Connect with us

Povijesnice

Prije 23 godine prebjegao je MiG-om iz JNA

Objavljeno

on

Danijel Borović, danas umirovljeni pilot i višestruko odlikovani junak Domovinskog rata, na današnji je dan 1992. godine MIG-om JNA pobjegao iz baze u Bihaću i Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni avion!

Kako podsjeća evarazdin, Borovićev “Prelet za Hrvatsku” bio je vrlo riskantni potez, a osim njega u opasnosti je bila i njegova obitelj, supruga i tada petogodišnji sin, koji su dva sata prije njegovog herojskog čina, krenuli iz Bihaća prema Hrvatskoj. Na putu su im stajali mnogobrojni JNA kontrolni punktovi za koje je bilo upitno hoće li ih uspjeti prijeći.

“Početak obrane od agresije i ustrojavanja nadzvučne komponente HRZ-a obilježilo je nekoliko jedinstvenih pothvata. Prvo je 25. listopada 1991. godine pilot Rudolf Perešin s zračne luke u Bihaću zrakoplovom MiG 21R preletio u Austriju, u zračnu luku Klagenfurt. Rudolf nije mogao sletjeti na područje RH, jer su tada svi aerodromi u Hrvatskoj bili pod kontrolom JNA. Meni se prilika napokon ukazala 4. veljače 1992. Samo 2 sata prije polijetanja, moja supruga Snježana je s malodobnim sinom Vanjom morala napustiti naš stan u Bihaću i otputovati u neizvjesnu avanturu, prolazeći brojne kontrolne punktove JNA i paravojnih jedinica. Za mene je to bio let s kojeg nije više bilo povratka”, govori Borović koji je u Pulu sletio po mrklom mraku.

Naime, minirani aerodrom bio je osvijetljen tek svjetlima nekoliko vozila Hrvatske vojske. evarazdin piše kako je Borović bio elitni pilot koji je svojevremeno vodio hrvatske MIG-ove na zadaće s USAF-ovim borbenim avionima, ali niti brojna odlikovanja, pohvale nisu mu donijele čin generala. “Od nas “starih orlova” koji smo stvarali povijest HRZ-a na MiG-ovima još uvijek leti brigadir Ivan Selak.

U nebrojenim akcijama tijekom Domovinskog rata i kod vježbi izgubili smo nekoliko kolega pilota iz 1. lovačke eskadrile HRZ-a – Antu Radoša, Zlatka Mejaškog, Rudolfa Perešina, Miroslava Perisa i Ivana Bosnara”, ispričao je Borović, prenosi Večernji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari