Connect with us

Povijesnice

Prije točno 30 godina obranjen je Split i razbijena blokada Jadrana

Objavljeno

-

Prije točno 30 godina obranjen je Split i razbijena blokada Jadrana. Hrvatski mornari i branitelji iz Splita, s Brača i Šolte u dva dana grčevite borbe prisilili su brodove tadašnje Jugoslavenske ratne mornarice na bijeg.

Cijelu noć sijevale su granate prema Braču i Šolti, u ranu zoru 15. studenoga s razarača Jugoslavenske ratne mornarice napadnut je i Split.

– Što se ne pamti u ratovanju, da je brod koji nosi naziv grada Splita ujedno napao grad Split, kaže Milivoj Butigan, zapovjednik Prve obalne topničke bitnice Kašjuni, HRM.

Tog je jutra Zoran Čulić bio dežuran na plaži Kašjuni. Gledajući vodoskoke nakon kiše granata, prvi pripadnici HRM-a mogli su, rekao je, ili pobjeći ili ostati. Ostali su uz top i borili se.

– To je navala adrenalina, mi smo bili kao u nekom snu. Na kraju smo vidijeli da smo krvavih nogu, ruku, koljena, zujalo nam je u ušima. Mi smo bili zadovoljni, naravno, što smo preživjeli, a drugo što smo ga uspjeli otjerati, ističe Čučić.

Nije bilo gotovo. Šest neprijateljskih zrakoplova kreće u nemilosrdni napad iz zraka. Dva su oborili Bračani. Euforija i na Šolti.

– Mi smo bili presretni. Mi smo na neki način napravili svoju oluju ’91., četiri godine prije velike hrvatske Oluje, rekao je Ivan Parlov, ratni zapovjednik topništva na Šolti.

– Šolta je bila oči i uši splitskog područja i imala je neprocjenjivi značaj, ističe Nikola Cecić-Karuzić, načelnik Šolte.

Izgubljena su dva mlada života, šestero je građana ranjeno. 22 plovila JRM-a su oštećena, nekoliko ih je potopljeno. Jadran je, osim Dubrovnika – deblokiran, neprijatelj se povlači.

– Hrvati danas prvi put u svojoj povijesti imaju državu i državnu vlast nad skoro cijelim istočnim Jadranom – od Savudrije, Piranskog zaljeva do Prevlake. To je osigurala Hrvatska vojska i Hrvatska mornarica, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović.

Obrana Splita prva je veća bitka dobivena u Domovinskom ratu, preokrenula je njegov tijek, a preokret se dogodio i u glavama golorukih branitelja – shvatili su da je pobjeda nad vojnom velesilom – ipak moguća. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari