’ i to se plaća HDZ-ovim podobnicima'”, poručio je Stazić.

“SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO, a ovako prozivati je krajnje nekorektno”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata pa su zbog toga odgađali sjednicu.

Mikulić: Odbor je 32 čekao oporbu da dade kandidata

“Kandidate su poslali dva dana nakon sjednice Odbora”, zamjerio je Mikulić. Stazićev nastup nazvao je teatralnim i poručio mu da se prisjeti kako je HRT poslovao u vrijeme Gorana Radmana, kojeg je postavio SDP, prozivajući ga za kriminal i nepotizam.

“Kriminala i nepotizma je bilo i u doba HDZ-a i SDP-a. I jedan i drugi ste u pravu. Želim izraziti radost što ste Hrvatskoj javnosti otvorili oči”, poručio im je Ivan Pernar (Živi zid).

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu.

“HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu! Kad je HDZ na vlasti imamo partijsku televiziju HDZ-a, a kad je SDP, imamo SDP-ovu partijsku televiziju”, rekao je i Grmoja.

“Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Mikulić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je zašto HDZ ne bi postavio ljude koji su prikladni za Nadzorni odbor. Lijepo vam je bilo rečeno zašto se osoba za koju se zauzimate ne može prihvati, ali vama je inat bio draži od činjenice da imate svog čovjeka u NO HRT-a, poručio je oporbenim kolegama.

Pupovac: Moju ruku više neće imati

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”.

“A doprinjeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta”, poručio je Pupovac dodajući: “Moju ruku više neće imati”.

“Ispričavam se kolegama koalicijskim partnerima, ali prema svemu što znamo je da je stanje na HRT-u takvo da ne znamo ni tko je tko, a da se dobiva izvješće o HRT-u s tri godina zakašnjenja je nedopustivo”, rekao je Pupovac.

“Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Pernar Dodigu: Najobičniji ste lutak!

Višesatna rasprava o novom NO HRT-a bila je vrlo dinamična, pa je na trenutke znalo ‘zaiskriti’ među zastupnicima. Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji nema mišljenje o ničemu, te samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”.

Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutci.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari