Connect with us

Religija i Vjera

Prije 22 godine kardinal Alojzije Stepinac proglašen blaženim

Objavljeno

-

Papa Ivan Pavao II., tijekom svog drugog pohoda Hrvatskoj, proglasio je blaženim kardinala Alojzija Stepinca, mučenika Crkve i jednog od najvećih hrvatskih crkvenih dostojanstvenika.

3. listopada 1998. godine, u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici u kojem se okupilo više od 500.000 vjernika, zbio se povijesni događaj u životu Crkve i hrvatskog naroda. Papa Ivan Pavao II., tijekom svog drugog pohoda Hrvatskoj, proglasio je blaženim kardinala Alojzija Stepinca, mučenika Crkve i jednog od najvećih hrvatskih crkvenih dostojanstvenika.

– U osobi se novoga blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. On je sada u nebeskoj slavi okružen svima onima koji su, kao i on, dobar boj bili, kaleći svoju vjeru u kušnjama i nevoljama. U njega danas s pouzdanjem upiremo svoj pogled ištući njegov zagovor – rekao je tom prigodom Sveti Otac.

Drugi posjet pape Ivana Pavla Drugoga bio je obilježen brigom i molitvom za novonastalu državu Hrvatsku. U tom je posjetu Papa spojio dva velika središta hrvatske i crkvene i državne povijesti – Zagreb i Split. Nakon veličanstvena dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci, te na ulicama grada, Papa se susreo s mladima pred zagrebačkom prvostolnicom. Pozvao ih je na trajno zauzimanje za dobro vlastite Domovine.

Nakon posjeta Mariji Bistrici i proglašenja blaženim kardinala Stepinca, Papa se uputio u Split. Tamo je u povodu proslave 1.700. obljetnice grada predvodio euharistijsko slavlje na splitskome Žnjanu.

Istoga dana Papa je posjetio i najstarije hrvatsko marijansko svetište Gospe od Otoka u Solinu. Završavajući svoj posjet, Papa je, zajedno s mnoštvom mladih, otpjevao pjesmu ‘Rajska Djevo, Kraljice Hrvata’”, a zatim se obratio mladima na talijanskom jeziku, riječima: ‘Vaš je nadbiskup jako zadovoljan, a i Papa! Laku noć!’

Tim se riječima sv. Ivan Pavao II. oprostio od hrvatskoga puka – na sreću, ne zauvijek, već samo do sljedećeg susreta u lipnju 2003. (Laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari