Connect with us

Kultura

Prije 259 godina rođen je Mozart

Published

on

„Glazba nikad, čak ni kad smo u najstrašnijim nevoljama, ne smije zadavati bol ušima, nego nam treba laskati, zavoditi nas, ona treba dakle uvijek ostati glazba.““Vjerujem da mu je to podario dragi Bog“, rekao je učitelj violine i skladatelj iz Salzburga Leopold Mozart za svoga izrazito nadarenog sina Johannesa Chrysostomusa Wolfgangusa Theophilusa, kojega je sam podučavao u sviranju klavira i violine te ga je naučio skladati. Tek što je dječak navršio sedam godina, njegov otac počeo je „Wolferla“ i njegovu pet godina stariju sestru „Nannerl“ predstavljati kao čuda od djeteta.

Mozart nikada nije pohađao školu, njegovo djetinjstvo uglavnom se sastojalo od dugih, napornih i vrlo uspješnih koncertnih putovanja kroz pola Europe na kojima je upijao mnoge glazbene utjecaje.

Kao podanik kneževskog nadbiskupa Salzburga, Mozart gradi veličanstvenu karijeru – već s 13 godina postaje dirigent orkestra (najprije bez naknade), zatim dvorski orguljaš, nadahnuto sklada, koncertira i dirigira. No, ipak sve teže podnosi Salzburg i stege dvorske službe. Osobito se na svojim dugim putovanjima intenzivno zalaže za dobivanje novih narudžbi i pronalaženje novog zaposlenja. Tijekom jednog napornog putovanja u Pariz na koje kreće sa svojom majkom ona umire.

1781. godine u dobi od 25 godina napušta Salzburg, kao samostalni skladatelj nastanjuje se u Beču te se ženi protiv očeve volje. Mozart je svojedobno bio jedini skladatelj koji je pisao djela u svim poznatim vrstama. Iako površinski često lagana i razumljiva, njegova glazba je za ono vrijeme bila vrlo kompleksna, višeslojna i neizmjerno inspirativna. Ponekad je to bilo previše za ondašnju publiku, pokoja Mozartova opera je već nakon nekoliko izvedbi bila povučena s repertoara. Međutim njegov prijatelj Joseph Haydn napisao je, Mozart je „najveći skladatelj kojeg poznajem osobno i po imenu.“

Mozart je kao skladatelj i učitelj svojim nastupima iznimno dobro zarađivao, no svojim rastrošnim načinom života stalno je upadao u financijske probleme. Nakon kratke bolesti je preminuo, još prije nego je navršio 36 godina. Nikad se nije moglo sa sigurnošću razjasniti uzrok njegove smrti. Vjeruje se da je bio otrovan.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari