Connect with us

Povijesnice

Prije točno 22. godine napadom na općinu Ravno započeo rat u BiH

Objavljeno

-

420 crnogorskih rezervista (Hercegovački korpus) pregazilo je Općinu Ravno i krenulo u blokadu Dubrovačkog Primorja u čemu ih je osujetilo samo 17 hrvatskih branitelja, pripadnika I dobrovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, koji su zaustavili pohod, na mjestu Bijeli Brijeg između sela Trebinja i Čepikuće i izbacili ”iz stroja” cijeli korpus.

U tijeku bitke u zaleđu na Trebinji prilikom eksplozije granate poginuo je mještanin Jozo Stanković, prva žrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na lokaciji gdje se odigrala bitka podignut je spomen-križ u slavu hrabrosti hrvatskih branitelja sa znamenitim natpisom ”Bijeli križ opomenu šalje” tako da potencijalni prentendenti na ove prostore znaju da ”I goloruka raja gaji guju u njedrima”.

Tako se ovog utorka na godišnjicu ovih događaja kod spomen križa postrojila pukovnija ”Kralj Tomislav”.

Služena je misa zadušnica u župnoj crkvi na Trebinji koju je predvodio don Pero Pavlović. Zatim su kod spomen ploče na mjestu pogibje pok. Joze vjence položili izaslanik Predsjednika FBiH Živka Budimira prof. Vinko Drinovac, i izaslanici Stranke Pravde i Povjerenja na čelu sa Milom Andrićem.

Dan je završio uz ugodno druženje i prigodni domjenak u Konobi ”Ognjište”.

”Ovim putem se zahvaljujemo Općini Dubrovačko Primorje, te Elektroprivredi HZHB koji su pokroviteljstvom ovog događaja pomogli da se on dostojanstveno obilježi”, kazali su u izjavi za bljesak sami organizatori ovog događaja.

Bljesak 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari