Connect with us

Komentar

Prije 201 godinu na današnji dan rođen je dr. Ante Starčević

Objavljeno

-

Prije 201 godinu na današnji dan rođen je dr. Ante Starčević! Čovjek kojega je njegov narod nazvao OCEM DOMOVINE! Kada izgovaramo riječ OTAC onda se u nama bude različite emocije!

Za gotovo svakoga čovjeka otac predstavlja snagu, sigurnost, autoritet, hrabrost, ponos, ali i ljubav, nježnost, strpljivost! Uz te odlike pravi otac bit će strog i pravedan! Koliko god otac bio spreman na žrtvu i odricanje za svoju djecu on ih mora odlučno upozoravati na propuste i upravljati kako bi išli ispravnim pravcem!

Naravno, za svu tu svoju ljubav, otac ne traži ništa zauzvrat! Sve što očekuje je da u svijesti njegove djece ostane bar neka riječ ili savjet koji je za života upućivao! Kada ovo razmišljanje prenesemo na dr. Antu Starčevića, onda lakše možemo razumijeti kako je ovaj hrvatski političar u svom narodu dobio status OTAC DOMOVINE!

Apsolutno davanje svom narodu! Svoj politički i pravni genij posvetio je narodu iz kojeg je potekao kako bi mu učvrstio identitet, poučio ga samosvojnosti, ohrabrio ga u stvaranju osjećaja vlastite vrijednosti i saznanja kako su svi narodi Božja djeca i svi imaju pravo na svoju neovisnost i samostalnost!

Zahvaljujući svojoj genijalnosti i političkoj i pravnoj i filozofskoj i teološkoj oživio je stare hrvatske listine, stare ugovore i postavio temelje hrvatskog državnog prava oblikujući modernu hrvatsku naciju! Na njegovom teškom životnom i političkom putu razočaranja su bila česta i velika, pa i u vlastiti narod, ali nikad nije izgubio vjeru u stvaranje države svog naroda kao zajednice sretnih pojedinaca! Bio je u drugoj polovici devetnaestog stoljeća uistinu svjetlo u mraku hrvatskog naroda! Hrvatskom narodu ugradio je svijest kako je ravan svakom drugom narodu i kako ima pravo sam odlučivati o svojoj sudbini!

Očekivao bi na današnji dan prosječni Hrvat kako će u najmanju ruku današnja generacija ovog naroda proglasiti godinu OTCA DOMOVINE, kako će se diljem Hrvatske održavati simpoziji, tribine u organizaciji naših brojnih institucija o životu i djelu ovog hrvatskog velikana! Nažalost, nije tako! Možda je to i očekivano! Kao pravi OTAC svoj djeci, ANTE STARČEVIĆ je govorio: “ne treba mi nikakvog spomenika! Ako nisam za svog života ostavio trag u srcima svog naroda, nikakvi spomenici to ne će promijeniti”!

OTAC DOMOVINE nije samo ostavio trag u svom narodu! Njegov narod nosi ga u srcu i trajni mu je oslonac u teškim vremenima! Uostalom, kada nam je teško, kome se prvom obraćamo za pomoć! Ocu! OČE DOMOVINE, sretan ti rođendan i čuvaj svoju djecu, svoj narod!

Anto Đapić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas