Connect with us

Povijesnice

Prije 72. godine preminuo čovjek koji je izumio moderni svijet

Objavljeno

-

1943. u New Yorku je umro Nikola Tesla, izumitelj na polju elektrotehnike. Patentirao je stotinjak pronalazaka, a njemu u čast uvedena je jedinica magnetske indukcije tesla. Rođen je 1856. u Smiljanu kraj Gospića.

On je radio, trpio i borio se, zato što je vjerovao da će njegovi izumi promijeniti čovječanstvo. I bio je u pravu. Njegova radoznalost ga je vodila u različite oblasti znanosti. Bio je inteligentan i duhovit, i zbog toga su ga prijatelji cijenili i voljeli, ali birajući između društvenog života i rada uvijek bi birao rad.

Vježbao je samokontrolu kako bi svoje tijelo i um održavao mladim, u nadi da će rad i zasluge govoriti o njemu u budućnosti “Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka”.

Obrazovanje i rani rad

nikola-teslaBudući izumitelj svjetske slave pohađao je njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Slobodno je vrijeme najviše volio provoditi s prijateljima. No, uživao je i u hvatanju ptica (ljubav prema pticama pratit će ga čitav život) i čitanju. U vrijeme puberteta volio se kartati ali tako zarađeni novac nikada nije nosio kući već ga je poklanjao drugima. Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao.

Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku.

Tijekom studija upoznao se s Voltaireovim djelima te je odlučio pročitati sve što je ovaj napisao. U konačnici je pročitao sva njegova djela, ali ne samo to nego ih je i naučio napamet. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu ipriključivao telefone po kućama u naredne dvije godine, piše Wikipedija.

Jedno vrijeme radio je kao inžinjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte zaposlenik je Edisonove tvrtke (Continental Edison Company) u Parizu. Tesla je tada imao visoko mišljenje o Edisonu. Na zadatku u Strasbourgu (1883.) izvan radnog vremena konstruira prvi indukcijski motor. Godinu dana kasnije 6. lipnja (1894.) odlazi u Sjedinjene Države i postaje američki državljanin.

Odlazak u SAD

U New York je stigao s četiri centa u džepu, nekoliko vlastitih pjesama, proračunima za leteći stroj i preporukom Edisonova suradnika Charlesa Batchelora u kojoj je pisalo: “Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama”. Nakon ovakve preporuke Edison ga je zaposlio u svojoj tvrtki, ali se dva izumitelja nikako nisu mogla složiti u načinu rada što je vodilo ka neizbježnom sukobu. Tesla je prekinuo rad s Edisonom kada ga je ovaj uvrijedio zbog načina rada napisavši oproštajnu poruku sa sadržajem: “Doviđenje gospodine Edison.” Zatim Tesla osniva vlastitu tvrtku – Tesla Electric Light & Manufacturing.

U svibnju 1888. George Westinghouse, čelni čovjek Westinghouse Electric Company-a iz Pittsburga kupuje prava na Teslin patent višefazsnog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i motora. To je dovelo do sukoba između Edisonova direktnog sustava i Tesla-Westinghouseovog izmjeničnog pristupa u kojem je ovaj drugi odnio pobjedu. Uskoro Tesla osniva vlastiti laboratorij u New Yorku (1887.) gdje radi sve do svoje smrti (1943).

Za sebe je tvrdio da nije izumitelj već “otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas”.

Za svoju uspješnost u izumiteljskom poslu sam tvrdio je da zahvaljuje svojoj urođenoj sposobnoti nevjerovatne vizualizacije stvari, procesa i događaja. Sukladno tome sve svoje eksperimente bi prvo osmislio u glavi, a potom ih praktično proveo u djelo. Tvrdio je kako je tu sposobnost imao od malena te da ponekad nije znao razlikovati svoju maštu od stvarnosti. Stoga je prolazio rukom ispred očiju da bi se uvjerio što je stvarnost, a što mašta. Bio je izuzetno visok (199 cm) i nevjerovatne tjelesne kondicije. To vjerno oslikava slučaj kada se jedne zime poskliznuo na zaleđenom njujorškom pločniku i umjesto da padne napravio je salto i dočekao se na noge. Učinti takvo što bio bi prolem i nekom mlađem, a ne Tesli koji je tada imao 80 godina. Uz to imao je izražen smisao za lijepo, lijepe manire i govorio je šest jezika.

Izumi

Tesla je imao više od 700 izuma od kojih su neki, na žalost, manje poznati javnosti.

Tesla je zaslužan za nastanak modernog svijeta, izuma iz područja elektrotehnike i drugih područja kao što su: daljinsko upravljanje, aeromobil, radar, bežični prijenos energije, kontrola atmosferskih prilika, superprovodljivost, priroda svemirskih zraka, svjetski informativni sustav, gromobran, točkasti elektronski mikroskop, korištenje energije atoma, korištenje sunčeve energije i energije iz jonosfere, korištenje X zraka, tumačenje prirode etera, komunikacijski sateliti, elektroterapija, detektor laži, umjetne munje (obične i loptaste), frižider, svjetlosni efekti, aparat za proizvodnju ozona, podvodni prijenos PTT informacija, korištenje energije rotacije zemlje, laseri, projektori misli, ozonska kupatila, električna puška, otkrivanje tijela u mraku, roboti, neonsko osvjetljenje, pisaći stroj pokretan ljudskim glasom, džepni oscilator, uređaj za komunikaciju s drugim svjetovima, navigacijski sustav, neprobojni energetski zid, fontana, električni automobil, Internet, radio, uređaj za automatsko prevođenje na druge jezike tzv. prevoditelj, piše unt-genius.hr.

Ljubavni život

Ono što je najviše zanimalo svjetsku javnost jeste ljubavni život mladog genija. Novinari su se utrkivali da saznaju postojili  žena koja okupira njegove misli, i hoće li ga neka od njih uspejeti smirit. No, uprkos nagađanjima, Tesla je ostao sam, i nije pokazivao neku veliku zainteresiranost da nađe životnu saputnicu i da se oženi.

U jednom intervjuu Tesla je kazao ”Dvа su putа: mnogo ili nimаlo seksа. Sredinа služi zа obnаvljаnje ljuskog rodа. Previše seksа kod izvjesnih ljudi pothrаnjuje i snаži vitаlnost i duh. Sudržаvаnje od seksа to isto čini kod drugih ljudi. Jа sаm izаbrаo tаj drugi put.

Smrt

Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87-oj godini života. Nakon njegove smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske bilješke zapečačeni su. Neko vrijeme nalazili su se u vlasništvu Teslinog rođaka i jedinog nasljednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje tako stečeno nasljedstvo poklonio gradu Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle.

Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari